Prie akcijos „Tėčiai skaito vaikams“ prisijungė ir Šakiai

skaito teciai
Šakių viešoji biblioteka pakvietė „Varpo“ mokyklos moksleiviams paskaityti rajono savivaldybės vicemerą Darių Jakavičių. D. Pavalkio nuotr.

Birželio pirmąjį sekmadienį švenčiame Tėvo dieną, tad ta proga prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos skaitymo skatinimo akcijos „Tėčiai skaito vaikams“ prisijungė ir Šakių viešoji biblioteka.
 
„Varpo“ mokyklos penktokams skaitė ir su jais bendravo rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius. Jis perskaitė Kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio priesakus keturiolikmečiam sūnui Irenėjui Oginskiui, 1822 m. išvykstančiam studijuoti į Italiją. M. K. Oginskis – kunigaikštis, diplomatas, Abiejų Tautų Respublikos politinis veikėjas, vienas iš 1794 m. sukilimo vadų, Vilniaus universiteto garbės narys (1802), kompozitorius, populiarių Europoje polonezų, mazurkų autorius.

„Nė akimirką nepamiršk, už ką turi būti dėkingas savo pirmajai geradarei – Motinai, nes ji tave pagimdė ir be galo myli, nors tu jos švelnumo dar nenusipelnei, bet, jei kiekvieną dieną stengsiesi būti jos vertas, jį nusipelnysi ir pateisinsi Motinos pasitikėjimą. Jei tikrai norėsi jį pelnyti, tai tik nuo tavęs priklauso, pavyks ar ne: nesiimk jokių žygių, nekalbėk ir nedaryk nieko prieš tai savęs nepaklausęs: „Ar mano Motina už tai pagirs?..“ – skaitė vicemeras.

Pasak D. Jakavičiaus, tėvo patarimai nenuėjo veltui. Irenėjas po tėvo mirties paveldėjo Rietavo dvarą ir buvo pavyzdingas ūkininkas, 1835 m. jo dvaruose buvo panaikinta baudžiava. Pasirūpino, kad miestelyje būtų įsteigta ligoninė, vaistinė, senelių ir našlaičių prieglauda, kelios taupomosios skolinamosios kasos, paštas. Būdamas meninės prigimties, pažangus žmogus, pats gerai mokėjęs žemaičių kalbą, daug prisidėjo prie vietos gyventojų švietimo, miestelio sutvarkymo. 1836 m. jo rūpesčiu Rietave pradėjo veikti valdiška dviklasė mokykla. Jis pritarė ir Motiejaus Valančiaus blaivybės idėjoms.

Pasak Šakių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėjos Ingos Matulevičiūtės-Rutkauskienės, tikimasi, kad ši ir panašios akcijos atkreips dėmesį į ankstyvojo skaitymo naudą ir vis daugiau tėvų ims skaityti savo atžaloms.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.