Supažindino su ūkiuose diegiamomis investicijomis

stonkusPenktadienį rajone vyko Žemės ūkio paskolų garantijų fondo organizuotas kredito įstaigoms skirtas seminaras „Investicijos į pažangias technologijas ir jų efektyvumas augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiuose“. Du galingiausi rajono žemės ūkio objektai seminaro dalyvius supažindino su jų ūkiuose panaudotų investicijų nauda.

Nuotr. A. Stonkus (viduryje) teigė, kad technikos modernizavimas padeda sutaupyti.

Žemės ūkio paskolų garantijų fondo organizuotame Šakių rajone vykusiame seminare dalyvavo gausus būrys mokslo, mokymo, konsultavimo įstaigų vadovų bei atstovų, taip pat įvairių šalyje veikiančių bankų rajono padalinių atstovai.

Seminaro dalyviai buvo pakviesti apsilankyti Henriko Braškio vadovaujamoje Voniškių žemės ūkio bendrovėje, kurioje dirbama 1450 ha žemės. Pieno ūkyje laikoma apie 700 galvijų, iš jų 385 melžiamos karvės. Per metus iš karvės primelžiama po 7660 kg pieno. Čia buvo supažindinta su įdiegtomis pažangiausiomis technologijomis pieno ūkyje. Šioje bendrovėje ypač daug investuota į pastatų rekonstrukciją, gyvulių gerovę, bandos formavimą, pieno kokybę, aplinkosaugą. Dėl didelių investicijų į ūkio būklės gerinimą pastaraisiais metais bendrovė pelnė ne vieną aukštą įvertinimą.
 
Taip pat seminaro dalyviai lankėsi Žvirgždaičiuose įsikūrusioje Laimos Stonkuvienės įmonėje, turinčioje bene didžiausius dirbamos žemės plotus rajone. Per 19 įmonės veiklos metų ūkis nuo nulio išaugo iki daugiau nei 4000 ha dirbamos žemės, iš jos apie 40 proc. nuomojama. Įmonės valdytojas Aleksandras Stonkus seminaro dalyviams pristatė įmonėje įdiegtas pažangiausias technologijas augalininkystėje. Gražiai augančiame žiemkenčių lauke naujausi traktoriai su neseniai įsigytais galingais purkštuvais, kurių plotis siekia net 36 metrus, demonstravo šiuolaikinę darbo specifiką. „Iš tikrųjų žemdirbystėje darbas pasideda tuomet, kai pradedame dirbti žemę. Tuomet traktorius, kurį valdo palydovas, dirba dieną naktį. Tokiu būdu traktorius vedamas 5 cm paklaidos tikslumu, todėl galima dirbti ir dieną ir naktį“,- šiuolaikinės žemdirbystės privalumus dėstė A. Stonkus. Pripažįstama, jog darbas, atliekamas valdant kompiuteriu, didina darbo našumą. Šiuolaikinė moderni technika padeda sutaupyti kuro, trąšų, kurios kiekvienais metais tik brangsta. „Manau, kad naujosios technologijos leidžia sutaupyti, kitaip mes jų nepirktume. Jeigu įsigyji padargą, kainuojantį 1 mln. litų, ir sutaupai 1 proc. - 10 tūkst. – tai manau, kad atsiperka pakankamai“,- teigė A. Stonkus. Be to, ir laukai nupurškiami tolygiai. Galima pajuokauti, kad traktorininkui belieka tik pasėdėti prie vairo. Palydovine technika ūkyje naudojama maždaug nuo 2006-ųjų. Pasak įmonės valdytojo, tokia technika, kokia naudojama ūkyje yra būtinybė, bet ūkininkui, dirbančiam 100 ha žemės, kol kas tai yra prabanga. Nors ir naudojama naujausia technika, bet darbymečiu įmonėje dirba 50 žmonių. Anot A. Stonkaus, susirasti darbuotoją tampa vis sunkiau. Dažnai čia praktiką atlieka į ūkį pasisemti patirties iš užsienio atvykstantys studentai. Jie įdarbinami pagal įmonės turimą Žaliojo diplomo programą.

Didžiulio ūkio valdytojas įsitikinęs, jog jokio verslo be paskolų iš bankų neįmanoma plėtoti. Tik dažnai bankininkai nesupranta, kiek iš tikrųjų kainuoja naujausia technika. Įmonė per visus savo veiklos metus įgyvendino septynis europinius projektus, bet pastaruosius ketverius metus parama nebesinaudoja. Per projektus buvo įsisavinta 3,5 mln. litų, tai sudaro tik 10 proc. bendro įmonės turto. Pasak A. Stonkaus, šiemet į ūkio veiklos modernizavimą planuojama investuoti daugiau nei 6 mln. litų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.