Darbą pradeda obuolių sulčių spaudyklos

sulciu spaudyklaSima KAZARIAN
 
Obuolių sezonas, prasidėjęs rugsėjį, savo įkarštį pasieks po rugsėjo vidurio. „Kai žmonės nusiims bulvių derlių, tada pradės doroti obuolius“,- pasakoja sulčių spaudyklą turintis šakietis Artūras Bindokas.
 
Nuotr. Šiemet pradėję veiklą „Linksmojo obuoliuko“ savininkai džiaugiasi įsigiję naują, puikiai veikiančią įrangą, kuri klientams gali užtikrinti greitą ir efektyvų aptarnavimą.
 
Kai sulčių spaudyklose darbas ūžia, virtuvėse rikiuojamos trilitrinių stiklainių eilės. Pastaruoju metu žmonės pradeda naudotis ir alternatyviu būdu laikyti sulčių atsargas – pilsto jas į tetrapakus. Prasidėjus obuolių sezonui, prie tokias paslaugas teikiančių spaudyklų Kaune nusidriekia eilės. Mūsų rajono gyventojai obuolius veš ir į Jurbarką, kur pradėjo veikti sultis į tetrapakus pilstanti „Linksmojo obuoliuko“ spaudykla.

Nemaža dalis gyventojų rinksis ir įprastą būdą, kuris priimtinesnis dėl mažesnės kainos ir prieinamumo, nes yra dažname kaimelyje.

Ragina palaukti brandesnio derliaus

Jau nuo seno savo sulčių spaudyklą turintis šakietis Artūras Bindokas teigia naują sezoną pradėjęs vos prieš kelias dienas. „Derlius dar neaiškus, bet kol kas atrodo, kad obuolių bus mažiau nei pernai. Nors ir pernai jų buvo ne kažkas. Didžiausias darbymetis mums tada, kai žmonės baigia doroti bulvių derlių. Tada jau ima rūpėti obuoliai. Tai būna apie rugsėjo 20 dieną ir tęsiasi iki spalio 10-15 dienos. Aš labai norėčiau žmonėms priminti, kad geriausios sultys yra ne iš pirmųjų, o iš žieminių obuolių. Dabar nukritę obuoliai yra tokie papindę, neprinokę. Aišku, dar nuo veislės priklauso. Bet brandesnės, švaresnės, skaidresnės, saldžios, aromatingos sultys būna iš vėlyvųjų obuolių. Todėl geriau tuos pirmuosius nuneškite taip kur į supirkimo punktus, o žiemai sultis spauskite iš vėlyvųjų, žieminių obuolių veislių spalio pradžioje. Klientams, kurie ateina nusipirkti sulčių net neparduodame tų pirmųjų, raginame luktelti. Nebent taip pradžiai paragaut. O kai spalio pradžioje visi obuoliai jau būna nurinkti ir nusipurtai nuo viršūnės pačius geriausius obuolius iš jų būna puikios sultys. Beje, tuo metu būna atpigę ir apelsinai, su kuriais žmonės dažnai nori maišyti, tad gaunasi visapusiška ekonominė nauda“,- pasakojo A. Bindokas.
Vyriškis tvirtino, kad klientų skaičius skiriasi – priklausomai kokie metai. „Kadangi sodai pramečiuoja, tai dažnai su savo klientais susitinku kas antri metai,- šypsosi A. Bindokas. – Dažnai žmonės išsispaudžia sulčių, kad užtektų dvejiems metams.“

A. Bindokas paprašė visiems priminti, kad iš dviejų maišų obuolių išspaudžiamas vienas bidonas sulčių. „Jei žmogui reikia, tarą paskoliname, o ir mažesnės surandame“,- sakė verslininkas.

„Pradėtos gerti – negenda iki 3 mėn.“

Mantas Augustaitis ir Valdas Naujokaitis – kiduliečiai verslininkai, Jurbarke užsiimantys obuolių sulčių gamyba ir pilstymu į tetrapakus. „Norint žiemą mėgautis obuolių sultimis tenka įdėti nemažai triūso: išplauti ne vieną dešimtį stiklainių, sultis kaitinti, išpilstyti ir t.t. Tai užtrunka nemažai laiko,- pasakojo M. Augustaitis paklaustas, kodėl tetrapakai turėtų pakeisti įprastai laikomas atsargas stiklainiuose. - Negana to, sultys dažniausiai perkaitinamos ir jose nelieka vitaminų bei mineralų. Dažnai trijų litrų sulčių nespėjame išgerti, o jos jau prarūgsta. Nelabai patogu jas iš didelių stiklainių pilti, ypač vaikams. Tuo tarpu tetrapakuose pradėtas gerti sultis galėsite laikyti iki trijų mėnesių, nes į maišelio vidų nepatenka oras iš aplinkos. Nepradarytos sultys išsaugo visus vitaminus iki dvejų metų. Dėl įmontuoto kranelio, patogu jas išpilstyti net vaikams.“

Verslininkai tikisi, kad šakiečiai atvyks į Jurbarką ir pasinaudos jų paslaugomis, kadangi tai yra tikrai praktiškas dalykas. V. Naujokaitis noriai pademonstravo kol kas dar ne visiems žinomą naująją sulčių spaudimo technologiją. Atvežti į spaudyklą obuoliai nuplaunami po didelio slėgio srove, išspaudžiamos sultys  perfiltruojamos per du filtrus, pakaitinamos iki 75-80 laipsnių temperatūros ir išpilstomos į 5 l talpos tetrapakus su integruotu kraneliu.

„Kainas nustatėme atsižvelgdami į tas, kurios jau yra šioje paslaugų sferoje. 5 litrų sulčių pakuotė pas mus kainuoja 9Lt. Jei neturite savo obuolių – papildomai teks sumokėti 5 litus. Mes turime juodųjų serbentų sulčių, todėl už papildomą 3 litrų mokestį galime klientams šių uogų įmaišyti į obuolių sultis. Skonis tikrai geras. Greitai siūlysime aronijų sulčių pagardą. Klientams pageidaujant spaudžiame ir aplesinų, kriaušių sultis, maišome jas su obuolių sultimis“,- teikiamas paslaugas vardijo M. Augustaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.