Ar kultūra mėtoma kaip kamuoliukas?

paluobiai02 14
Kaimyninės bendruomenės „Tėviškė“ pirmininkė Alvyra Janavičienė kvietė paluobiečius aktyviau jungtis į bendruomenę, gyvenvietėje veikiančias įstaigas suburti bendrai veiklai. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Nuo vasario rajono bendruomenių centruose vyksta ataskaitiniai, kai kur ir rinkiminiai susirinkimai, kuriuose tvirtinamos veiklos bei finansinės ataskaitos, nubrėžiami metų planai. Vasario 9 d. į ataskaitinį susirinkimą susirinkę Paluobių kaimo bendruomenės „Pagirys“ nariai prisiminė praeitų metų veiklas, suplanavo šiųmetes.

Tik metai bendruomenei „Pagirys“ vadovaujantis Andrius Zavistauskas ryžtingai užsibrėžęs siekti, kad bendruomenė būtų aktyvesnė.

Šiuo metu bendruomenę vienija 35 nariai, ji įkurta 2003 m.

„Stengiamės bendruomenės veikloms apjungti visas po tuo pačiu stogu esančias įstaigas – neįgaliųjų ir vaikų dienos centrus, biblioteką, Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro skyrių, vykdantį ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymą, Paluobių laisvalaikio salę. Stengiamės į renginius ir veiklas įtraukti kuo daugiau kaimo žmonių“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkas.

Apžvelgdamas praėjusius metus, bendruomenės centro pirmininkas paminėjo keletą surengtų išties gražių renginių: tai tradicinė paluobiečių Šeimos šventė, į kurią susirenka kelios gyventojų kartos. Šiame krašte nuo seno gyvuoja teatro tradicijos, birželio mėnesį vyko vaikų teatrų šventė „Girinukas“, aktyvūs bendruomenės nariai atkūrė Paluobių mėgėjų teatrą ir surengė jau tradicine tapusią teatrų šventę „Paluobių Pagirys“. Teatro aktoriai taip pat įžiebė Kalėdų eglutę ne tik Paluobiuose, bet ir Liepalotų kaimo bendruomenės mažiesiems. Pernai Paluobių bendruomenė inicijavo gražią misiją –sutvarkė apleistas Šedvygų kaimo kapinaites. Ši veikla bus tęsiama ir šiemet. Bendruomeniečiai taip pat minėjo valstybines šventes, prisidėjo prie kitų surengtų švenčių. Bendruomenės centras „Pagirys“ įgyvendino projektą „Investicija į vaikus – investicija į ateitį“, už gautas lėšas buvo įrengta vaikų žaidimo aikštelė.

Po praėjusių metų veiklų apžvalgos A. Zavistauskas pristatė planuojamus įstatų pakeitimus, pirmiausiai siūlė didinti valdybos narių skaičių iki 8, tokiam pasiūlymui pritarus, prie valdybos prisijungė Aida Demikytė, Irena Černevičienė, AidasKulikevičius.

Aptarti ir šių metų planai: bendruomenė rengs projektą dvasininko Vincento Vizgirdos atminimui įamžinti, jei gaus lėšų, tvarkys prie bažnyčios esančią kryžkelę, čia atsirastų ir paminklas V.Vizgirdai, finansavusiam Paluobių bažnyčios statybą.

Nuo seniausių laikų Paluobių kaimo didžiausia šventė – Žolinė. Pernai bendruomenės centras ant savų pečių apsiėmė ir suorganizavo šią šventę. Pasak bendruomenės centro pirmininko, ne vienas bendruomenietis šventės organizavimui paaukojo visą vasarą.

Todėl sekmadienį vykusiame susirinkime bendruomeniečiai diskutavo, ar apskritai reikia Žolinės kaime ir kokio formato turėtų būti ši šventė. Žmonės svarstė, ar Žolinės šventės organizavimas yra ne kultūros darbuotojų reikalas, nes Paluobiuose veikia laisvalaikio salė (Griškabūdžio kultūros centro padalinys), kur dirba du žmonės.

„Pernai kamuoliuką kultūra mums permetė, mes atgal nemetėm. Sukandę dantis padarėm renginį“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkas.

Kiti paluobiečiai užstojo Paluobių laisvalaikio salės darbuotojas, sakydami, kad jos dar naujokės kultūros sferoje, kvietė visus susiburti ir veiklas vykdyti labiau bendradarbiaujant. Treti replikavo, kad nereikia kalbėti už akių, o į susirinkimą pakviesti ir kultūros darbuotojas.

„Ar mes rengiame Žolinę, ar tik prisidedame prie šventės surengimo?“ – konkrečiai teiravosi susirinkusiųjų bendruomenės pirmininkas.

Kad Žolinės šventės tikrai reikia, sutiko visi, bet išsiskyrė nuomonės, kas ją turėtų organizuoti.

„Kultūros darbuotojai gauna atlyginimą, o mums užtenka ir bendruomeniškų reikalų. Galime prie šventės organizavimo pagal galimybes tik prisidėti“, – pasigirdo pasiūlymas, kuriam dauguma ir pritarė. Žolinės šventės organizavimo klausimas Paluobiuose liko atviras.

Susirinkime dalyvavusi Šakių bendruomenių centrų asociacijos tarybos narė, bendruomenės centro „Tėviškė“ pirmininkė Alvyra Janavičienė pastebėjo, kad visgi mažokai paluobiečių yra bendruomenės centro gretose, kvietė bendrai veiklai suvienyti visas Paluobiuose esančias įstaigas.

„Praėję metai buvo mokymosi metai, daug sužinota, patirta, suprasta“, – bendruomenės centro veiklą apibūdino jos pirmininkas A. Zavistauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.