Voniškių žemės ūkio bendrovė – viena pažangiausiųjų šalyje

voniskiaiGintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijoje pagerbti respublikinio konkurso „Pažangiausias gyvulininkystės ūkis 2011“ nugalėtojai, tarp kurių ir mūsų rajono Voniškių žemės ūkio bendrovė.

Nuotr. Voniškių bendrovės vadovas H. Braškys ir jo pavaduotoja gyvulininkystei A. Jakštienė atsiėmė bendrovei skirtą apdovanojimą.

Konkurse „Pažangiausias gyvulininkystės ūkis 2011“ Voniškių žemės ūkio bendrovė apdovanota už Lietuvos juodmargių veislės galvijų populiaciją. Henriko Braškio vadovaujama bendrovė yra viena sėkmingiausiai dirbančių bendrovių ne tik mūsų regione, bet ir Lietuvoje. Bendrovė jau ir anksčiau yra pelniusi pripažinimą už kokybišką pieno produkciją.

Šiuo metu ūkis turi apie 700 galvijų. Pagal esamas sąlygas, kaip patikino bendrovės vadovas H. Braškys, būtų galima laikyti 900, tačiau bendrovė orientuojasi ne į kiekybę, o į kokybę. „Stengiamės, kad visų rūšių gyvulių laikymo sąlygos atitiktų higieninius, europinius reikalavimus. Rūpinamės, kad būtų kuo geresnis mikroklimatas, kuriame geresnes darbo sąlygas darbuotojams“, - teigė Voniškių žemės ūkio bendrovės vadovas. Siekiant užsibrėžtų tikslų, dar 2006 metais buvo pastatyta nauja karvidė, vėliau modernizuota kiaulidė, įrengtos patalpos pašarams. Pernai, nugriovusi seną pastatą, bendrovė pastatė naują veršidę, kurioje telpa per 300 galvijų. Šiais metais bendrovė taip pat gyveno statybų džiaugsmais ir rūpesčiais. Jau pabaigtas naujas tvartas, kuriame įrengta moderni melžimo aikštelė, tvarkant aplinką pastatyta šiuolaikiška daržinė, talpinanti apie 2 tūkst. šiaudų rulonų. „Dabar pagal laikomą gyvulių skaičių bus visiškai išpildytos jų laikymo sąlygos, visos patalpos moderniai bei šiuolaikiškai įrengtos, tad patogu taikyti ir naujausias technologijas“, - kalbėjo H. Braškys.
 
Bendrovės administracija, siekdama kokybiškos produkcijos, daug investuoja į ūkio infrastruktūrą ir tai daro savo bei kreditinėmis lėšomis. „Tikrai reikia nemažai lėšų, bet visa tai darome be paramos, o savo lėšomis“, - teigė vadovas. Voniškių žemės ūkio bendrovė akį traukia ir pavyzdingai tvarkoma bei puoselėjama aplinka. Vertinimo komisija bendrovę už pastangas puoselėti ne tik gamybą, bet ir aplinką įvertino maksimalia šimto balų suma. „Atsidėkodami pirmininkui už suteiktas puikias darbo sąlygas stengiamės kruopščiai prižiūrėti patalpas, aplinką. Negaila, kad kartais darbui tenka aukoti ir savo asmeninį laiką. Norėdami, kad bendrovė pasiektų gerų rezultatų, prie to turime prisidėti visi“, - kalbėjo ilgametė darbuotoja bei bendrovės pirmininko pavaduotoja gyvulininkystei Aldona Jakštienė.

Bendrovės vadovas H. Braškys akcentavo, kad malonu, kai ir kaimiškose vietovėse įsikūrusios bendrovės įvertinamos, tačiau jie dirba ne dėl to. „Svarbiausia, kad turime puikias sąlygas laikyti galvijus, kad žmonės dirba ir uždirba. Galbūt įvertinimas parodo, kad žmonės dirba atsakingai ir juos tai skatina dar labiau pasitempti“, - mintimis dalijosi pašnekovas.

Vertinant ūkius, dėmesys buvo kreipiamas ne tik į bandos produktyvumą, bet ir į ūkyje įdiegtas pašarų gamybos, šėrimo, melžimo technologijas, ar ūkininkas arba ūkio darbuotojai nuolat kelia kvalifikaciją, taip pat atsižvelgta į aplinkos švarą, sodybos tvarkingumą, mėšlo, srutų laikymo, komposto duobių, technikos tvarkingumą, vandenvalos ir geriamo vandens kokybę.

Iš viso renginio metu buvo apdovanotos trys bendrovės bei septyni ūkininkai.

Renginio dalyvius pasveikino Lietuvos zootechnikų sąjungos pirmininkas Vytautas Drūlia, Veterinarijos akademijos kancleris prof. H. Žilinskas. Ministras Kazys Starkevičius kreipėsi į susirinkusiuosius, ragindamas auginti daugiau gyvulių ir plėsti ūkius.

Renginio metu paminėta ir Veterinarijos akademijos Gyvulininkystės technologijos fakulteto 65 metų sukaktis.

Ankstesniais metais laureato titulą jau buvo iškovojusi Šakių rajono Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė, vadovaujama Petro Puskunigio bei įvertinti ūkininkų Sigito ir Daivos Stanaičių ūkio pasiekimai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.