Į pagalbą skuba vietos ūkininkai: seniūnai naujoves priima atsargiai

Šakių rajono ūkininkų sąjungos narys Darius Ufartas (kairėje) kvietė savivaldybę ir seniūnus bendradarbiauti, kad ūkininkai galėtų geranoriškai prisidėti prie žvyrkelių tvarkymo dalyvaudami žvyro ir skaldos pirkimo bei paskirstymo procese. D. Pavalkio nuotr.

Trečiadienį vykusiame seniūnų pasitarime daugiausiai diskutuota dėl Šakių rajono ūkininkų sąjungos pateikto pasiūlymo – bendradarbiavimo su savivaldybe gerinant žvyrkelių būklę.

Pasitarimo pradžioje UAB „Darbų saugos projektai“ Kauno skyriaus vadovė Vaida Klibavičiūtė seniūnams priminė, kad darbininkai turi būti tinkamai apmokyti, aprūpinti saugaus darbo priemonėmis, o tie, kuriems privaloma, pasitikrinę sveikatą.

„O atliekant statybos darbus aukštyje, pavyzdžiui, stogo dengimo, pastato griovimo ar fasado apdailos darbams atskirą leidimą išduoda savivaldybės administracijos direktorius“, – priminė V. Klibavičiūtė.

Apie užimtumo situaciją rajone kalbėjusi Užimtumo tarnybos Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė informavo, kad šių metų pradžioje Šakių r. savivaldybėje buvo registruota 1 tūkst. 260 bedarbių, kovo 1 d. – septyniais daugiau. Darbo rinkai besirengiančių asmenų registruota 488. Savivaldybė įgyvendina Užimtumo didinimo programą, šiemet terminuotiems darbams numatyta įdarbinti 29 asmenis.

„2023 m. 64 besirengiantiems darbo rinkai asmenims buvo suteiktos individualios psichologo konsultacijos, finansinio raštingumo mokymai, individualūs motyvaciniai mokymai, teisinės konsultacijos. Prašau seniūnų, kad šiame projekte dalyvavusiems asmenims padėtumėte integruotis į darbo rinką“, – kvietė A. Stasiulienė.

ufartas seniunai2Tiek Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius (kairėje), tiek Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis (antras iš dešinės) kalbėjo, kad prie žvyrkelių tvarkymo prisideda ne tik ūkininkai, bet ir žemės ūkio bendrovės, verslininkai, o jei žvyro bus nuperkama papildomai, seniūnai pritartų ūkininkų iniciatyvai, tik reikia visiems kalbėtis, apsitarti, kuriuos žvyrkelius reikia tvarkyti. D. Pavalkio nuotr.

Jos tvirtinimu, kovą registruotas didesnis nedarbo lygis Šakių savivaldybėje, nes kol kas vangiai darbina ūkininkai. Anot A. Stasiulienės, per balandį, prasidėjus pavasariniams darbams ūkiuose, nedarbas turėtų sumažėti.
Šeimos tarybos pirmininkė Dinara Gudaitienė kvietė seniūnus padėti bendruomenėms sutvarkyti vaikų žaidimo aikšteles.

„Dauguma aikštelių dar yra aptvertos STOP juosta. Nors dauguma aikštelių priklauso bendruomenėms, bet jos yra jūsų seniūnijose. Tos pagalbos tikrai reikia. Prašau seniūnų padėti bendruomenėms jas sutvarkyti, kad jos būtų prieinamos, naudojamos, veikiančios. Taip pat prašau, kad seniūnijose būtų kuriama šeimai palanki aplinka, organizuojami kažkokie renginiai, juolab kad gegužės 15 d. yra Šeimos diena“, – kvietė D. Gudaitienė.

Kaip patikslino savivaldybės meras Raimondas Januševičius, yra nupirkta gumuota danga visoms vaikų žaidimo aikštelėms ir, orams leidus, aikštelės bus tvarkomos.

Daug diskusijų sukėlė Šakių rajono ūkininkų sąjungos atstovo Dariaus Ufarto pateiktas pasiūlymas dėl sąjungos ir savivaldybės bendradarbiavimo tvarkant žvyrkelius. Pasiūlymo esmė, kad ūkininkų sąjungos nariai norėtų dalyvauti tiek žvyrkeliams skirtų medžiagų pirkime, tiek jų paėmimo, skirstymo keliams procese. Ūkininkų sąjunga akcentuoja, kad žvyras, skalda būtų nupirkta papildomai, nemažinant dabartinio finansavimo keliams.

