Agronomų sąjungos suvažiavime – ir rajono atstovai

agronomai braskys
35-ajame suvažiavime dalyvavo ir Šakių rajono atstovai, sveikinimų jubiliejaus proga sulaukė Henrikas Braškys (trečias iš dešinės). manoukis.lt nuotr.


Praėjusį penktadienį į 35-ąjį suvažiavimą rinkosi Lietuvos agronomų sąjungos (LAS) nariai, tarp kurių – ir mūsų krašto atstovai.
 
Šiuo metu LAS jungia 412 narių. Kasmet pažymimi geriausi agronomai, jiems suteikiami Garbės nario ir Lietuvai nusipelniusio agronomo vardai. Garbės nario vardas šįkart suteiktas ir mūsų krašto agronomei Jūratei Dūdaitienei, sveikinimų garbingo jubiliejaus proga ir padėkos už produktyvią agronominę veiklą sulaukė jau anksčiau Garbės nario vardą pelnęs Henrikas Braškys.

LAS pirmininkas dr. Edvardas Makelis agronomus kvietė pagalvoti, kaip jie galėtų prisidėti, kad veikla žemės ūkyje taptų geresnė.  Kaip pastebėjo VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto dekanė dr. Aida Adamavičienė, nors agronomijos studijų programa patenka į penketuką universiteto programų, pritraukiančių didžiausią studentų skaičių, vis dėlto šalies agroversle šių ir kitų specialistų trūksta, tad svarstyta, kaip paskatinti moksleivius rinktis agronomo ar kitą žemdirbišką specialybę.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis skaitė pranešimą apie žemės ūkio politiką ir ateitį.

„Ateities prognozės rodo, kad beveik visuose ES 27-iuose pagrindiniuose politikos taikymo regionuose labai sumažės ūkių skaičius ir vyraus prisitaikymo strategijos, dėl kurių labai padidės likusių ūkių dydis ir (arba) intensyvumas. Tokios tendencijos turės ir neigiamų padarinių, pavyzdžiui, prarastume tradicinio ūkininkavimo žinias, žemės ūkio paveldą, socialinį žemės ūkio gamybos procesų ir vertės suvokimą“, – sakė V. Pranckietis.  

Prognozuojama, kad iki 2040 m. ES ūkių gali sumažėti net 6,4 mln. (267 tūkst. per metus, 700 per dieną). 2040 m. ES liks maždaug 3,9 mln. ūkių, kas atitiktų tik 62 proc., palyginti su 2016 metais. Tai – egzistencinis iššūkis daugiafunkciam Europos ūkininkavimo modeliui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.