Protestuojantys ūkininkai nemokamai dalino pieną, rinkosi prie gamyklų ir prekybos centrų

pienas protestas
Rajono ūkininkai pirmadienio rytą prisijungė prie Lietuvos žemdirbių protesto akcijos dėl pieno supirkimo kainų ir išvyko į Vilnių, kur prie pagrindinių perdirbėjų ir prekybininkų administracijos pastatų žadėjo statyti žalius kryžius. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ 

Žymiai kritusiomis pieno supirkimo kainomis pasipiktinę ūkininkai sako, kad kilo grėsmė ūkių išlikimui ir savaitgalį pradėjo protesto akcijas. Prie protestų jungiasi ir Šakių krašto ūkininkai, pirmieji sekmadienio vakarą ūkininkas Mindaugas Šimaitis su žmona Irma pieną Šakių mieste dalino nemokami. Pirmadienį ūkininkai, tarp jų ir gausus būrys šakiečių, rinkosi prie didžiųjų perdirbėjų visoje Lietuvoje, Vilniuje prie didžiųjų prekybos tinklų.

Drastiškai krentant pieno supirkimo kainoms Aleksandravos (Kidulių sen.) kaime ūkininkaujantis M. Šimaitis nutarė toną pieno išdalinti nemokamai, bet produkcijos nepilti į laukus. Tokių drastiškų veiksmų 250 karvių auginantis ūkininkas ėmėsi išgirdęs, kiek centų supirkėjai jam siūlo už žaliavinį pieną. Jam pritarė ir sutuoktinė Irma Jagelavičiūtė. Savo feisbuko paskyroje rašė: „Jungiamės prie PIENO GAMINTOJŲ PROTESTO! Šiandien 18 h prie kavinės „Svetainė“ esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje išdalinsim nemokamai 1000 litrų pieno. Turėkite savo tarą, kad būtų galima greitai ir patogiai įpilti pieną. Šiuo protestu siekiame atkreipti žmonių dėmesį apie nuo rudens stipriai mažinamas pieno supirkimo kainas ūkininkams. Ar pastebėjote ženkliai sumažėjusias pieno produktų kainas prekybos centruose??? Visų labai lauksime!“ – rašė ūkininkė.

Sekmadienio vakarą dar prieš 18 val. šakiečiai jau stoviniavo prie „Svetainės“ esančioje aikštelėje, atskubėjo apie penkiasdešimt žmonių, susidarė net nedidelė eilutė. Netrukus atvažiuoja ir ūkininkai, iš talpos pienui laikyti pradeda gyventojams dalinti pieną.

„Tikimės, kad ir kiti pienininkai prie protesto akcijos prisidės, ypač žemės ūkio bendrovės. Kad pagaliau valstybė pradės žiūrėti į žmogų“, – nedaugžodžiauja Mindaugas.

M. Šimaičio sutuoktinė Irma pasakoja, kad pieno supirkimo kainos taip drastiškai mažėti pradėjo nuo rudens, sumažėjo maždaug 30 procentų.

„Yra baisu. Mes darbuotojų atleisti negalime, pas mus dirba vien jaunos šeimos. Atlyginimų irgi nemažinam. Nors viskas išbrango, tiek pašarai, mineralai gyvuliams, šoko energetikos kainos. Žemdirbiams nuolat keliami nauji reikalavimai. Turi kovoti už kiekvieną centą. Tokiu protesto būdu norime, kad visi matytų, kas darosi. Tikrai liūdna, – kalbėjo ūkininkė. – Pieno perdirbėjai tikina, kad čia tik pieno supirkimo kainų mažėjimo pradžia, kad ir toliau jos kris. Perdirbėjai žaidžia su ūkininkais, turėjo būti apsaugos dėl kainų kritimo, bet kažkaip viskas apeinama.“

Šimaičių šeima pienininkyste užsiima maždaug dešimt metų, yra sukūrę dešimt darbo vietų. Kaip pasakojo Irma, šiuo metu pienininkystės ūkį plėtoja, bebaigiama įrengti nauja karvių melžimo aikštelė, tad ūkininkai rankų nežada nuleisti ir ūkio nedraskyti.

