Sudargiečių Užgavėnės – filme

uzgavenes
Tautosakos medžiaga paremtame pasakojime veiksmas daugiausiai sukasi apie Lašininskį, kurio stalas lūžta nuo valgių. Stop kadras


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šiais metais Užgavėnės sutapo ir su Valstybės atkūrimo diena, be to, šventė ir dėl karantino suvaržymų kitokia – be įprasto triukšmo, šėlionių ir trenksmo. Tačiau sudargiečiai į tai pažiūrėjo itin kūrybiškai ir artėjant žiemos išvarymo šventei socialiniame tinkle „Facebook“ (Sudargo paskyroje) pristatė trijų serijų kino juostą „Užgavėnės Sudarge“, kur ir meilės, ir keršto, ir veiksmo – per akis.

Anot idėjos sumanytojos, Sudargo laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorės Irmos Svetlauskienės, labiausiai norėjosi praskaidrinti žmonių kasdienybę ir suteikti galimybę prasiblaškyti. Tuo labiau, kad Užgavėnės Sudarge visuomet buvo švenčiamos ir tradicijos čia tikrai gyvos. Be to, nors karantinas, bet galvoje vis sukasi įvairiausios idėjos. Tad kilusiomis mintimis sukurti filmuką pirmiausiai ji pasidalijo su seniūne Rita Grigaitiene ir bibliotekininke Valerija Endriukaitiene. Šioms pritarus idėją paskleidė ir aktyviems bendruomeniečiams.

„Labai džiaugiuosi, kad visi palaikė ir prisidėjo. Be komandos nieko nebūtų, gali kokių nori minčių turėti“, – sako I. Svetlauskienė ir pasakoja, jog sudargiečiai ir į kūrybinį procesą geranoriškai įsiliejo, ir kaukių bei drabužių ieškojo, tad ir rezultatas ypač džiuginantis.

Tautosakos medžiaga paremtame pasakojime, kaip ir pridera, veiksmas sukasi apie Lašininskį ir Kanapinskį. Netrūksta ir įvairių prietarų, ir išraiškingų personažų. Pono Lašininskio stalas lūžta nuo riebiausių ir skaniausių valgių, katile kunkuliuoja ir kiaulės uodega, prie šono trūksta tik pačios geriausios mergos, kurios ir nusprendžia ieškoti. Tačiau ir Lašininskis, ir Kanapinskis įsimyli tą pačią strainą mergą Morę... Dvikovą pralaimėjus Lašininskiui, ponu pasiskelbė Kanapinskis, kuris kaipmat pasninką sugriežtino, dešras ir lašinius konfiskuoti įsakė. Bet ką čia pasakoti, geriau patiems į išraiškingus personažus pažiūrėti.

Visgi iššūkių, pasak kultūrinių renginių organizatorės, išties būta. Bene sunkiausia buvo užtikrinti atstumus, tad derino, kas su kuo tarpusavy bendrauja ir kontaktuoja, filmavo skirtingomis dienomis, montuojant buvo pasitelkta ir pagalba. Kadangi šis rezultatas džiugina, I. Svetlauskienė juokiasi, kad niekas nežino, ar ir ateityje negims naujų idėjų.

„Nieko negali žinoti. Tikiuosi entuziazmas neišblės, tad visko gali būti“, – intriguoja kultūrinių renginių organizatorė.

Ir kiti ieško naujų formų Užgavėnėms paminėti. Štai Šakių kultūros centras irgi socialiniame tinkle „Facebook“ surengė virtualų konkursą, kur daugiausiai patiktukų surinkusi Užagavėnių kaukė, tiksliau, jos autorius apdovanotas saldžia dovana. Lukšių kultūros centras pakvietė prisiminti, kaip anksčiau būdavo švenčiamos Užgavėnės, ir pasidalijo ankstesnių metų vykusių žiemos išlydėtuvių nuotraukomis. Tad kaip kas moka, tas taip šoka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.