Meilė menui užaugo su piešiniais ant kambario sienų

miseviciuteAsta GVILDIENĖ

Praėjusį penktadienį Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų studijų fakultete vyko antrojo respublikinio ekslibrisų konkurso laureatų apdovanojimo šventė ir ekslibrisų parodos atidarymas. Jame dalyvavo ir Šakių meno mokyklos Dailės skyriaus ketvirtos klasės moksleivė, Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos devintokė Aiva Misevičiūtė,  12-15 metų amžiaus grupėje tapusi laureate, bei jos mokytoja Lolita Rūgytė.

Nuotr. Aiva Misevičiūtė ir jos mokytoja Lolita Rūgytė džiaugėsi netikėta sėkme ekslibrisų konkurse.

Apie susidomėjimą menu ir kalbamės su Aiva, jau nuo mažens didelę aistrą puoselėjusia piešimui, nes tėvai mažajai dailininkei leido paišyti net ant kambario sienų... Į dailę mergaitė rimčiau pradėjo žiūrėti, kai prieš šešetą metų mama ją pirmą kartą atvedė į Meno mokyklą. Ten ir prasidėjo kelias meno link.

Šiandien paveikslus namuose Aiva piešia jau ne ant sienų... Jei anksčiau tapyba buvo tik mėgiamas laisvalaikio praleidimas, tai palaipsniui, jaunosios menininkės teigimu, tai tampa gyvenimo būdu. „Neįsivaizduočiau savo gyvenimo be dailės, kasdieninių užsiėmimų meno mokykloje ar pomėgio piešti namuose“, - tikino Aiva, labiausiai mėgstanti tapyti peizažus.
 
Pati mėgstamiausia tema – sodo, kuriame auga įvairiausių formų medžiai, piešimas. Jos svajonėse – nutapyti fantastinį sodą, kuriame išnyktų visi rūpesčiai... „Noriu tapyti tokius  paveikslus, kurie sukeltų daug gerų jausmų, - sako moksleivė. – Šiandien sutinkame  daug piktų ir nelaimingų žmonių, todėl norisi pasauliui duoti bent truputį šviesos ir parodyti, kad nėra viskas taip blogai, kaip atrodo.“

Pabandyti sukurti ekslibrisą pasiūlė Aivos dailės mokytoja Lolita Rūgytė. Tai nedidelis tiražuojamas lapelis, klijuojamas knygos viršelio vidinėje pusėje ir žymintis jos savininką. Jame būna knygos savininko vardas arba institucijos pavadinimas ir kokia nors figūrinė, ornamentinė, šriftinė ar kitokia kompozicija, herbas arba emblema.

„Ekslibriso atlikimo technikų yra daug, - pasakojo Aiva. - Aš pasirinkau sausos adatos techniką, kadangi su ja ir anksčiau buvau dirbusi. Pirmiausia ant organinio stiklo su adata išraižomas piešinys, po to užtepami dažai. Juos įtrynus, likutis nuvalomas, o tada darbas atspaudžiamas ant popieriaus lapo ir, jei viskas pavyko, darbas baigtas. O jeigu ne - keletą valandų tenka vargti.“ Aiva teigė, kad tapti šio konkurso laureate nesitikėjo, nes manė, kad bus daug geresnių darbų nei jos pirmasis bandymas.

Beje, Aiva dalyvauja ir „Varpo“ vidurinės mokyklos dramos studijos veikloje. Drama jai -  tarsi dar viena saviraiškos priemonė, praversianti ir tolimesniame gyvenime. Paklausta apie ateitį, jaunoji menininkė tikino, kad šiuo metu daug laiko atima mokslai ir užsiėmimai Meno mokykloje, tačiau ji niekur kitur savęs ir neįsivaizduoja, kaip meno kūrime. Todėl, pabaigusi mokyklą, Aiva svajoja studijuoti Vilniaus dailės akademijoje.

Visi konkurso laureatai ir jų mokytojai buvo apdovanoti asmeninėmis dovanomis ir mokinių kūrybos katalogais. Parodos atidarymo metu puikius muzikinius kūrinius dovanojo J.Gruodžio konservatorijos studentai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.