Veiklios moterys patirties sėmėsi Turkijoje

veiklios_moterysŠakių moterų veiklos klubas tęsia Švietimo mainų paramos fondo administruojamą Mokymosi visą gyvenimą programą ir toliau kartu su partneriais iš Vokietijos, Italijos, Estijos, Vengrijos, Turkijos, Bulgarijos ir Čekijos dalyvauja tarptautiniame Grundtvig projekte „Tu tai gali! Naujos galimybės moterims pradėti nuosavą verslą“.

Nuotr. Šakių moterų veiklos klubo atstovės Turkijoje domėjosi valstybės finansuojamais viešaisiais mokymo centrais.

Kovo 28 - 31dienomis Turkijos sostinėje Ankaroje įvyko penktasis partnerių susitikimas. Jį surengė nevyriausybinės organizacijos „MESEV“ vadovas Hasanas Er. Pasak Moterų veiklos klubo direktorės Aurelijos Grinkevičienės, susitikimas buvo labai turiningas ir įdomus, vizito metu  projekto partneriai aplankė keletą Ankaros savivaldybės finansuojamų viešųjų mokymo centrų.

Moterų mokymosi centre „Aydinlikevler“ pateikiama dešimtys pasiūlymų mokytis amato ar užsienio kalbų.  Šis centras turi net 5 pastatus, kuriuose vyksta įvairūs profesionalių pedagogų dėstomi kursai ir mokymai. Moterys gali pasirinkti bet kokią sritį - nuo siuvinėjimo, mezgimo, tapymo, kulinarijos, kosmetologijos  iki užsienio kalbų ar kompiuterinio raštingumo.

Viešasis mokymo centras „Çankaya“  šiandien moko net 8 tūkstančius vyrų ir moterų, kurie po darbo ar studijų gali lankyti papildomus šokių, aerobikos, teatro kursus. Čia mokosi netgi visai neraštingi žmonės. Centras leidžia savo laikraštį, jo lankytojai dalyvauja įvairiose mugėse, konkursuose, galima nusipirkti pačių mokinių pagamintų rankdarbių.
 
Trečiasis projekto dalyvių aplankytas mokymo centras „Belmek“ kviečia mokytis tik moteris. Čia galima tiesiog užeiti ir susikirpti sau suknelę, kurią vėliau gali pasisiūti namuose, pasimokyti  Ebru tapybos ant vandens, pasigaminti kokį nors patiekalą ar nutapyti paveikslą. Tereikia susimokėti už priemones. A.Grinkevičienės teigimu, tobulėti, mokytis ir kurti Turkijoje sudarytos visos sąlygos - savivaldybė tam skiria didelį dėmesį.
Į susitikimo programą buvo įtraukta  ir pažintinė ekskursija po Ankaros širdį bei jos  pasididžiavimą – Hamamönü kvartalą. Čia galima pasigrožėti skirtingų stilių pastatais, atspindinčiais tiek moderniąją Turkijos, tiek senąją Osmanų imperijos architektūrą. „Įspūdingos mečetės, parduotuvės, turgūs, gyvenamieji namai šį kvartalą pavertė populiariausia ir turistų lankomiausia vieta. „Čia aplankėme daug dailės dirbtuvėlių ir galerijų. Senamiesčio krautuvėlės viliojo mus skaniais kvapais, suvenyrais, turkų nuoširdumu, - pasakojo Moterų veiklos klubo vadovė. - Labai patiko turkiška virtuvė - tai  prieskonių bei ingredientų įvairovė ir paprastumas. Neatsispyrėme ir turkiškiems saldumynams - paragavome pyragaičių  baklava ir kadavif.

Atsisveikinimo vakarienės metu buvo aptartas ir paskutiniojo projekto partnerių susitikimo Budapešte planas. A.Grinkevičienė informavo, kad jis vyks birželio 3 – 7 dienomis. Visi projekto partneriai pristatys parodai savo šalies moterų rankdarbius, vyks foto paroda, bus išleistas informacinis lankstinukas. Projekto sklaidą ketinama tęsti ir jam pasibaigus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px