Gelgaudiškyje – iškilmingas Mažosios kultūros sostinės padėkos koncertas

gelgaudiskis padeka
Nuotr. Gelgaudiškyje Mažosios kultūros sostinės baigiamajame renginyje netrūko ir padėkos žodžių, ir skambių dainų.


Šiais metais Gelgaudiškiui teko garbė nešti vienos iš dešimties Lietuvos mažosios kultūros sostinių vėliavą. Antrąją šv. Kalėdų dieną Gelgaudiškio kultūros centre vyko Mažosios kultūros sostinės baigiamasis padėkos koncertas.
 
Rajono savivaldybės mero pavaduotojas, darbo grupės 2016 m. Lietuvos mažosios kultūros sostinės Gelgaudiškio kultūrinėms veikloms koordinuoti pirmininkas Edgaras Pilypaitis kalbėjo, kad 2016-aisiais daug visko patirta ir išgyventa. Anot vicemero, nors ir daug renginių praskriejo, tačiau ne jų kiekyje esmė, ne jie lemia kokybinį rodiklį.

„Kokybė ir supratimas, kas yra kultūra ir kaip mes gyvename. Kaip mes vieni su kitais bendraujame ir kaip visa tai išsiskleidžia mūsų kasdienėje gyvenimo plotmėje, mūsų kiemuose, gatvėse, tarpusavio santykiuose. Tai yra didžioji kultūra. Pamatėme, kad dar yra kur pasistiebti, kad jaustumėmės kultūros sostine ne tik paradinėse Gelgaudiškio vietose, bet ir visuose nutolusiuose pašaliuose. Kad kiekvienas žmogus suvoktų ir jaustųsi sostinės piliečiu... Visai nesvarbu, kuriame geografiniame Lietuvos kampelyje mes gyvename – sostinė, pilietis, kultūra – tai yra jausmas, kurį puoselėjame, išsiugdome patys. Ir jaučiamės taip, kaip patys dėl to stengiamės“, – mintimis dalijosi E. Pilypaitis.

Mažosios kultūros sostinės metais Gelgaudiškyje surengti 23 klasikinės muzikos ir 14 kito žanro koncertų, 15 profesionalių menininkų parodų, parodyta dešimt spektaklių, vyko šventės, plenerai, jaunimo stovyklos, sporto varžybos.

Visa tai – jau tradiciniais tapę šio krašto renginiai, tačiau į Mažąją kultūros sostinę persikėlė ir dalis respublikos, regiono kultūrinio gyvenimo. Balandį Gelgaudiškio dvare vyko Lietuvos nacionalinio kultūros centro rengiamo solistų ir vokalinių ansamblių konkurso „Sidabriniai balsai 2016“ 2-asis turas, birželį surengta Šakių rajono bendruomenių diena, visą vasarą skambėjo Pažaislio, Beatričės muzikos festivalių, „Operetės Kauno pilyje“ koncertai, mėgėjų teatrų festivalis „Juokias suvalkiečiai“. Mažosios kultūros sostinės metais gimė muzikos festivalis „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare“, sukurtas interneto puslapis bei dvaro paštas.

Baigiamajam koncertui išleistas specialus leidinys „Gelgaudiškis – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2016“, apibendrinantis visą metų Gelgaudiškio kultūrinę veiklą. Jame savo mintimis dalijasi ir kultūros centro direktorė Diana Šležienė. Jos nuomone, šie metai kultūros darbuotojams buvo išbandymų metai – kaip nedidelėmis pajėgomis, rėmėjų ir pačių uždirbtomis lėšomis parodyti, kad Gelgaudiškis yra tikroji kultūros sostinė.

„Pavyko. Pavyko prisikviesti geriausius atlikėjus, garsius dailininkus, pavyko įgyvendinti tradicinius projektus, veiklų metu suburti žmones, atverti jų norą kurti, bendrauti, dalytis patirtimi. <...> Kuo daugiau besišypsančių veidų Gelgaudiškyje, tuo toliau sklinda gandas apie čia gyvenančią kūrybingą bendruomenę. Tokio tikslo ir siekta Mažosios kultūros sostinės metais – kad apie šį Dievo užantį prie Nemuno sužinotų visa Lietuva.“

Pirmojoje baigiamojo renginio dalyje koncertavo Gelgaudiškio kultūros centro folklorinis ansamblis „Šilupė“, tautinių šokių kolektyvas „Liocukas“, kaimo kapela „Gelgaudiškis“, kalėdinis kvartetas (Neringa Navikauskaitė, Raimondas Stankaitis, Artūras Vinteris, E. Pilypaitis), svečiai iš kitos Mažosios kultūros sostinės – Žemaičių Kalvarijos šokių kolektyvas „Šokio vizija“. Buvo atidaryta Liudviko Ivaškevičiaus, žinomo menininko, surengusio ne vieną parodą Lietuvoje ir užsienyje, angelų paroda.

Koncertinė programa buvo kaitaliojama su nominacijų-padėkų teikimu rėmėjams, partneriams ir visiems kitiems, prisidėjusiems prie Mažosios kultūros sostinės garsinimo bei visokeriopo rėmimo. Renginio kulminacija tapo žinomų operos solistų Kristinos Zmailaitės ir Edmundo Seiliaus koncertas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.