Pirmą kartą Šakiuose – analogų Lietuvoje neturintis šokių čempionatas

sokiaiAsta GVILDIENĖ
 
Gegužės 17 dieną Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centrą drebino penktasis jokių analogų Lietuvoje neturintis „BLACK & WHITE DANCE SESSION“ šokių čempionatas, į kurį atvyko apie penki šimtai gatvės ir šiuolaikinių šokių atstovų - pažengusiųjų ir pradedančiųjų šokėjų iš visos šalies.
 
Nuotr. Sėkmingai čempionate pasirodė šakiečiai. Jie „Small groups“ kategorijoje iškovojo pirmąją vietą.
 
Pasak vieno iš organizatorių – asociacijos „Mano Šakiai“ pirmininko Mindaugo Tarnausko, idėja į Šakius atvežti šį šokių čempionatą brendo jau keletą metų. „Ketverius metus iš eilės jis buvo organizuojamas Kaune. Galiausiai įkalbėjau Saulių Skambiną, kuris kartu su žmona Karina Krysko vadovauja „Žvaigždžių mokyklai“ ir yra šio konkurso sumanytojai, atvežiuoti į Šakius, - atviravo M.Tarnauskas. – Gal žiūrovams tai nėra labai patrauklus čempionatas – daug šokėjų, vienodų šokių – valanda – pusantros ir atsibosta, tačiau šokėjams, propaguojantiems šiuolaikinius gatvės šokius, tai didelis įvykis. Todėl labai nesireklamavome. Tie, kas nors kiek domisi šiuo turnyru, žinojo, kada ir kur jis vyks.“

Šakietis prasitarė, kad toks pat renginys tą pačią dieną buvo organizuojamas ir Palangoje, tad dalyvių skaičius nenuvylė. Tarp penkių šimtų šokėjų varžėsi ir apie penkiasdešimt šakiečių. Be to, pirmą kartą į Šakius atvyko ir renginiui teisėjavo tokios Lietuvos ir Latvijos įžymybės kaip Jurijus Smoriginas, Martynas Kavaliauskas, Ozo Banzai, Sanchezz D-Town, Beatričė Juškaitė, Aleksandra Kurusova, Darius Marcinkus bei šio čempionato globėjas - Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas.

S.Skambino teigimu, čempionate rungiasi tiek pradedantieji, t.y. nė metų nešokantys šokėjai, tiek ir pažengusieji, kurie šokių aikštelėje sukasi jau metai ir daugiau. Pasak žinomo šokėjo, čempionato koncepcija tokia – kuris nors žymus šalies choreografas pastato ir nufilmuoja trisdešimties sekundžių trukmės šokį ir kartu su muzika išsiuntinėja visoms šokių studijoms, kad visi turėtų vienodas sąlygas pasiruošti čempionatui. Šokėjai tarpusavyje varžosi trijose kategorijose: „Duo“ – šoka du šokėjai, „Small groups“ – komandą sudaro trys – keturi šokėjai ir „Formation“ – grupėje gali būti nuo aštuonių iki dvidešimt penkių asmenų.

Iki pietų šokių aikštelėje susirungė pradedančiųjų ir pažengusiųjų vaikų grupės. Nugalėtojams ir prizinių vietų laimėtojams buvo įteikti atitinkamo laipsnio diplomai, medaliai ir taurės. Gaila, tačiau šakiečių šįsyk tarp prizininkų nebuvo. Po pietų įspūdingus gatvės šokių judesius demonstravo jaunimas ir suaugusieji. Jiems buvo įsteigti papildomi piniginiai prizai: 300, 700 ir 1 tūkst. litų. Vieną iš jų, t.y. 700 litų prizą, įsteigė renginį atidaręs rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius. Nors šakiečiai piniginių prizų ir nelaimėjo, tačiau tiek „Small groups“, tiek ir „Formation“ kategorijose užėmė pirmąsias vietas ir buvo apdovanoti taurėmis.

Neabejotinai tai buvo didžiausias iki šiol Šakiuose vykęs šokių renginys, kurio metu turėjome progą pakalbinti ir žymųjį Lietuvos choreografą bei baleto šokėją J.Smoriginą. Pasak jo, važiuodami į Zanavykiją abu su žmona nepaprastai džiaugėsi, nes čia dar nė karto nėra buvę, nors Dalia ir kilusi iš Suvalkijos, iš Marijampolės.

„Labai keista – važiuojame į Kanarus, o nematome kokios nuostabios Nemuno pakrantės. Tiesa, man teko vieną kartą filmuotis Zyplių dvare, bet tada mus atvežė, „numetė“ ir nieko nemačiau. Dabar važiuodami galėjome viską apžiūrėti, - atviravo J.Smoriginas, kurį nustebino zanavykiškas tvarkingumas ir gražiai nupjautos pakelės. – Pasiūlyčiau Lietuvos gyventojams atvažiuoti į šitą kraštą pažiūrėti, kokie zanavykai tvarkingi.“

Prakalbus apie gatvės šokių čempionatą, choreografas pabrėžė, kad labai palaiko tokius edukacinio pobūdžio konkursus. „Nors pats propoguoju baletą, šiuolaikinį šokį, moderną, nuo dvidešimt penkerių metų esu susijęs su pramoginiais šokiais, nepykstu ant hiphoperių, nes tai pirmiausiai yra jaunų žmonių užimtumas, fanatizmas ir azartas. Priminsiu, kad hiphopas atėjo iš Amerikos gatvių, kur daug asocialių ir kriminalinių grupuočių, tačiau, įdiegus jį į valstybės mokymo kultūrą, iš karto buvo pristabdytas nusikalstamumas, - kalbėjo J.Smoriginas. - Be to, šokantis jaunimas turi mažiau laiko krepšiniui. Esu jo priešininkas, nes šis žaidimas tapo labai politiškas, o hiphopas – muzikalus, ritmiškas ir sportiškas šokis, leidžiantis ir svorį numesti, ir judėjimo džiaugsmą pajusti.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.