„Zanavykiškas ragaučius“: nuo silkės iki gilių kavos

ragauciusŠiandien vis dažniau atsigręžiama į tradicijas. Atsiranda poreikis sužinoti, kaip rengėsi, kaip leido šventadienius, ką valgė mūsų senoliai. Iš to poreikio ir atsirado „Zanavykiškas ragaučius“, atskleidžiantis mūsų kulinarinio paveldo subtilybes ir kitoniškumą.

Nuotr. „Zanavykiškas ragaučius“ – smagi, netradicinė, apie valandą laiko trunkanti atrakcija, kurios metu paragaujama net iki 15 mūsų krašto valgių, pagamintų pagal senovinius receptus.

Netradicinė programa

Dar 2011 m., sukūrus pilną paslaugų paketą, Šakiuose atsirado galimybė žmonėms tinkamai pristatyti Šakių rajoną per mūsų kulinarinį paveldą. Kavinė-picerija „Kiba“ sukūrė „Zanavykų ragaučiaus“ programą, kuri apima tiek autentiškus zanavykiškus patiekalus, tiek jų pateikimą žmonėms.
 
Kaip pasakojo „Kibos“ direktorė Rita Kasparevičienė, „Zanavykų ragaučius“ – netradicinė ir išskirtinė tradicinės maitinimo įstaigos programa, skirta turistų grupėms, draugų kompanijoms, kolektyvams, Šakių svečiams – visiems, kam smalsu pažinti šio krašto kasdienes ir švenčių maisto kultūros tradicijas.

„Ragaučius“ – smagi, apie valandą laiko trunkanti atrakcija: svečius pasitinka svetinga, tradiciniu aprėdu apsitaisiusi gaspadinė (šeimininkė) ir jos mergučės (mergos), kurios sodina už tradiciniais indais ir zanavykų valgiais padengto stalo bei porina kulinarines istorijas: apie valgius, maisto tradicijas ir papročius, taip pat nutikimus, zanavykų charakterį  apibūdinančius anekdotus, mįsles ir minkles. Čia svečiai išgirsta gražią, taisyklingą zanavykišką šnektą.

Valanda gėrio

ragaucius2Kartu svečiai ir sočiai pavalgo: pradžioje patiekiami šalti užkandžiai. Suvalkietiškas pasididžiavimas – rūkyti mėsos gaminiai: naminiai rūkyti lašiniai su svogūnais, naminė šalto rūkymo dešra. Be to, galima pasimėgauti silke su natūraliai raugintais burokėliais ir sėmenų aliejumi bei karštomis bulvėmis, vinigretu (raudona daržovių mišrainė), su prieskoniais keptu sūriu, raugintais agurkais, namine duona, košeliena (šaltiena), atsigaivinimui – naminė gira, kuri čia ir gaminama.

Užkandus įnešamas karštas patiekalas – dubenėliai, abriedukai, švilpikai, sausgarė, duonzupė ar gardžioji kopūsto galva, kepta krosnyje.

Desertui vaišinama gilių kava (kartu papasakojama apie jos paruošimo ypatumus), kaimiškais sviestiniais sausainiais, aguonų vyniotiniu, obuoliais su saldžiu užpilu, morkų saldainiais (pastarieji – šio krašto žydų kulinarinis palikimas). Beje, kai XX a. pradžioje kava atkeliavo į Zanavykiją, ji buvo labai brangi. Todėl moterys išmaniai sugalvojo virti gilių kavą. Tai nėra lengva – reikia rudenį prisirinkti nemažai sveikų ąžuolo gilių, jas apskrudinti krosnyje, kad gražiai nusiluptų. Po to beveik tris valandas virti piene, vėl kepinti krosnyje, sumalti ir vėl džiovinti.

Taigi žmonės pasivaišina zanavykiško kulinarinio paveldo gardumynais, kas toliau? R. Kasparevičienė minėjo, kad programos dalyviai būna linkę pasidalyti, kuris patiekalas jiems buvo netikėčiausias.

„Bene labiausiai žmones nustebina kopūsto galva, labai retai kas būna jos anksčiau ragavęs. Jei neklystu, šis patiekalas kilęs iš Kudirkos Naumiesčio pusės“, – pasakojo direktorė.

Turistų traukos centras

ragaucius3„Ragaučiuje“ galima paragauti net iki penkiolikos skirtingų patiekalų R. Kasparevičienė teigė, kad „Ragaučiaus“ meniu sukūrimui buvo skirta labai daug dėmesio.

„Prieš pradedant teikti šią paslaugą, atlikome apie 1930-uosius gimusių žmonių apklausą. Prašėme, kad jie pasidalytų įvairių patiekalų, kurie buvo gaminami jų tėvų ir senelių, receptais“, – teigė direktorė.

„Zanavykų ragaučių“, kaip pietų ar vakarienės variantą, dažnai renkasi grupėmis po Šakių kraštą keliaujantys turistai. R. Kasparevičienės teigimu, „Ragaučiuje“ jau yra dalyvavę daugelio miestų gyventojai (Klaipėdos, Vilniaus, Kauno, Radviliškio ir kt.), beje, pastarieji šia programa susidomėjo net anksčiau nei patys šakiečiai. Zanavykų kulinarinio paveldo valgių žmonės paskanauti užsuka ištisus metus.

Išvyksta pasisėmę žinių

 „Paskanavę patiekalų dalijasi įspūdžiais, pasakoja, kas jiems buvo netikėta. Pavyzdžiui, kitų regionų gyventojai lygina patiekalus su savo krašto kulinarinio paveldo patiekalais“, – mintimis dalijosi pašnekovė.

Kadangi „Ragaučiaus“ pristatymas yra mobilus, šią programą galima užsisakyti net ir į namus. Kraštiečiai ją mėgsta užsisakyti gimtadienių ar kitų švenčių progomis.



kaspareviciene rita„Zanavykų ragaučius“ – netradicinė ir išskirtinė tradicinės maitinimo įstaigos programa, skirta turistų grupėms, draugų kompanijoms, kolektyvams, Šakių svečiams – visiems, kam smalsu pažinti šio krašto kasdienes ir švenčių maisto kultūros tradicijas.“

„Kibos“ direktorė Rita Kasparevičienė


burksaitiene stase„Zanavykų ragaučiaus“ sėkmė labai priklauso nuo gaspadinės, kuri maloniai pasitinka ir visą valandą neleidžia nuobodžiauti. Kiek žinau, jų buvo keletas, bet man teko laimė sutikti šaunią gaspadinę Rasą Dumskienę – tikrą savo darbo profesionalę. Skanaudama patiekalus grįžau į vaikystę: ir vinigretas, ir košeliena, ir silkė – tarsi mano mamos rankų gaminti...“

Stasė Burkšaitienė

sukys tautvydas„Zanavykų ragaučiaus“ programoje dalyvavau prieš kelerius metus, kai tik ši netradicinė programa buvo pradėta. Ką galiu pasakyti – įspūdį paliko išties gerą. Ne tik skanus maistas, bet ir įdomūs pasakojimai apie mūsų kraštą. Iki šiol atsimenu vieną patiekalą – kopūsto galvą. Jos ragavau pirmą kartą ir tikrai nenusivyliau.“

Tautvydas Šukys



srtfondasProjekto „Esam zanavykai“ rubriką „Kulinarinis paveldas“ tema „Zanavykiškas ragaučius“: nuo silkės iki gilių kavos“ remia Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.