Barzdoti ir be barzdų barzdiškiai šventė 325 –ąsias miestelio metines

barzdaiAsta GVILDIENĖ
 
Birželio 1 dieną nuo pat ryto barzdoti ir be barzdų barzdiškiai bei miestelio svečiai su pakilia nuotaika marširavo po šventiškai išpuoštą miestelį. Ne tik šios dienos, bet ir visos savaitės  renginiai buvo skirti Barzdų 325 metų Jubiliejui paminėti, pradedant tapybos pleneru „Lietuviai barzdočiai dūmoja“ ir baigiant Sasha Song bei Pilviškių „Santakos“ gimnazijos jaunimo grupės „Might be Loud“ koncertu.
 
Nuotr. Žinomas kraštotyrininkas, genealogas, literatas R. Butautas – Kudirka juokavo, kad jis labiausiai iš visų konferencijos dalyvių panašus į barzdotą barzdiškį.
 
Nors Barzdai įsikūrė gerokai anksčiau nei buvo pirmą kartą 1688 metais paminėti rašytiniuose šaltiniuose, tačiau būtent tie metai yra laikomi šio miestelio  įkūrimo data. Jubiliejinė 325 metų šventė yra visos bendruomenės šventė. Mat praėjusį šeštadienį į Barzdus suvažiavo tie, kurie šį kraštą vadina savo tėviške, kurios takais ir takeliais prabėgo vaikystė, po kvepiančių alyvų kerais nuskubėjo  jaunystė, kurie čia nori sugrįžti ir susitikti su draugais, prisiminti tai, kas brangiausia.

Gegužės 25 – 31 dienomis vykęs tapybos pleneras „Lietuviai barzdočiai dūmoja“ buvo pirmasis Barzdų Jubiliejui skirtas renginys. Per savaitę jo dalyviai, vadovaujami plenero kuratorės Alinos Kasiulaitytės,  sukūrė daug įvairių meninių darbų apie miestelio praeitį, dabartį ir ateitį. Juos buvo galima pamatyti ir įsigyti gegužės 31 dieną Kultūros centro salėje atidarytoje parodoje. Šventės išvakarėse čia apsilankęs rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius  kartu su Barzdų seniūnu Remigijumi Naujokaičiu išdalijo ne vieną dešimtį Padėkos raštų labiausiai šiam kraštui nusipelniusiems žmonėms, kuriantiems savo krašto, o kartu ir visos šalies istoriją.

Birželio 1 – ąją, nuo pat ryto, vos spėjus užbaigti kasdienius darbus ūkiuose, prasidėjo pasivaikščiojimai po Barzdų miestelį. Miestelėnai ir jų svečiai pasidžiaugė atnaujintu miestelio herbu, skulptoriaus Vytauto Apučio sukurta skulptūra, kurią miesteliui padovanojo kraštietė Birutė Paplauskienė, pačiame centre jau 85 metus stovinčiu kryžiumi, kurį skulptorius Petras Tamošauskas sukūrė 1928 metais, šventiškai išpuošta Kristaus Karaliaus bažnyčia, svečiavosi mokykloje. Kadaise Barzduose veikė progimnazija, o šiandien, deja, tik Griškabūdžio gimnazijos pradinio ugdymo skyrius, prie kurio glaudžiasi ir ikimokyklinio – priešmokyklinio amžiaus vaikų grupė.

Iškilmingas Šv.Mišias, kurias Kristaus Karaliaus bažnyčioje aukojo Griškabūdžio klebonas Sigitas Bitkauskas, vainikavo nepakartojamas sakralinės muzikos koncertas. Jį garbingo Jubiliejaus proga barzdiškiams ir jų svečiams dovanojo Sintautų kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Mozaika“ bei Šakių kultūros centro mišrus choras (vadovas Deividas Kerevičius).

Neliko pamiršta ir kita barzdiškių tradicija – kiekvienos jubiliejinės sukakties proga seniūnijos kiemelyje pasodinti po ąžuoliuką. Jei prieš penketą metų ši garbė atiteko net trims politikams – Lietuvos krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui, mūsų rajono merui J.Bertašiui ir Barzduose vaikystę ir jaunystę praleidusiam tuometiniam Vilkaviškio rajono merui Algirdui Bagušinskui, tai šiemet ąžuoliuką sodino Seimo narys Mindaugas Bastys ir Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis.

