Pašventintos atnaujintos vokiečių kapinaitės

kapinaites_liuteronuBelaukiant Visų Šventųjų ir Vėlinių paminėjimo, spalio 27 dieną Šakių seniūnijos Prūselių kaimo teritorijoje buvo iškilmingai pašventintos atnaujintos vokiečių kapinaitės.

Nuotr. Ketvirtadienį Ritinių seniūnaitijoje buvo pašventintos sutvarkytos ir atnaujintos vokiečių kapinės.

Nuo senų laikų buvo žinoma, kad prie pagrindinio kelio, nuo Prūselių Šakių link, medžių paunksmėje ilsisi mirusieji. Ne retam šio krašto gyventojui jau seniai kirbėjo mintis apie apleistų kapinaičių sutvarkymą. „Daug metų šnekėjome, kad reikia sutvarkyti šias kapinaites“, - tvirtino Ritinių seniūnaitis Simonas Aušiūra. Vietiniai žmonės mena, jog kasmet per Visų Šventųjų ir Mirusiųjų  pagerbimo šventes apleistose kapinaitėse degdavo atminimo žvakelės. Tai prūsų kapai, kuriuose Amžinybės poilsio atgulė ne viena dešimtis to meto žmonių. Karo metais, kai šiose vietose ėjo fronto linija, čia buvo laidojami visi. Buvusios ilgametės Ritinių kultūros namų darbuotojos Zitos Ilgūnaitienės pasakojimu, šiose kapinėse yra palaidoti Ernos Knapkytės, emigravusios į Vokietiją, tėvukai. Kasmet žvakeles čia padegdavo netoli gyvenanti Elenutė Jakaitienė, kadangi ji pažinojo Ernos tėvukus. „Kai nuolat degdavo žvakelės, tai kartais noras kildavo, kad čia kažką tai reikia atgaivinti. Nuo tų minčių praėjo keletas metų“,- kalbėjo Z. Ilgūnaitienė. Senų vietos gyventojų liudijimu, paskutinis žmogus šioje vietoje buvo palaidotas 1946 metais.
 
Po ilgų pamąstymo metų, mintys ir žodžiai virto realybe. Seniūnaičio S. Aušiūros iniciatyva buvo pradėti senųjų kapinių tvarkymo darbai. Apie tvarkymo planus seniūnaitis pasitarė su Šakių seniūnu Alfonsu Jaku, kuris maloniai palaikė jo idėją. Gražiam darbui atlikti buvo paskirti du darbininkai iš Darbo biržos. Dabar vokiečių kapinaitės nugrėbtos, aptvertos tvora, pagaminta iš   Šakių miškų urėdijos dovanotos medienos. Viduryje iškilo seniūnaičio rankomis pagamintas medinis kryžius.

Po visų darbų, spalio 27 dieną, negausiai susirinkusių žmonių būrelyje buvo pagerbti šio darbo iniciatoriai ir pasidžiaugta darbo rezultatais. „ Džiugu, kad šiame krašte atnaujinama tai, kas senais laikais buvo palaidota. Tai yra žmonės, nepriklausomai nuo jų tautybės, pažiūrų. Jie vis dėlto šiame krašte gyveno, kūrė. Jų atminimą būtina atnaujinti“,- kalbėjo A. Jakas. Seniūnas nuoširdžiai padėkojo šio darbo iniciatoriui S. Aušiūrai. Jis įteikė Padėkos raštą seniūnaičiui už nuoširdžias pastangas ir rūpestį bei kilnius darbus savo krašto išpuoselėjimui.

Atnaujintų vokiečių kapinaičių teritoriją ir naująjį kryžių šventino evangelikų liuteronų kunigas Virginijus Kelertas. Jis nuoširdžiai dėkojo žmonėms už šį darbą ir džiaugėsi būdamas šio kilnaus įvykio liudytoju.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.