„Yra žvyrkelių, kurie yra mažo eismo intensyvumo keliai, tačiau jie yra svarbūs ūkininkams ir ten gyvenantiems žmonėms, kurie naudojasi tuo žvyrkeliu. Tokių kelių tvarkymai dažniausiai yra atidedami, nes intensyvumas čia mažas, o kaštai yra dideli. Mes imtumėmės iniciatyvos išvežti su ūkininko technika, paskleisti tą žvyrą probleminiuose keliuose, o savivaldybei atkristų žvyro išvežimo ir paskleidimo kaštai. Be abejo, visame šitame procese turi dalyvauti seniūnai, bendradarbiaujant ir taip užtikrinant skaidrumą“, – kalbėjo D. Ufartas pridurdamas, kad jie yra suinteresuoti, kad žvyro keliams būtų nupirkta kuo daugiau ir pigiau.

Dėl pigesnio žvyro pirkimo nenorėjo sutikti Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius akcentuodamas, kad dažnai pigus žvyras yra nekokybiškas.

„Manau, kad kelių žvyravimui skirtos lėšos yra skirtos visam rajonui. Žodelis „tik ūkininkų sąjungos nariams“ čia netinkamas... Manau, šitą gražią jūsų iniciatyvą reiktų aptarti savivaldybės trišalėje verslo taryboje, – siūlė vicemeras Darius Jakavičius. – Jei matot probleminį kelią, aptarkit su seniūnu, seniūnaičiais.“

Pastabų tokiam ūkininkų pasiūlymui išsakė ir kiti seniūnai svarstydami, kad darbymečio metu ūkininkų nepavyks prisišaukti kelių tvarkyti, kad ūkininkai savo nuožiūra išsižvyruos jiems aktualius keliukus.

Kalbėję seniūnai akcentavo, kad prioritetus, kuriuos kelius žvyruoti, visgi turi nusibrėžti seniūnai, o ūkininkai tuo klausimu galėtų su jais bendradarbiauti. Tiek Lukšių, tiek Lekėčių seniūnai sakė, kad vietos žemės ūkio bendrovės, verslininkai, ūkininkai ir taip visuomet prisideda prie žvyrkelių struktūros gerinimo.

„Jei tą žvyrą supilsim į krūvą, tai su galingesne technika ūkininkai ir išsiveš viską, o biednesni liks ant ledo, o gyventojams išvis nieko“, – rėžė Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis.

Griškabūdžio seniūnas S. Naumavičius sakė priimantis bet kokią ūkininkų pagalbą keliams gerinti, tik reikia visiems kalbėtis, apsitarti, kuriuos žvyrkelius reikia tvarkyti.

Kad minėtą ūkininkų sąjungos pasiūlymą dėl prisidėjimo prie žvyrkelių tvarkymo reiktų dar išdiskutuoti, siūlė ir savivaldybės Ūkio ir investicijų skyriaus vedėjas Martynas Remeikis.

Vėliau išsakytos pastabos ir apie ūkininkų, ypač tų, kurie veža cukrinius runkelius, sugadintus kelius. Griškabūdžio seniūnas S. Naumavičius užsiminė, kad po runkelių išvežimo liko neatitaisomai sugadinta nemaža seniūnijos kelio atkarpa. Ūkininkų interesą apginti stojęs D. Ufartas priminė, kad cukrinių runkelių augintojai turi pagal grafiką išvežti produkciją, nežiūrėdami į jokias gamtos sąlygas.

Ūkio ir investicijų skyriaus vedėjas M. Remeikis pridūrė, kad jam lankantis seniūnijose pasirodė, jog keliai yra neblogos būklės, kvietė seniūnus paraginti gyventojus renovuoti daugiabučius namus. Taip pat seniūnams patarė intensyviau naudoti nupirktas medžiagas žvyrkelių dulkėtumui mažinti.

Griškabūdžio ir Šakių seniūnai vėl kėlė klausimą dėl kelių linijų ženklinimo, kad ypač Šakių mieste jos yra nusidėvėjusios. Kitas aktualus klausimas – seniūnų lūkesčių nepateisina įmonės, teikiančios medžių genėjimo ir šalinimo bei beglobių gyvūnų priežiūros paslaugas.

Savivaldybės vicemeras Egidijus Peleckis prasitarė, kad prie Zyplių dvaro esanti miško dalis gali būti pripažinta sengire, dabar yra atliekami tyrimai, o visa informacija bus pateikiama rengiamame seminare.

Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis kvietė seniūnus tinkamai pasiruošti balandžio 15 d. numatomam LR Prezidento Gitano Nausėdos vizitui Šakiuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.