Nedidukė kultūros namų salė, kurioje vyko šventinė konferencija „Istorijos keliu iki šių dienų“, šį kartą sutalpino ir svečius, ir esamus, ir buvusius miestelio gyventojus, sugrįžusius čia pasidalyti savo prisiminimais. „Kaip bitės renka medų, taip ir žmogus kuria savo namus. Neskubėdamas, metų metais, - teigė Barzdų kultūrinių renginių organizatorė Vlada Klimaitienė. - Ir tai natūralu, nes namai – tai jo nueito kelio atspindys. Štai kodėl taip būtina puoselėti ir saugoti savo namus, tėviškę, šalį.“ O kokia gi šventė be dainų, dovanų ir sveikinimų. Šventinę nuotaiką konferencijos dalyviams palaikė vietos moterų choras ir mažųjų barzdiškių pasirodymai. Darbščia ir darnia Barzdų bendruomene pasidžiaugė Seimo narys M.Bastys, įteikdamas Padėkos raštą Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Barzdų filialo bibliotekininkei Birutei Grajauskienei už Barzdų miestelio istorijos ir kultūros puoselėjimą, už jaunosios kartos skatinimą pažinti savo gimtąsias šaknis, suvokti istorijos svarbą. Rajono mero pavaduotoja Rima Rauktienė sveikino visus sugrįžusius ir pasiilgusius savo gimtojo kaimo takelių, pabrėždama, kad svarbiausia yra žmogus, kuris „nešamas laiko tėkmės, užpildo savo gyvenimo knygą gražiais darbais.“ Su Jubiliejumi barzdiškius sveikino rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, kuri džiaugėsi bendruomenės, visą savo širdį įdėjusios, organizuojant šventę, darnumu. Be ilgų kalbų, tačiau su naudinga dovana prieš bendruomenę stojo UAB „Barzdų agroservisas“ vadovas Almantas Pališkis, kuris seniūnijai dovanojo žoliapjovę – trimerį, kad būtų paprasčiau ir lengviau miestelio aplinką tvarkyti ir prieš kiekvieną šventę pasigražinti.

Konferenciją pradėjo kraštietis, žinomas kraštotyrininkas, genealogas, literatas Rimvydas Butautas – Kudirka, perskaitęs pranešimą „Keli istorijos žingsneliai apie Barzdus“. Jei 320 Jubiliejaus proga jis išleido „Barzdų enciklopediją“, tai 325 metinėms paminėti pristatė nedidelį lankstinuką apie Barzdus, kuriame galima rasti svarbiausias šio krašto datas, istorijos faktus, informaciją apie žymiausius čia gyvenusius ir dirbusius žmones. Su Barzdų bendruomenės veikla ir ateities planais konferencijos dalyvius supažindino bendruomenės tarybos narė Ieva Glazerienė. Apie vaikų švietimo ir ugdymo svarbą kalbėjo Barzdų pradinio ugdymo skyriaus mokytoja Eglė Mockienė. Apie savo kaimų istoriją ir pokyčius pasakojo Žilių seniūnaitė Ingrida Dereškevičienė ir Buktiškių seniūnaitė Agnė Dereškevičienė. Miestelio praeitį prisiminė Barzdų seniūnaitis Juozas Juodis.

Tačiau Jubiliejaus dieną sakomos ne tik rimtos kalbos ir sveikinimai, Jubiliejaus dieną žmonės ir linksminasi. Pačiame miestelio centre įrengtose palapinėse buvo galima nusipirkti įvairiausių nagingų šio krašto žmonių pagamintų suvenyrų, pasmaližauti skanumynais ir pašėlti, klausantis nuotaikingo kapelų koncerto. Nors buvo daug kalbama apie barzdotus barzdiškius, tačiau barzdotų vyrų suskaičiavome gal tik tris. Seniūnas apgailestavo, kad jam barzda niekada neaugo. Tad prizų buvo išdalyta nedaug. Ne vienam kojos pačios kilnojosi koncertuojant Sashai Song ir Pilviškių „Santakos“ gimnazijos jaunimo grupei „Might be Loud“ (vadovė Aušra Armanavičienė). Jaunimas šėlo! Barzdai šventė!

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.