Situacija „Šakių autobusų parke“ tebekaista

Situaciją UAB „Šakių autobusų parkas“, tiksliau, klausimą dėl įmonės vadovo veiksmų nagrinėja specialiai mero potvarkiu dar spalį sudaryta komisija, kuri viliasi išvadas pateikti sulaukusi Darbo inspekcijos atsakymo. D. Pavalkio nuotr.

Apie tai, kad UAB „Šakių autobusų parkas“ vyrauja įtampa, o direktorius Tomas Povilaitis nesiskaito su darbuotojais ir nepagarbiai, nemandagiai su jais bendrauja, legendos sklando keletą mėnesių. Darbuotojų skundai yra pasiekę Valstybinę darbo inspekciją, savivaldybės administraciją, kur situaciją aiškinasi specialiai sudaryta komisija.

Tarybos narys Ričardas Lekavičius apie ne dienomis, o valandomis „Šakių autobusų parke“ kaistančią atmosferą tarybos posėdžio metu mero Raimondo Januševičiaus teiravosi dar spalį ir tikslinosi, kokių veiksmų imtasi.

Meras tuomet patikino, kad situacija žinoma, kaip įvardijo, dėl ne pačio geriausio mikroklimato kalbamasi tiek su direktoriumi, tiek su darbuotojais.

„Nesiruošiu čia ir dabar imtis drastiškų sprendimų. Turime pavyzdžių, kai išėmus vadovą (Kukarskės globos namuose – red. past.) mikroklimatas įstaigoje nepasikeitė“, – spalį kalbėjo R. Januševičius.

Praėjusią savaitę meras patikslino, kad savivaldybės administracijoje yra specialiai dėl situacijos „Šakių autobusų parke“ išsiaiškinti sudaryta komisija (mero potvarkiu ji sudaryta spalio 25 d. – red. past.), kuriai vadovauja vicemeras Egidijus Peleckis. Tiesa, sprendimai vis dar nepriimti.

„Mes buvome du kartus susirinkę, yra išsiųsta užklausa į Darbo inspekciją, nes jie gavę skundą šiuo pačiu klausimu. Kadangi jie tą skundą nagrinėja, mes išsiuntėme paklausimą, kokie sprendiniai ir išvados, kad galėtume priimti sprendimą. Ir tada, remdamiesi Darbo inspekcijos atsakymu, komisija parašys išvadas ir pasiūlymus merui“, – teigė E. Peleckis.

Beje, ne taip seniai Šakiuose viešėjo ir profesinės darbuotojų sąjungos „Solidarumas“ atstovai, kurie pirmiausiai susitiko su rajono meru, vėliau lankėsi ir UAB „Šakių autobusų parkas“, bet buvo paprašyta, kad susitikimas vyktų už uždarų durų, be spaudos atstovų.

Kaip jau po susitikimo kalbėjo „Solidarumo“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, susitikimas su šios įmonės darbuotojais ir vadovu vyko pirmą kartą, tad gana sunku kažką komentuoti ir vertinti iš šalies.

„Jie visi dirba seniai, labai gerai vieni kitus pažįsta ir turėtų rasti kalbą. Man atrodo, kad daug asmeniškumų, nemokėjimo bendrauti, kažkam noras parodyti, kad aš viršininkas... <...> Manau, santykiai turėtų būti šiek tiek oficialesni, aukštesniame lygyje. <...> Reikia aiškintis ne emocijas, o problemas“, – įžvalgomis po susitikimo dalijosi K. Krupavičienė ir pridūrė, kad su įstaigos žmonėmis bus kalbamasi ir ateityje, svarstoma apie kolektyvinės sutarties pasirašymą.

Tiesa, ji nurodė, kad nėra gerai, jei įstaigoje pusę etato dirbusiam žmogui nėra pasiūlomas visas etatas, bet priimamas naujas žmogus iš Užimtumo tarnybos.

„Visada pirmiau turėtų būti pasiūlyta savo darbuotojui. <...> Gal atsiras galimybė visam etatui. Kalbėjome ir kalbėsime“, – teigė „Solidarumo“ pirmininkė.

Tad prieikime prie skundo, o gal tiksliau – prie skundų esmės. Redakciją jų pasiekęs ne vienas, tačiau turinys panašus. Kaip kalbėjo ir profesinės sąjungos pirmininkė, viena darbuotoja skundėsi, kad nors jai buvo žadėta iš pusės etato pervesti į visą, tai padaryta nebuvo, o visam etatui „priimta darbuotoja iš biržos“, nors administracijos darbuotojai tam esą prieštaravo. Tad moteris prašo apsvarstyti įmonės direktoriaus  poelgį, teigia jaučianti psichologinę įtampą.

Kalbama ir apie neaiškų vieno techninio skyriaus darbuotojo, kuris esą „buvo ant balto lapo pasirašęs“, atleidimą rugsėjį.

