Geriausi armonikieriai renkasi Gelgaudiškyje!

armonika mureika
Nuotr. Trečiąją vietą armonikierių konkurse iškovojęs kriūkietis Vidas Mureika (centre) pasakojo, kad armonika groja nuo pirmos klasės.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį jau šešioliktą kartą Gelgaudiškio kultūros centre susitiko geriausi armonikieriai iš visų Lietuvos regionų. 34 dalyviai varžėsi „Kas geriausiai sugros polką?“
 
Vyriausiajam – devyniasdešimt

armonika bartnykasRenginyje dalyvavo armonikieriai iš Jonavos, Alytaus, Jiezno, Lazdijų, Raseinių, Kauno, kitaip tariant, netrūko svečių iš Aukštaitijos, Dzūkijos ir Žemaitijos. Tarp minėtų 34 dalyvių buvo ir septyni mūsiškiai – armonikieriai iš Kriūkų, Gelgaudiškio, Plokščių, Liepalotų ir Lekėčių. Įdomu tai, jog vyriausiajam renginio dalyviui Albinui Bartnykui iš Lazdijų – devyniasdešimt, tačiau senolis vis dar kupinas gyvybingumo, o armonika polkas ir valsus traukė ne prasčiau už savo varžovus. Nepasididžiavo ir į muzikantų suėjimą atvyko trys moterys – Zita Zdanavičienė iš Domeikavos, Elytė Krapavičienė iš Liepalotų, Stasė Novikienė iš Ukmergės.

Nuotr. Vyriausiam „Gelgaudiškio armonikos“ dalyviui Albinui Bartnykui iš Lazdijų – devyniasdešimt. Jam atiteko Gelgaudiškio kultūros centro prizas.

armonika krapavicieneDalyviai tarpusavyje varžėsi keliose grupėse pagal tai, kokios tonacijos derinimo yra jų armonikos. Jie grupėmis atliko po vieną bendrą kūrinį, vėliau kiekvienas dalyvis turėjo pagroti polką bei po vieną kūrinį pasirinktinai. Tądien Gelgaudiškio kultūros centro salėje skambėjo įvairios polkos, valsai, fokstrotai, o renginio komisijai, kuriai pirmininkavo Birštono kultūros centro folkloro ansamblio „Raskila“ vadovas Algirdas Seniūnas, kietu riešutėliu tapo išrinkti, kurie vis tik verčiausi būti nugalėtojais.

Nuotr. Tarp 34 renginio dalyvių buvo ir trys moterys, viena jų – Elytė Krapavičienė iš Liepalotų.

Apdovanojimų lietus

armonika garnysMinutę kitą pasitarusi komisija nusprendė, jog pirmosios vietos verčiausias, beje, antrus metus iš eilės pirmąją vietą laimintis Algimantas Mieliauskas iš Molėtų, antrąją vietą iškovojo uteniškis Rimas Valentas Trainys, trečiąja vieta dalijosi armonikieriai Vidas Mureika iš Kriūkų ir jonavietis Bronius Kaminskas. Visiems prizininkams buvo įteikti Gelgaudiškio kultūros centro prizai. Rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus prizas buvo įteiktas jauniausiam renginio dalyviui – 12-mečiui kauniškiui Rapolui Garniui. Jį išrinko žiūrovai.

Nuotr. Jauniausiam renginio dalyviui 12-mečiui kauniškiui Rapolui Garniui buvo įteiktas rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus prizas.

Jau daugelį metų savo auklėtinius į armonikierių suėjimą su „senais vilkais“ pasivaržyti atsiveža Kauno tautinės kultūros centro etninės muzikos mokytojas metodininkas Algirdas Kasperavičius. Jo mokiniai Augustinas Žaromskis, Vidmantas Paleckis, Jokūbas Goscevičius, groję bandonijomis, buvo apdovanoti Mažosios kultūros sostinės prizu.

„Gelgaudiškio armonikos“ dalyviai apdovanoti ir specialiaisiais prizais. Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus prizu už sėkmingą debiutą apdovanotas lekėtiškis Regimantas Ramanauskas. Vyriausiajam dalyviui A. Bartnykui atiteko Gelgaudiškio kultūros centro prizas, o jonaviškiui Alvydui Kurkuzinskui Kultūros ir turizmo skyriaus prizas įteiktas už meilę Peterburgo armonikai. Prisiekusiam armonikierių suėjimams Gediminui Ūsui iš Paluobių įteiktas kultūros centro prizas už „ištikimybę armonikai, nežiūrint nieko“.

Dalyvauja nuo pradžios

Penkiasdešimtus metus einantis kriūkietis V. Mureika pasakojo, kad armonika groja nuo pirmos klasės. Nors vyriškis taip pat groja gitara bei klavišiniais, armonika jam arčiausiai širdies. V. Mureika atviravo, kad armonika grojo jo tėtis, tad sekdamas jo pavyzdžiu groti išmoko pats, niekieno nemokomas. Gelgaudiškietis Pijus Damušis pasakojo, jog armonika groja jau apie 65-erius metus, nuo tada, kai jam buvo dešimt metų.

„Kai mokiausi Sibire, iš karo grįžęs rusų kareivis vis kaimynystėje grodavo armonika, o aš eidavau paklausyti jo grojimo. Ruselio armonika buvo šiek tiek pažeista, jis matė, kad man patinka tokia muzika, nusprendė armoniką atiduoti man. Tada ir prasidėjo mano pažintis su šiuo instrumentu“, – prisiminė gelgaudiškietis.

armonika damusis

Nuotr. Gelgaudiškietis Pijus Damušis (dešinėje) yra renginio senbuvis, mat jame dalyvauja nuo pat 2000-ųjų.

Vyriškis pasakojo, jog pamuzikuoti mėgsta giminių susiėjimuose, taip pat dalyvauja ir konkursuose. „Gelgaudiškio armonikoje“ P. Damušis dalyvauja nuo pat 2000-ųjų, tais metais konkursas buvo surengtas pirmąkart. Pašnekovas prisiminė, jog pirmą kartą renginyje pasirodė tik keli armonikieriai, o dabar jų skaičius išaugo iki kelių dešimčių, be to,  pasikeitė ir  dalyvių amžiaus – armonikierių gretas papildė jaunimas.

E. Krapavičienė sakė armonika grojanti daugiau nei penkiasdešimtmetį. Moteris prisiminė, kad šiuo muzikos instrumentu kadaise grodavo jos broliai, o kaipgi nuo jų atsiliksi?.. Nieko nelaukusi E. Kravapičienė pradėjo mokytis groti pati. Moteris minėjo, jog jaunystėje, kai su broliais eidavo į rabaksus, mušė būgną, o smuiku, kurio skambesys visuomet labai patiko, groti taip ir neišmoko. Liepalotų kaimo kapeloje grojanti moteris sakė, jog prie širdies arčiausiai yra polkos ir valsai. Ne taip ir dažnai galima pamatyti armonika grojančią moterį. Pašnekovė sakė, jog artimoje aplinkoje tokiu instrumentu muzikuojančių silpnosios lyties atstovių nėra.

srtfondasProjekto „Esam zanavykai“ rubriką „Folkloras“ tema „Geriausi armonikieriai renkasi Gelgaudiškyje!“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.