Viščiukus skaičiuos rudenį

lauko diena bakas
Praėjusį antradienį Lukšiuose vyko pirmoji bendrovių „Linas Agro“, „Dotnuva Seeds“ ir „Dotnuva Baltic“ organizuojama Lauko diena Lukšiuose. Daugiau nei 100 ūkininkų buvo pristatytos šiuo metu naujausios bei populiariausios augalų veislės, kurias ūkininkai galėjo apžiūrėti Lukšių ŽŪB laukuose esančiuose bandymų laukeliuose.

Prie Lukšių ŽŪB biuro susirinkusius ūkininkus pasitiko Lauko dienų organizatoriai ir Lukšių ŽŪB agronomas Jonas Bakas. Jis pasidalino informacija, kaip sekasi darbuotis šį gana nenuspėjamą pavasarį. Pasak J. Bako, Lukšių ŽŪB dirbamos žemės plotas išlieka stabilus – 3300 ha. Užsėta 1100 ha žieminių kviečių, apie 100 ha žieminių kvietrugių, beveik 600 ha žieminių rapsų, 420 ha salyklinių miežių, 250 ha pupų, 230 ha kultūrinių ganyklų.
 
„Naujovė, kad pradėjome auginti valgomuosius raudonuosius burokėlius. Štai matot, už kelio užsėtas 57 ha laukas. Iš viso turim 100 ha burokėlių pasėlių. Kaip pavyks, bus matyti rudenį. Esam užsibrėžę iš hektaro gauti 60 tonų derlių. Esam sudarę sutartį su Žemės ūkio kooperatyvu „Suvalkijos daržovės“. Kol kas daugiau nieko nenoriu prognozuoti, bet kad reikalų su šia daržove yra, tai jau tikrai. Bet viščiukus skaičiuosim rudenį“, – kalbėjo J. Bakas.

Kas susėdę į autobusą, kas savo transportu Lauko dienų dalyviai patraukė Plynių link, į Lukšių ŽŪB laukus.

Pirmas sustojimas – bendrovės lauke, kur auginami salykliniai miežiai `Amidala`. J. Bakas akcentavo, jog kol kas tik pusė darbų nudirbta, kad pasimatytų visi veislės privalumai, dar reikia derlių į aruodą supilti.

„Šiuo metu pasėliai atrodo neblogai. Gal todėl, kad ir priešsėlis geras, sėta po kukurūzų, kurie buvo tręšti skystu mėšlu. Galbūt svarbu, kad miežiai buvo pasėti anksti – balandžio 12 d.“, – pasakojo J. Bakas.

Anot jo, bendrovė salyklinius miežius augina jau beveik 20 metų ir derliai šiose žemėse būna išties neblogi.

Iš čia Lauko dienų dalyviai pajudėjo į kitą bendrovės laukų kraštą, kur apžiūrėti žieminių kviečių, žieminių rapsų veislių demonstraciniai bandymų laukeliai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.