Sintautiečių kalendorius – ateinančioms kartoms

sintautu kalendorius
Nuotr. Leidinio sudarytoja Erika Bingelienė nuoširdžiai dėkojo visiems kalendoriui medžiagą parengusiems autoriams už tai, kad rašydami straipsnius įdėjo daug pastangų ir neskaičiavo savo laiko.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sintautų kultūros centro salėje gruodžio 17 d. vakare pristatytas 2018 metų Sintautiečių kalendorius, kurio sudarytojai – Sintautų kultūros centras – jį skiria Lietuvos šimtmečiui. Šiam leidiniui medžiagą parengė gausus būrys autorių, kuriems vakaro metu buvo nuoširdžiai padėkota.

Sintautų kultūros centro direktorė Aistė Bakaitė pirmiausiai padėkojo kalendoriaus išleidimo idėją palaikiusiems Sintautų seniūnui Kęstučiui Birbilui ir kraštotyrininkui Raimondui Daniliauskui.

„Nuo 2000 m. buvo leidžiamas Sintautų kalendorius, kuris buvo labai laukiamas, jo apimtis siekė iki 100 puslapių. Kai pernai kalendorius neišėjo, galbūt daugelis nusivylė. Bet šiemet Sintautiečių kalendorius pasirodė, mes, autoriai, tikimės, kad leidyba neužges ir turėsime kasmet kalendorių savo namuose. Ir tikiuosi, kad kitų metų kalendoriuje atsiras daugiau jaunimo minčių ir pamąstymų. O aš kalendoriui pateikiau medžiagą apie tarpukario Sintautus“, – pasakojo R. Daniliauskas. Rubrikoje „Pasižvalgymai po Sintautus“ R. Daniliauskas cituoja 1937 m. Sintautus aplankiusio Suvalkijos savaitraščio „Suvalkietis“ korespondento Stasio Melninko pastebėjimus: „Vakare miestelis tarsi išmiręs. Elektros nėra. Tamsu. Šaltas vėjas kaukia telefono vielose. Štai ir restoranas. Įeinu į vidų ir teiraujuosi, kur galima gauti nakvynės. Restorano savininkas paaiškina, kad visame miestelyje nakvynės negausiu. Reikės eiti į kaimą pas Gintnerį nakvoti. Rytą atsikėlęs grįžau į bažnytkaimį. Šventadienis. Žmonių visai nedaug...“

Pasak leidinio sudarytojos Sintautų kultūros centro renginių organizatorės Erikos Bingelienės, Sintautiečių kalendorius – tai Lietuvos šimtmečio progai skirta dovana, padėkojimas Lietuvai, lietuviui, sintautiečiui ir kiekvienam iš mūsų.

„Jūs savo rankose laikysite bendro darbo vaisių, kuris yra prasmingas tiek skaitančiam, tiek darbo indėlį įdėjusiam, nes tai, kas įprasminta popieriuje, lieka amžiams“, – kalbėjo E. Bingelienė.

Kalendoriuje rasite eilėraščių Sintautų kraštui, kuriuos parašė Rita Mockeliūnienė, Teresė Stankūnaitė-Kaziliūnienė. Čia minimi Sintautų kraštui svarbūs žmonės – prelatas Antanas Maskeliūnas, Nepriklausomybės Akto signatarai Saliamonas Banaitis ir Jonas Vailokaitis. Kalendoriuje surašyti Sintautų kultūros centro, Sintautų pagrindinės mokyklos planuojami 2018 m. renginiai, galima paskaityti, kuo gyvena Keturnaujienos, Veršių bendruomenės centrai bei kitos Sintautų seniūnijos įstaigos. Besidomintys žemės ūkiu ar klausimais apie palikimo priėmimą kalendoriuje taip pat suras reikiamos informacijos.

Apie mokyklos biblioteką kalbėjusi mokytoja Daiva Piečaitytė atviravo, kad šiandien vaikai į biblioteką ateina ne su didžiausiu džiaugsmu. Jos žodžiais, tobulėjant technologijoms, jaunimas daugiau laiko praleidžia prie išmaniųjų telefonų ekranų, todėl knygoms skaityti laiko pritrūksta. D. Piečaitytė pasidžiaugė pradinių klasių mokiniais, kurie dažniau užsuka į biblioteką pavartyti ir paskaityti knygelių.

Kalendoriuje užrašyti ir Sintautų pagrindinės mokyklos moksleivių pastebėjimai bei palinkėjimai Lietuvai. Štai trylikametis Gytis Krapavičius rašo: „Lietuvai linkiu, kad visada išliktų graži: čia pievos būna gražios, medžiai spalvoti... Sintautams linkiu, kad visi žmonės būtų visada laimingi.“ Vienuolikametis Nojus Martišius tiesiog linki sintautiečiams, kad susitikę vienas kitą pasisveikintų, šypsotųsi. Dažnas moksleivis viliasi, kad sugrįžtų emigrantai ir Sintautuose gyventų daugiau žmonių.

„Noriu pasveikinti visus su naujo atgimusio kalendoriaus krikštynom, nes tikrai laukiam mes jo. Vartydami ankstesnių metų kalendorius matom, kad jau kai kurių autorių gyvų nėra, kai kurių autorių mintys šiandien jau kitokios, bet tai yra istorija“, – kalbėjo Sintautų pagrindinės mokyklos mokytoja Regina Bakienė ir pasidalino mintimis apie mokinių dalyvavimą respublikiniame projekte „Pažink valstybę“.

Kalendoriaus sudarytojai dėkojo leidiniui medžiagą rengusiems žmonėms: Jūratei Arštikaitienei, Laiminai Auštrienei, Linai Bacevičiūtei, Aistei Bakaitei, Reginai Bakienei, Kęstučiui Birbilui, Monikai Būblaitytei, Raimondui Daniliauskui, Rūtai Galinskienei, Vidai Girininkienei, Teresi Stankūnaitei-Kaziliūnienei, Ritai Kušlikienei, Juozui Jacevičiui, Ritai Mockeliūnienei, Daivai Piečaitytei, Birutei Ūsienei, Vaidutei Cikanavičienei, Irenai Strokienei ir Sintautų pagrindinės mokyklos mokiniams.

Sintautiečių kalendorius pakeitė ir savo veidą, tuo pasirūpino Monika Grigorčenkaitė.

Susirinkusiems džiugias akimirkas dovanojo Šakių cirko mokyklos vadovė Itana Januševičienė su savo keturkojais augintiniais, o puikią vakaro nuotaiką kūrė Griškabūdžio pučiamųjų orkestras, vadovaujamas Valdo Sinkevičiaus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.