Rajono ūkininkai vieningai kyla į kovą

protestas traktoriai1
Rajono ūkininkai antradienį surengė akciją, kuria siekia atkreipti dėmesį į žemės ūkio problemas – pieno krizę, deklaravimo taisyklių neaiškumus, mokesčių reformą bei Žemės ūkio ministerijos darbą, kuris jų netenkina. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono ūkininkai, neapsikentę kritiškos situacijos žemės ūkyje, antradienį surengė protesto akciją – su traktoriais išriedėjo į Šakių aplinkkelį klausdami politikų, ką jiems daryti: važiuoti į laukus ar į Vilnių?

Dar prieš protesto akciją kalbintas naujai susikūrusios Šakių rajono ūkininkų sąjungos atstovas Darius Ufartas tvirtino, kad šios akcijos veiksmai suderinti su Lietuvos automobilių kelių direkcija, yra informuota policija, vietos valdžia. Jį piktino ir tai, kad, užuot ruošęsi pavasario darbams, žemdirbiai priversti rengti protesto akcijas, kovoti dėl savo išgyvenimo ir ūkių ateities.

Antradienio rytą ties Šakių aplinkkeliu, Girėnų k. esančioje degalinėje, burzgė daugiau nei pusšimtis traktorių. Suvažiavę mūsų krašto ūkininkai techniką papuošė Trispalvėmis bei nepasitenkinimą išreiškiančiais plakatais: „Ministre, ar padėsit vainiką ant Lietuvos žemės ūkio kapo?“, „Žemdirbių ambicija – žaliasis kursas, K. Navicko – nulaužti savivaldą“, „Noriu dirbti ir auginti vaikus kaime, o ne pelkėje“, „Pasiimkit pelkių specialistą – duokit žemės ūkio ministrą“, „Ką paliksime savo vaikams, kai pinigai pelkėms pasibaigs???“ bei kiti.

protestas traktoriai
Apie 70 traktorių ir kitokios technikos, papuoštos Trispalvėmis bei įvairiais plakatais ir šūkiais, išjudėjo Šakių aplinkkeliu. D. Pavalkio nuotr.

Dar prieš traktoriams išriedant į Šakių aplinkkelį, kalbintas Šakių rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Ignas Duoba patikino, kad ši protesto akcija rengiama užmiestyje, kad neketinama trikdyti Šakių miesto gatvių eismo bei gyventojų.

„Matom, kad su plakatais stovint taikios protesto akcijos Vilniuje dėl pieno krizės rezultatų nedavė. Kad mūsų negirdi nei ministerija, nei valdžia. Mūsų netenkina nauja mokestinė reforma. Esame pasipiktinę perteklinėmis deklaravimo taisyklėmis. Todėl šakiečiai imasi iniciatyvos ir bando atkreipti politikų dėmesį dėl, mūsų nuomone, netinkamai vykdomos žemės ūkio politikos, žlugdomo žemės ūkio. Kadangi valdžia mūsų nebegirdi, o tik stumia į ekonomines paraštes, esam valdžios tik priešinami, kiršinami, tai ir klausiam politikų, kur mums važiuoti su traktoriais – ar į laukus dirbti, ar į Vilnių“, – kalbėjo I. Duoba.

Šakių rajono ūkininkų sąjungos valdybos narys, ūkininkas Mindaugas Martinaitis įsitikinęs, kad šia protesto akcija rajono žemdirbiai patys pasitikrins, ar gali būti vieningi.

„Ar galime susirinkti? Iš to, kiek matau šiandien suvažiavusių su savo technika ūkininkų, galiu teigti, kad jiems rūpi jų ateitis, – kalbėjo M. Martinaitis. – Kas toliau? Važiuosime į laukus dirbti. Tikimės, kad mus išgirs ir valdžia, ir nepasitenkinimą žemės ūkio politika panašiomis protesto akcijomis išreikš ir kiti šalies ūkininkai.“

protestas traktoriai2
Kalbinti rajono ūkininkai tvirtino: jiems nusibodo, kad yra negirdimi ir valdžia nesiima iš esmės spręsti jiems aktualių problemų, todėl ir išvažiavo ne į laukus. D. Pavalkio nuotr.

