Rajone patikrintas vienas stambus ūkininko ūkis

rasiklisValstybinė mokesčių inspekcija šiemet tęsia pernai pradėtą projektą „Žemės ūkis“, kurio metu daugiau dėmesio skiriama stambiųjų ūkininkų veiklai, aiškinamasi, ar tinkamai jie moka mokesčius, kokie dažniausiai pasitaikantys pažeidimai. Rajone patikrintas tik vienas stambus ūkininko ūkis.

Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai nustatė, kad bene svarbiausias mokesčių vengimo faktas - nedeklaruojamos pajamos už išnuomotą žemės ūkio paskirties žemę. Projekto metu nustatyta, kad bendras ūkininkų išsinuomotos žemės ūkio paskirties žemės plotas sudaro apie 1 mln. ha, už ką, manoma, gyventojai gauna per 100 mln. litų pajamų. Šiuo metu 686 šalies gyventojams buvo išsiųsti raginimai deklaruoti gautas pajamas už žemės nuomą. Tą padarė jau 508 gyventojai, deklaruota žemės nuomos pajamų suma siekia beveik 1,5 mln. litų.

Be to, buvo nustatyta, kad žemės nuomos pajamos slepiamos sudarant panaudos ar nemokamos nuomos sutartis, tai yra žemės savininkai už išnuomotą žemę tariamai negauna jokių pinigų, nors realiai ūkininkai už žemę jiems moka nuompinigius. Tokius sandorius sudaro daugiau kaip 50 proc. žemės savininkų.
 
Projekto metu atidžiau analizuojama 3 apskričių – Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės stambiųjų ūkininkų veikla, nes šių apskričių valdomas dirbamos žemės plotas sudaro trečdalį visos Lietuvos dirbamos ūkinės žemės, žemių našumas viršija šalies vidurkį. Atrinkus rizikingiausius šių apskričių ūkius, jų atžvilgiu atlikti operatyvūs patikrinimai, mokestiniai tyrimai. Jau užbaigti 27 mokestiniai tyrimai, iš jų 13 Marijampolės, 10 Panevėžio bei 4 Šaulių apskrityje. Nustatyta, kad ūkininkai daugiau kaip 1 mln. litų padidino apmokestinamąsias pajamas, beveik 800 tūkst. litų sumažino nuostolį iš žemės ūkio veiklos, daugiau kaip 150 tūkst. litų patikslino mokėtinas mokesčių sumas.
  
Atlikti tyrimai parodė, kad dažniausiai daromi pajamų ir išlaidų apskaitos tvarkymo pažeidimai, neteisingai apskaičiuojamas pridėtinės vertės mokestis, esama naftos produktų apskaitos pažeidimų.

Surinkta informacija patvirtino ir didelę darbo santykių slėpimo riziką: neretai naudojamų žemės plotų ir turimos technikos kiekis neatitinka bendro ūkiuose įdarbintų darbuotojų skaičiaus, ir, nors kontrolės metu nelegalių darbuotojų nebuvo nustatyta, kai kurie ūkininkai abejonių dėl jų ūkiuose dirbančių neįdarbintų darbuotojų neišsklaidė. Tokie ūkiai bus stebimi ir toliau, reikalui esant bus taikomos prevencinės ir kontrolės priemonės. Tiesa, tam tikrų teigiamų rezultatų atlikti operatyvūs patikrinimai davė – 5 ūkininkai po mokesčių inspekcijos atstovų vizitų įdarbino 6 darbuotojus.

Marijampolės mokesčių inspekcijos viršininkė Danguolė Ona Kučinskienė informavo, jog Šakių rajone buvo patikrintas vienas stambus ūkininko ūkis. Po mokestinio tyrimo ūkininkas daugiau kaip 100 tūkst. litų padidino apmokestinamąsias pajamas, daugiau kaip 5 tūkst. litų patikslino mokėtino gyventojų pajamų mokesčio sumą. Ūkyje buvo nustatyti tokie pažeidimai: neteisingai deklaruotos apmokestinamosios pajamos, klaidingai apskaičiuoti leidžiami atskaitymai.

Beje, projektas ir su tuo susiję darbai bus tęsiami ir šiais metais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.