„Tame lape tik ranka pasirašytas vardas, pavardė ir parašas. Direktorius pasiėmė šį lapą ir man grąžino su jau pasirašytu prašymu atleisti iš darbo. Tekstas buvo surinktas kompiuteriu. Tokių baltų lapų su darbuotojų vardais, pavardėmis ir parašais yra ne vienas“, – rodos, neįtikėtinas istorijas pasakoja jau buvusi darbuotoja, iš darbo išėjusi, kaip nurodo, neapsikentusi laikinumo – darbo sutartis pusmetį buvo vis tęsiama laikinai, esą nebuvo mokamas ir žadėtas darbo užmokestis, o prasidėjus nemaloniam bendravimui moteris teigia neiškentusi – nusprendė darbą palikti ir nesigadinti nervų.

Direktoriaus T. Povilaičio teigimu, su darbuotoja atsisveikinta gražiai, jai tiesiog netiko darbo sąlygos.

Kito darbuotojo, eismo saugumo ir saugaus darbo inžinieriaus atžvilgiu „spaudimas tęsiasi ilgas laikas“. Nurodoma, kad nors jis buvo užregistruotas dalyvauti reikalinguose mokymuose, esą T. Povilaitis jo neišleido, nors tam nebuvo pagrindo.

„Dažnai buvo pabrėžiama ir šaukiama, kad eismo saugumo ir saugaus darbo inžinierius (redakcijai visi vardai ir pavardės žinomos – red. past.) blogai atlieka darbą. Jis tiesiog nieko nesakydavo, leisdavo direktoriui ant jo išsišaukti ir išsilieti. Kituose pasitarimuose tikrai nemalonu būti ir girdėti taip kalbantį direktorių, tai sukeldavo įtampą visiems darbuotojams. Vėliau įmonėje ėmė jaustis emocinė įtampa“, – rašoma viename iš raštų ir minima, kad neretai iš direktoriaus lūpų nuskamba frazės, kad darbuotojai gali būti nors ir šiandien atleisti, yra skirstomi į mylimus ir nemylimus.

„Vadovas mato tik save ir savo nuomonę pabrėždamas, kad tik jis vienas čia dirba. Kalbėjimo maniera nuolat įsakmi ir retoriška, netinkamai bendrauja su įmonės darbuotojais, jaučiasi žodinė agresija, kartais vartodamas necenzūrinius žodžius. Visada save lygina su meru“, – rašoma skunde administracijai ir viliamasi objektyvaus vadovo veiksmų įvertinimo, „nors T. Povilaitis yra pabrėžęs, kad jis su meru klasiokai“.

„Taip, istorijos nesuklastosi, buvom klasiokai, bet ne aš jį vadovu paskyriau, tai tuščios interpretacijos ir paistalai“, – į klausimą, ar galimai todėl T. Povilaitis jaučiasi viršesnis, atsakė R. Januševičius.

„Yra dvi pusės ir vieni nori vienų galvų, kiti – kitų, bet tai nepasiteisina“, – sakė meras.

Beje, rašte savivaldybės administracijai teigiama, kad prieš keletą metų dėl netinkamo direktoriaus elgesio irgi buvo siųstas raštas savivaldybei, tačiau esą jis net nebuvo užregistruotas, o galiausiai atsidūrė paties vadovo rankose.

Apie situaciją nuomonės teiraujamės ir pačio įstaigos vadovo T. Povilaičio, kuris svarsto, kad tai labiau audros kėlimas tuščioje stiklinėje.

„Negatyvi informacija pirmiausiai turėtų pasiekti mane, o ne administraciją. Iš darbuotojų nesu gavęs jokių nusiskundimų“, – patikino T. Povilaitis ir siūlė pačio tarybos nario R. Lekavičiaus pasiteirauti, kodėl jis šį klausimą kėlė, svarstė, gal yra suklaidintas.

„Draugo“ žiniomis, su vienu iš skunde minimų asmenų tarybos narys susijęs ir politiniais ryšiais.

Visgi teiraujuosi T. Povilaičio, o kaip yra su tuo raštuose minimu nemandagiu bendravimu?

„Gal reiklumą su kažkuo sumaišo, gal darbuotojams taip atrodo“, – svarstė „Šakių autobusų parko“ direktorius.

Paklaustas apie į mokymus neišleistą darbuotoją, T. Povilaitis sakė: „Mokymus vienaip ar kitaip turi derinti su įmonės vadovu. Jei tie klausimai nebuvo derinti, tai ir negali. Nebuvo derinta.“ Jis taip pat pridūrė, kad į visus klausimus savivaldybės administracijai atsakyta, prašyta medžiaga pateikta ir pripažino, kad šventiniu laikotarpiu ši situacija išties nemaloni.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.