Šunų daugintoja suskubo taisyti pažeidimus

sunu daugykla vet
Po pakartotinio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo šunų veisėjos namuose Šakiuose, Tulpių gatvėje, moteris pašalino rastus pažeidimus bei šiek tiek susimažino šunelių skaičių. D. Pavalkio nuotr.

Po rugsėjo mėnesį per šalį nuvilnijusio nelegalių naminių gyvūnų daugyklų skandalo, kuris neaplenkė ir Šakių, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko tyrimą. Pasirodo, kad aktyvūs visuomenininkai ne be reikalo metė kaltinimus šunų veisėjams – VMVT tyrimai rodo, jog pagrindo nerimauti dėl gyvūnų gerovės būta.
 
Rugsėjo 6 d. naminių gyvūnėlių mylėtojais prisistatę žmonės atakavo ir Šakiuose Tulpių gatvėje keletą metų trijų veislių mišrūnus dauginusią veisėją. Po pilietinės akcijos tyrimą jos namuose atliko VMVT Marijampolės departamento specialistai kartu su Šakių skyriaus vedėju Artūru Šimkumi. Pažeidimų pas šunelių šeimininkę namuose buvo rasta ir tarnyba jai davė 2–3 mėnesių terminą, per kurį reikėjo ištaisyti pažeidimus. Pagrindinis pažeidimas, kurį tąkart įvardijo tarnybos specialistai, – pagal gyvenamą plotą negalima laikyti tokio kiekio šunų, nes moters namuose per patikrinimą rugsėjį buvo rasta 25 šuneliai. Pasak Šakių skyriaus vedėjo A. Šimkaus, pagal tą namo kvadratūrą (apie 100 kv. m) moteris gali laikyti tik 10 šunų. Kitas grubus pažeidimas – netvarkingas apskaitos žurnalo vedimas. Anot A. Šimkaus, pažeidimų tarnybos specialistai moters namuose randa ne pirmą kartą, todėl ir administracinė bauda moteriai jau išaugo iki 300 eurų.

Pasak kasmet į šios veisėjos namus per patikrinimus užsukančių tarnybos specialistų, augintiniai šakietės namuose buvo prižiūrimi – turėjo maisto ir vandens, specialiai jiems pasiūtų drabužių, miegodavo lovose, guoliuose. Bet kitus rastus trūkumus šakietė privalėjo pašalinti, kitu atveju tarnyba galėjo net konfiskuoti šunis.

Spalio viduryje į Tulpių gatvę vėl skubėjo VMVT tarnybos darbuotojai, tik šįkart jau iš Tauragės departamento. Toks sprendimas, anot A. Šimkaus, buvo priimtas dėl objektyvumo, kad tarnybos inspektoriai vėliau nebūtų apkaltinti šališkumu. Tauragės departamento specialistai šakietės namuose rado jau pašalintus visus anksčiau tarnybos nurodytus pažeidimus, o šunelių skaičius sumažintas iki 19. Dabar laikomiems šuneliams plotas padidintas pagal higienos normų keliamus reikalavimus, tad šiuo metu ji gali laikyti tokį skaičių šunų. Pasak A. Šimkaus, nesvarbu, kad pažeidimai buvo pašalinti, tarnyba ateityje vis tiek darys patikrinimus šakietės namuose, kad vėl nebūtų piktnaudžiaujama.

Nuo rugsėjo 4 d. iki šios dienos šalyje VMVT yra atlikusi per 400 tyrimų dėl nelegalių gyvūnų veisimo ar galimo žiauraus elgesio su gyvūnais, jų kankinimo, netinkamo gyvūnų laikymo atvejų išaiškinimo. Šiuo metu dėl VMVT surašytų administracinių nusižengimų dėl 91 augintinio konfiskavimo bylos perduotos nagrinėti teismui. Be to, VMVT atlikusi tyrimus perdavė būtiną medžiagą teismui nagrinėti, prašydama skirti maksimalią sankcijoje numatytą baudą ir konfiskuoti dar 128 gyvūnus.

Likusiais atvejais, priklausomai nuo konkrečios situacijos aplinkybių ir padaryto pažeidimo, gyvūnų savininkai sulaukė, kaip ir šakietė, sankcijų – įspėjimų, piniginių baudų. Daugeliu atvejų netinkamomis sąlygomis laikytus gyvūnus savininkai savanoriškai perdavė gyvūnų globos organizacijoms.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.