„Nenorim taip greitai pasiduoti, tiek metų kurtą verslą paleisti. Norint užsiauginti tiek gerų, produktyvių karvių – daug metų trunkantis darbas su gyvulių genetika. Mes daug investuojam į gyvulių sveikatą, jų gerovę. Mes pieno ūkiu gyvenam, kvėpuojam tuo. Tai yra visas mūsų gyvenimas“, – emocijų neslepia Irma.

Šviežias lietuviškas pienukas greit mažėja talpoje, teiraujamės Mindaugo, už kokią sumą bus išdalinta pieno.

„Penki šimtai eurų grubiai, žiūrint, pagal kurią kainą skaičiuosi, – sako Mindaugas. – Parduodi ir nežinai kainos. Kad kainos krenta, sužinom tą pačią dieną, kai pieną parduodam. Štai gruodžio 30d. vakarą – minus aštuoni centai. Kai kyla kainos, būna plius pusė cento, centas.“

Visgi pasiteiravus atskubėjusių ne tik šakiečių, bet ir iš kitų rajono vietų, šie vienbalsiai tvirtino, kad palaiko pienininkus. Ne viena senjorė kalbėjo, kad yra anksčiau auginusi karvutę ir supranta, kiek reikia įdėti triūso. Su tuščia tara eilutėje stoviniuoja ir nemažai jaunų mamų.

„Auginu šešis vaikus, jie tokie pieniniai, jiems kiekvieną dieną pieno reikia. Sako, mama, bulkos ir pieno norim. Tad šiandien trys litrai pieno nemokamai mums didelė paskata. Ačiū jums labai, stiprybės“, – linkėjo šakietė Neringa.

Kita jauna mama Rasa sakė, kad vaikas taip pat mėgsta gerti pieną, tad tenka į parduotuvę eiti kone kasdien.

„Tikrai turėtų daugiau mokėti ūkininkams už superkamą pieną, pažiūrėkit, kokios parduotuvėj kainos. Už litrą pieno – pusantro euro. Varškės kilogramas – septyni eurai. Todėl ir žiūri, kur akcija pienui, kad pigiau nusipirkti“, – kalbėjo Rasa.

Ne vienas atėjęs gyventojas ūkininkams, dalinusiems pieną, norėjo kokį eurą skirti, kaip patys tvirtino, nors už darbą, bet šie kategoriškai atsisakė, sakydami, kad „jiems geriau nuo tų kelių eurų nebus, o paėmus eurus – mokesčiai, veterinarija gali greit prisistatyti“.

Šypsosi Irma sakydama, kad žmonės lai žino, jie dalina labai riebų pieną, 4,5 proc., kad organizmas yra nepripratęs prie tokio riebaus, kai parduotuvėse įsigyji 2,5 proc. riebumo, bei priduria – „karves šiais laikais laikyti tampa tikra prabanga“. Šimaičių šeimoje – trys vaikai, vyresnėlė dešimtmetė su tėvais atskubėjo ir mielai padėjo dalinti pieną.

Pirmadienio rytą apie 20 rajono ūkininkų prisijungė prie Lietuvos žemdirbių protesto akcijos ir išvyko protestuoti į Vilnių.

Pasiteiravus pieno ūkio savininko Ramūno Kauno, su kokiomis nuotaikomis važiuoja į Vilnių, šis tikino, kad „iš dalies ir liūdnomis, ir viltingomis“.

„Džiaugiamės, kad mus, pienininkus, palaiko ir kitų sričių žemdirbiai, nes rajone pienininkų jau mažai beliko“, – kalbėjo R. Kaunas.

Pasak ūkininko Mindaugo Martinaičio, žemdirbius stebina ir tai, kad prekybos centrų lentynose pieno produktų kainos išlieka aukštumose.

„Šia akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neteisingą kainos pasiskirstymą maisto grandinėje. Kad vartotojai pieno produktus perka bene didžiausiomis kainomis Europos Sąjungoje, o ūkininkai gauna mažiausią perkamo žaliavinio pieno kainą“, – kalbėjo M. Martinaitis.

Pirmadienį nemokamai pieną Griškabūdyje ir Šakiuose dalinti žadėjo ir Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.