Prisiminė iškilią asmenybę

staugaicio teviskejePraėjusį penktadienį Žvirgždaičių progimnazijoje vyko renginys „Po gimtinės ąžuolais“, skirtas paminėti signataro vysk. Justino Staugaičio 150-ąsias gimimo metines bei Vasario 16-ąją.

Nuotr. Moksleiviai šalia signataro vysk. Justino Staugaičio tėviškės esančią pievą papuošė Lietuvos trispalvę simbolizuojančiomis popierinėmis gėlėmis.

Žvirgždaičių valsčiuje gimęs J. Staugaitis – Vasario 16-osios akto signataras, Steigiamojo, I ir II Seimo narys, vicepirmininkas, pirmininkas, galėjęs pavaduoti ir Lietuvos prezidentą, jam išvykus. Daug kur jis buvo pirmas: „Žiburio“ draugijos steigėjas ir pirmininkas, pirmasis Lekėčių parapijos klebonas, pirmasis Telšių diecezijos vyskupas... Mažai kam žinoma, kad jis buvo ir Lietuvių mokslo draugijos (Mokslo akademijos) vienas steigėjų ir jos narys. Šio vyskupo iniciatyva Telšių vyskupijoje buvo įsteigta 12 naujų parapijų ir bažnyčių, 5 vyrų ir 12 moterų vienuolynų. 1927 metais J. Staugaitis įkūrė Telšių kunigų seminariją. Nesulaukęs tuometės Lietuvos valdžios paramos, jis į Jungtines Amerikos Valstijas pasiuntė du dvasiškius rinkti aukų, kurių pakako, kad Telšiuose atsirastų seminarija.
 
Gražiu žodžiu, patriotiškomis dainomis susirinkusius į šventę džiugino ir maži, ir dideli Žvirgždaičių miestelio gyventojai. Šią dieną taip pat paaiškėjo dailyraščio konkurso, kuriame dalyvavo 3–5, 6–8 klasių mokiniai, jų tėvai, seneliai, nugalėtojai... Kaip pasakojo Žvirgždaičių progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Asta Baubonienė, tėvams ir seneliams sekėsi šiek tiek geriau, tačiau nė vienas konkurso dalyvis neliko nuskriaustas ir gavo dovanų.

Renginį vainikavo šventinė eisena į buvusią J. Staugaičio gimtinę, kur dabar yra pastatytas šį žmogų menantis paminklas. Visiems susikibus už rankų ir padainavus dar vieną dainą, moksleiviai šalia esančią pievą papuošė susmaigstydami į ją geltonos, žalios ir raudonos spalvų popierines gėles, simbolizuojančias Lietuvos vėliavą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.