Dar vienas organizacijos valdybos narys, griškabūdietis, mišraus ūkio savininkas Marius Dubickas įsitikinęs, kad su kiekviena protesto akcija ūkininkai vis labiau vienijasi.

„Į naujai atsikūrusią rajono ūkininkų sąjungą atėjau, nes jau keleri metai jokios žemdirbių savivaldos rajone nebuvo. Šiandien mane asmeniškai netenkina požiūris į žemdirbį, reikia nustoti priešinti kaimo ir miesto žmogų. Artėja pasėlių deklaravimas, čia taip pat mums kyla daug neaiškumų“, – kalbėjo daugiau nei 300 hektarų žemės dirbantis M. Dubickas.

Kad jau baigėsi ūkininkų kantrybė, sakė ir ūkininkas Algimantas Bublaitis.

„Šalies valdžia į mūsų reikalavimus nereaguoja, ūkininkai tik ir laikomi kažkokie žemės teršėjai. Kažkas tai turi kovoti ir kas, jei ne patys žemdirbiai. Tikiuosi ir iš naujos rajono valdžios, kad su žemdirbiais kalbėsis, mus palaikys, nes ankstesnioji visiškai nereagavo į mūsų norus. Tiesa, rajono valdžia nedaug ir tegali, galbūt tik spręsti vietos mokesčius ir panašiai, – kalbėjo A. Bublaitis. – Mes rankų nenuleidžiam ir šia akcija norim parodyti, kad esam vieningi, pasiryžę spręsti ūkininkams rūpimus klausimus bei problemas.“

Anot keturnaujieniškio augalininkystės ūkį turinčio 29-erių Pauliaus Jonaičio, jis prie protesto akcijos prisidėjo, nes jo ypač netenkina valdžios sugalvotos naujos deklaravimo taisyklės, kurios, pasak pašnekovo, tampa beveik neįveikiamos.

Tarp protestuojančių Šakių rajono ūkininkų sutiktas Kelmės r. ūkininkų sąjungos pirmininkas Martynas Puidokas tikino, kad atvyko solidarizuotis ir palaikyti šakiečių.

„Mintys tos pačios. Esam nepatenkinti vykdoma žemės ūkio politika, netgi, sakyčiau, skaldančia. Mokestinė reforma taip pat daug kelia abejonių. Mus, ūkininkus, kiršina ir su visuomene. Ta pati pieno krizė. Nepavykus susitarti su vienais, Žemės ūkio ministerija sutarė su Žemės ūkio rūmais, kurie pritarė ministerijos 8 mln. eurų planui. Tačiau kodėl ūkis, turintis 27 karves, gaminantis kokybišką pieną, yra stumiamas iš pagalbos paketo? Vyriausybės paskirta 8 mln. eurų parama tiktai dar labiau suskaldė žemdirbių bendruomenę, – kalbėjo M. Puidokas. – Man atrodo, po penkių ar dešimt metų, „ūkininko“ pavadinimas atsiras istorijos vadovėliuose.“

Rajono ūkininkų protesto akcija, kuomet apie 70 traktorių ir kitos žemės ūkio technikos kolona judėjo aplinkkeliu, truko daugiau nei dvi valandas. Kaip vėliau tvirtino Šakių rajono ūkininkų sąjungos lyderis I. Duoba, akcija praėjo be jokių incidentų, jis pasidžiaugė, kad kiti eismo dalyviai nesipiktino žemdirbiais, atvirkščiai, sveikino šią žemdirbių akciją. O pasiteiravus, kokių veiksmų imsis rajono žemdirbiai, jei ir toliau tinkamai nebus sprendžiamos žemdirbių problemos, I. Duoba atsakė, kad po šios akcijos darys pauzę, žemdirbiai važiuos į laukus, jis tikisi, kad su šalies žemdirbiais valdžia visgi pradės kalbėtis.

Šakiečių ūkininkų protesto akcija trečioji šalyje, kuomet su traktoriais išvažiuojama į gatves ir mėginama atkreipti visuomenės dėmesį į ūkininkų problemas, pirmoji akcija vyko ties Kryžkalniu, antroji Šilutėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.