Griškabūdžio kultūros centras – ant permainų slenksčio

kulturos skyrius
Nuotr. Kultūros centrų akreditavimo komisija sprendė Griškabūdžio kultūros centro akreditavimo bei kategorijos suteikimo klausimą.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo šių metų sausio 1 d. Griškabūdžio kultūros centrui savivaldybės tarybos sprendimu suteiktas biudžetinės įstaigos statusas. Praėjusią savaitę kultūros centrų akreditavimo komisija sprendė įstaigos akreditavimo klausimą bei diskutavo, kokią kategoriją kultūros centrui suteikti. Be to, jau baigėsi ir konkursas Griškabūdžio kultūros centro direktoriaus pareigoms užimti, tad artimiausiu metu, jei pretendentai atitiks reikalavimus, vyks atranka.

Konkursas paskelbtas įstaigai sausį tapus biudžetine. Dokumentus dalyvauti konkurse pateikė keturi asmenys, tad pirmiausiai tikrinama informacija, ar pretendentai atitinka keliamus reikalavimus, atitikusieji artimiausiu metu bus informuojami, kada vyks atranka, tai yra pokalbis su komisija dėl galimybės užimti direktoriaus pareigas. Įstaigai kone trisdešimtmetį vadovavo Rasa Uzialienė, tad kol kas neaišku, ar ji ir toliau eis šias pareigas, ar kažkas pasirodys pranašesnis už ją.

Praėjusį ketvirtadienį kultūros centrų akreditavimo komisija vertino kultūros centro turimą bazę, veiklą, kolektyvus ir sprendė, kokią kategoriją, remiantis ministerijos pateiktais kriterijais, suteikti įstaigai. Vienbalsiai nutarta, kad įstaiga turi būti akredituota, tai yra ji atitinka keliamus reikalavimus ir gali vykdyti kultūros funkciją. Plačiau diskutuota apie tai, kokią kategoriją jai suteikti. Komisijos narė, Kultūros ir turizmo skyriaus specialistė Asta Kėvelaitytė informavo, kad žemiausia yra trečia kategorija (100–400 balų), toliau eina antra (401–1000 balų), pirma (1001–1400 balų) ir aukščiausia (1401 ir daugiau balų). Svarstyta, kaip vertinti įstaigą, kuri, tarkim, turi 410 balų, o kita 990 – skirtumas didžiulis, o abi priskiriamos tai pačiai antrai kategorijai.

„Mano galva, žirklės neadekvačios“, – vertino meras Edgaras Pilypaitis.  

A. Kėvelaitytė sakė, kad užpildžius vertinimo kriterijų lentelę Griškabūdžio kultūros centras surinko 436 balus ir patektų į antrą kategoriją. Tačiau komisijos nariai, vertindami pateiktą informaciją, svarstė, kad kultūros centrui galbūt reikėtų suteikti mažiausią (trečią) kategoriją ir kad su nauju vadovu būtų startuojama nuo nulio. Mat komisijai pateiktoje medžiagoje atsispindi tik Griškabūdžio kultūros centro darbuotojai, o turėtų būti matomi ir Patašinėje, Barzduose ir Žvirgždaičiuose dirbantys žmonės, mat šis kultūros centras ir apima visą tą kraštą. Be to, būtent Patašinės laisvalaikio salės prijungimas prie Griškabūdžio kultūros centro, kaip kalbėjo komisijos nariai, labai sustiprino Griškabūdžio kultūros centrą, nes prisijungė stiprūs ir solidūs kolektyvai. Nevertintas ir ne Griškabūdyje dirbančių darbuotojų išsilavinimas, nes laikinai direktorės pareigas einančios R. Uzialienės pateiktoje medžiagoje šios informacijos nebuvo. Jei būtų buvę, įsitikinusi Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, balų būtų pridėję ne tik kvalifikuotų specialistų išsilavinimas, bet ir kolektyvai. Be to, pasigesta ir pačios įstaigos struktūros, kuri, komisijos manymu, turėtų būtų perdėliota ir keičiama.

„Labai daug renginių organizatorių. Gal išvis dviejų pakaktų, o du yra vien Griškabūdyje. Perskirstyti pareigybes tikrai reikia, bet čia tikriausiai reikės viską susakyti jau naujajam vadovui. Be to, Griškabūdis turi perimti ir Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro žmones bei pareigybes. Vadovas turės spręsti, ar pareigybes keis, ar paliks, kokios buvo“, – kalbėjo komisijos nariai.

Jie kalbėjo ir apie tai, kad turi būti pateikta rimta veiklos programa, nes tai, kas gauta iš įstaigos vadovės dabar, tai tik kasdienių darbų ir renginių sąrašas. Tokia buvo ir posėdyje nedalyvavusios, bet su medžiaga susipažinusios komisijos narės, Kultūros ministerijos Regionų plėtros skyriaus vyriausiosios specialistės Jadvygos Lisevičiūtės nuomonė.

„Mano supratimu, Griškabūdžiui veiklos įvairovės, išnaudojant potencialą, tikrai trūksta. Turi tiek rašytojų, Jablonskynę...“ – mintimis dalijosi A. Kasparevičienė, vylusis, kad ateityje visa tai bus įpinta į veiklą.

Tad, nors pasvarstymų, kad centrui reiktų suteikti žemiausią kategoriją ir leisti nuo jos atsispyrus dirbti toliau, netrūko, galiausiai nuspręsta siūlyti antrą. Tuo labiau, kai buvo pasižiūrėta, kokius balus surinko 2011 m. vertintos kitos rajono kultūros įstaigos. Pavyzdžiui, antrą kategoriją turi Gelgaudiškio (516 balų), Kudirkos Naumiesčio (419 balų), Sintautų (406 balai), Lukšių (465 balai) kultūros centrai, Šakių kultūros centrui yra suteikta pirma kategorija (1003 balai).

„Būtų neteisinga, jei net mažiau už Griškabūdį gavę centrai būtų antros kategorijos, o juos nuvertintume į trečiąją. Be to, žinome tikrą padėtį, stiprius kolektyvus. Tik reikia paprašyti direktorės papildomos medžiagos tarybos nariams“, – kalbėjo komisijos nariai.

Tad taip ir nuspręsta, kad bus siūloma suteikti kultūros centrui antrą kategoriją, o iki tarybos posėdžio R. Uzialienės paprašyta aprašyti realią kultūros centro veiklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.