Persikvalifikuoti – vis daugiau galimybių

Užimtumo tarnybos Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė pasidžiaugė, kad kone kasdien naujomis mokymo programomis pasipildantis sąrašas Užimtumo tarnybos klientams padeda pakeisti profesinį gyvenimą, o darbdaviams pasiūlyti kompetencijų turintį darbuotoją. D. Pavalkio nuotr.

Nors sakoma, kad mokytis niekada nevėlu, tačiau dažnas, ypač vyresnio amžiaus žmogus, baiminasi tokių permainų. Deja, kadaise įgyta profesija negarantuoja darbo vietos visam gyvenimui. Tokią šiuolaikinės darbo rinkos taisyklę patvirtina ir Užimtumo tarnybos statistikos duomenys.

Norint įgauti daugiau galimybių pasikeitusioje darbo rinkoje, ypač pandemijos laikotarpiu, kai buvo orientuojamasi į profesijas, kurios suteikia daugiau galimybių dirbti nuotoliniu būdu, ne vienas ryžosi pakeisti savo kvalifikaciją. Tokias galimybes savo klientams siūlo Užimtumo tarnyba. Dabar kiekvienas Lietuvos gyventojas, aktyviai besidomintis technologijų raida, gali įgyti aukštą pridėtinę vertę kuriančią profesiją.

Pasak Užimtumo tarnybos Kauno klientų aptarnavimo departamento Šakių skyriaus vedėjos Aldonos Stasiulienės, Užimtumo tarnyba siūlo pasinaudoti aukštą pridėtinę vertę kuriančių kvalifikacijų ir kompetencijų įgijimo priemone ir pakeisti profesinį gyvenimą, įgyjant IT sektoriaus, inžinerijos ir kitas šiuolaikinės darbo rinkos poreikius atitinkančias perspektyvias kvalifikacijas ir kompetencijas. Priemonėje gali dalyvauti visi bedarbiai ir užimti asmenys, registruoti Užimtumo tarnyboje. Sąrašas kone kasdien papildomas naujomis mokymo programomis.

Turint omenyje, kad tiek dabar, tiek ateityje IT žinios yra ir bus vis reikalingesnės kiekvienoje srityje ir daugelyje profesijų, persikvalifikavimo pokyčius vertėtų priimti kaip naujas galimybes. Pasidomėjome, kiek tokiomis galimybėmis šiais metais pasinaudojo Užimtumo tarnybos Šakių skyriuje užsiregistravusių asmenų.

Pasak vedėjos, nuo praėjusių metų sausio iki lapkričio mėnesio norą įgyti aukštą pridėtinę vertę kuriančią kvalifikaciją ar kompetenciją išreiškė 10 Užimtumo tarnyboje registruotų asmenų – aštuoni bedarbiai ir du užimti asmenys (keturiais klientais daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį, kai programoje panoro dalyvauti šeši Užimtumo tarnyboje registruoti asmenys, turintys bedarbio statusą).

„Auganti statistika rodo vis didesnį aukštą pridėtinę vertę kuriančių kvalifikacijų ir kompetencijų įgijimo populiarumą tarp rajono gyventojų“, – teigė A. Stasiulienė, pabrėždama, kad pati populiariausia išlieka informacijos ir ryšio technologijų programa – šiais metais ją pasirinko visi 10, o praėjusiais metais penki iš šešių priemonėje dalyvavusių Užimtumo tarnybos Šakių skyriaus klientų ir tik vienas asmuo pernai mokėsi maketuotojo profesijos.

Dažnai girdime, kad tokiems drastiškiems pokyčiams kaip profesijos keitimas mažiausiai ryžtasi vyresni žmonės, tačiau statistika rodo ką kita. Pasak vedėjos, Šakiuose aukštą pridėtinę vertę kuriančių kvalifikacijų ir kompetencijų įgijimą renkasi įvairaus amžiaus asmenys, tarp jų – vyresni nei 55-erių. Pernai pagal aukštą pridėtinę vertę kuriančių kvalifikacijų ir kompetencijų priemonę mokėsi keturi asmenys iki 29-erių metų, vienas 39-erių ir vienas vyresnis nei 50-ies; šiais metais – du asmenys iki 25-erių metų, trys iki 29-erių metų, trys nuo 33-ejų iki 37-erių metų, du vyresni nei 55-erių.

Užimtumo tarnyba sudaro visas sąlygas ir galimybes mokytis: finansuoja mokymosi paslaugų teikimo išlaidas, moka stipendiją, kompensuoja kelionę į mokymo įstaigą ir atgal, apgyvendinimo ir sveikatos patikrinimo išlaidas, tačiau asmenys, įgiję naują profesiją, privalo įsidarbinti per 6 mėn. arba per 30 darbo dienų pradėti savarankišką veiklą. Dirbti pagal įgytą kvalifikaciją ar kompetenciją klientai turi ne mažiau kaip 6 mėn.

A. Stasiulienė priminė, kad tuo atveju, jei priemonės dalyvis nutrauks mokymąsi be pateisinamos priežasties ir neįgis pasirinktos kvalifikacijos, neįsidarbins arba darbo santykius su darbdaviu nutrauks neišdirbęs 6 mėn., turės atlyginti visas su mokymu susijusias išlaidas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.