Vasariškos liūties fone skambėjo poetų eilės

poezijos pavasaris
„Poezijos pavasario“ popietę moderavo rašytojas, žurnalistas, leidyklos „Kauko laiptai“ vadovas, 2018 metų „Poezijos pavasario“ laureatas Viktoras Rudžianskas, kuris teigė, kad Šakiuose jaučiasi lyg Dievo ausyje. D. Bakaitytės nuotr.


Deimantė BAKAITYTĖ

Liepos 28 d.  įvyko 56-asis tarptautinis festivalis „Poezijos pavasaris 2020“, kurį kasmet organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga bei Rašytojų klubas. Šiais metais šventė skirta poeto, Kovo 11-osios akto signataro Gintauto Iešmanto 90-mečiui paminėti. Dėl karantino poezijos pavasaris surengtas vasarą, šniokščiančio lietaus fone, tačiau tai nesutrukdė žiūrovams Šakiuose užpildyti visas laisvas kėdes ir bent valandai nusikelti į mįslingą ir neišsemiamą poezijos pasaulį.

Renginį sudarė trys dalys: pirmiausiai Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre vyko poezijos valanda „Išgirstu žodį, panašų į vyšnios žydėjimą“, vėliau „Poezijos pavasario“ svečius savivaldybėje priėmė vicemeras Darius Jakavičius, o galiausiai Šakių Lingio parke vyko poezijos šventė„Ir neištarti žodžiai dainuoja“.

„Yra Lietuvoje du miestai – Anykščiai ir Šakiai. Kai aš važiuoju giriomis pas jus, man toks jausmas, kad važiuoju į miestą, kuris įsikūręs Dievo ausyje“, – dalinosi savo meile mūsų kraštui poezijos popietę moderavęs rašytojas, žurnalistas, leidyklos „Kauko laiptai“ vadovas, 2018 m. „Poezijos pavasario“ laureatas Viktoras Rudžianskas.

Iš viso poezijos popietėje savo kūrybą pristatė šeši menininkai. Vienas iš jų – poetas iš Jonavos Mindaugas Švėgžda, kuris, kaip teigė V. Rudžianskas, nestokoja vaizduotės. Prie menininkų taip pat prisijungė Šakių rajono literatų klubo „Lygumų šaltinis“ almanacho redaktorius, vertėjas, kritikas, poetas, Jono Aisčio premijos laureatas Vladas Vaitkevičius, kuris šiais metais savo eilėraščius skyrė mirusiam jaunystės studijų draugui, poetui Gediminui Griškevičiui. Nuoširdžia, tačiau turinčia ne vieną sluoksnį ir dažnai ne iš pirmo karto skaitytojui suprantama poezija dalinosi donkichotiško užsispyrimo kupinas rašytojas, poetas, kritikas, Zigmo Gėlės premijos už geriausią metų debiutinę poezijos knygą laureatas Tomas Vyšniauskas bei Ieva Rudžianskaitė, taip pat gavusi Zigmo Gėlės premiją. Poetės kūryboje gausu kultūrinių, filosofinių, teologinių asociacijų. Poezijos popietėje savo dainomis visus žiūrovus užliūliavo krištolinio balso savininkė, poetinių dainų atlikėja, bardė Gražina Švėgždė, o V. Rudžianskas dalinosi savo praeityje rašyta kūryba.

„Labai smagu čia jus visus matyti. Šitas mūsų pabuvimas yra dar artimesnis ryšys tarp raidžių, tarp eilučių, tarp autorių ir, rodos, taip norisi visus apkabinti, suprasti ir skaityti“, – savo įspūdžiais dalinosi Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė.

Kaip teigė L. Eringienė, „Poezijos pavasariai“ nebūtų pilni be dviejų žmonių – Irenos Plaušinaitytės bei Genovaitės Plaušinaitienės, kurios abi atšventė gražius jubiliejus, tad bibliotekos darbuotoja nuo Šakių rajono literatų klubo perdavė gėles bei sveikinimus. Be dovanų neliko ir žiūrovai – renginio metu jiems buvo išdalintos leidyklos „Žuvėdra“ vadovo Stasio Lipskio padovanotos Gintauto Iešmanto knygos.

Poezijos šventės pabaigoje V. Rudžianskas pasidžiaugė, kad buvo išgirsti autentiški, skirtingi požiūriai į poeziją bei pasaulį. Galbūt poezija yra tai, ką mato tas, kuris virš mūsų, kuris liepia poetams rašyti ir kurti skirtingai, o visuma tampa magiška poezijos kalba...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.