Lietuvos žemės ūkio istorijoje – ir Šakių rajonas

jurkonisŠių metų rugpjūčio mėnesį turėtų pasirodyti apybraižų rinkinys „Lietuvos žemės ūkio istorija“, kuriame tarp maždaug penkiasdešimties savivaldybių bus pristatomas ir Šakių rajonas. „Jeigu leidinyje gerai neatrodys toks žemdirbiškas rajonas kaip Šakiai, tai kam tada gerai atrodyti“, - šmaikštaudamas retoriškai teiravosi leidinio koordinatorius Vytas Pranas Jurkonis.

Nuotr. Pasak J. P. Jurkonio, Šakių rajonas „Lietuvos žemės ūkio istorijoje“ atrodys tikrai rimtai.

Lietuvos Tūkstantmečio jubiliejui paminėti 4500 egzempliorių tiražu buvo išleistas leidinys „Lietuvos verslo istorija“. Kadangi leidinys sulaukė didelio susidomėjimo, kitam jubiliejui – 20 metų ūkininkavimui nepriklausomoje Lietuvoje pažymėti, bus skirta „Lietuvos žemės ūkio istorija“.

Pasak V. P. Jurkonio, medžiaga leidiniui jau įpusėta rinkti, tad tikimasi, kad šešių tūkstančių tiražo leidinys dienos šviesą išvys laiku. Be to, šį apybraižų rinkinį bus galima ne tik įsigyti, bet ir užsiprenumeruoti.
 
„Jau pravažiavome nuo Kauno iki Skuodo, susitikome su rajonų žemdirbiškomis institucijomis, tokiomis kaip konsultavimo tarnyba, ūkininkų sąjunga, žemės ūkio skyriai, merai. Remiantis jų pageidavimais bei patarimais ir buvo sudarytas turinys“, - pasakojo koordinatorius V. P. Jurkonis. Jau aišku, kad leidinį sudarys keturi skyriai, kuriuose bus apžvelgiama ne tik žemės ūkio istorija, bet ir valdymas, savivalda, pristatomi regionai bei pirminių grandžių žmonės, tiesiogiai kontaktuojantys su augintojais. Paskutinėje dalyje prisistatys perdirbėjai, žemės ūkio technika prekiaujančios įmonės, servisai, veterinarijos farmacijos, chemijos bei agrochemijos tiekėjai. Bus suteikta galimybė prisistatyti ir kitoms institucijoms, sėkmingai dirbančioms su žemdirbiais (finansinės institucijos, draudimai, statybinės organizacijos ir t.t.). Savivaldybių merai papasakos, kokiais lūkesčiais bei aktualijomis gyvena rajonai, kaip, jų akimis žemės ūkis atrodo šiandien bei pasidalins mintimis, kas laukia ateityje.

V. P. Jurkonis informavo, kad kiekvieną regioną reprezentuos 5-8 gerai dirbantys ūkiai ir bendrovės. Tad įdomiausia, kas gi atstovaus Šakių rajonui. Pasak leidinio koordinatoriaus, neabejojama, kad ,,Lietuvos žemės ūkio istorijoje“ matysime Kubilių, Plokščių, Griškabūdžio bei Grinaičių žemės ūkio bendroves, ūkininkus Sigitą Stanaitį, Raimondą Maksvytį, Algimantą Bublaitį, galbūt ir bitininką Arūną Juodvalkį. „Tai nebus reklaminis leidinys. Siekiama parodyti gerai dirbančius ir iškelti tuos žmones bei kolektyvus, su kuriais pavyko pasiekti tokių rezultatų“, - tikino apybraižų rinkinio koordinatorius. Jo nuomone, žemdirbiškas Šakių rajonas „Lietuvos žemės ūkio istorijoje“ atrodys tikrai rimtai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar lengva jaunimui susirasti darbą vasarai?

klausimelis 05 24Zita iš Šakių:

Nežinau, mano anūkas tai susiranda. Sąlygos nėra paprastos, bet, manau, viskas priklauso nuo žmogaus ir noro. Darbo jaunimui tikrai reikia, nebūtinai visą vasarą, bet nors kiek. Mano vaikai visą laiką dirbo vasaromis, tiesa, anuomet dar kolūkiuose. Kaip bebūtų, darbas tiesiog yra vertybė, charakterio ugdymo priemonė, o ir sveikatai į naudą išeina. 

klausimelis 05 24 2

Antanas iš Lukšių:

Manau, kad išrankiems studentams ir moksleiviams darbą rasti sudėtingiau. Tie, kurie paprasti, nesibaido jokio darbo, manau, kad gali susirasti – ūkininkų daug yra, kurie mielai priima. Darbas žmonėms niekada nepakenkė, padirbėti visai neblogai, bet studentai ir moksleiviai gali turėti ir kitų užsiėmimų, kurie yra taip pat reikalingi. Yra tokių, kurie gilina žinias, jiems mokslo metų nepakanka. Tai irgi savotiškai darbas. Yra darbas už pinigus, yra intelektualus.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.