Šakių užrašai: kada ateis laikas keisti miesto veidą?

sakiai zenklasSintautuose neseniai pastatytas naujas svečius sutinkantis miestelio užrašas. Medinėmis raidėmis miestelių pavadinimai pasitinka ir atvykstančius į Griškabūdį, Plokščius...Jei tikėsime, kad užrašas atspindi miesto veidą, tai Šakių užrašai daug kam atrodo tame veide įsirėžę it gilios raukšlės.
 
Nuotr. Tai, kad toks Šakių užrašas miestui garbės nedaro, – sutinka visi.
 
Privažiavę kiekvieną didesnį miestą paprastai randame ne tik jį ženklinantį kelio ženklą, bet užrašą, kuris didelėmis raidėmis, dažnai ir su herbu šalia, pasitinka atvykstančius svečius. Kaip turėtų atrodyti miesto užrašai, įstatymiškai nėra reglamentuojama – kiekvieno miesto ar miestelio gyventojai renkasi juos pagal savo estetinį supratimą. Paprastai užrašais rūpinasi savivaldybės ar seniūnijos.

Estetinės vertės neturi

Ne vienam gyventojui užkliuvo gan prasta Šakių miesto užrašų būklė. Dailininkas, Šakių meno mokyklos mokytojas Vytautas Kaunas, paprašytas pakomentuoti estetinę šių užrašų vertę, teigė, kad pirmiausiai krenta į akis tai, kad jie visi skirtingi, o turėtų būti bent jau stilistinė vienovė.

Dailininkas svarstė, ar apskritai reikia Šakių užrašo, kadangi yra miesto pradžią žymintys kelio ženklai. „Kai važiuoji, gal nelabai atkreipi dėmesio į tokius. Aš nenoriu kategoriškai tvirtinti, kad to nereikia, galbūt jie ir reikalingi kaip miesto simbolis“,– mąstė V. Kaunas.

Dailininkas Vytautas Kaunas:

„Geriausia mintis juos nugriauti, man viską norisi griauti,– pajuokavo V. Kaunas. – Bet iš tikrųjų jie atrodo kaip kapų paminklai, lyg palaidota kas būtų. Nei jie čia Šakius simbolizuoja, nei ką, apsilupinėję tokie. Jei jau stovi, tai bent reikėtų nudažyti, vinis ištraukyti, nesunku gi tai padaryti – su replėm ateini ir viskas. Jei tas vaizdas yra svarbus, jei jis turi simbolinę reikšmę... Tie užrašai dabar tikrai nepuošia Šakių, tai nėra estetiškai vertingas, saugotinas objektas. Vienur, važiuojant nuo Kauno pusės, neaiškus šriftas, kitur keistai atrodo lentos... ant jų užrašyta.. juokingai atrodo, su akmenėliais išdėstyta... čia tokių dar tarybinių laikų palikimas.“
 
Sukurtas modernus projektas

Naują Šakių miesto užrašo projektą per Zanavykų sąšaukos asociaciją inicijavo skulptorius, Vilniaus dailės akademijos auklėtinis, Šakių meno mokyklos mokytojas Kęstutis Dovydaitis. Jis prieš nepilnus metus sukūrė dešimt Šakių užrašo variantų, iš kurių atrinko porą ir juos pasiūlė Architektūros ir urbanistikos skyriui.

K. Dovydaičio darbas minimalistinis, subtilus, modernus, bet nepretenzingas, sukurtas taip, kad organiškai įsilietų į miesto aplinką.

K. Dovydaičio vizualizacijoje Šakių užrašas pateiktas ant skydo formos metalo lakšto, kuriame pavaizduotos medžio šakos. „Manau, kad Šakius galima pradėti gražinti nuo ženklų. Idėja, kaip turėtų atrodyti ženklas, kilo prisiminus Šakių pavadinimo kilmę. Mūsų herbas estetiškai nepatrauklus, todėl šį vaizdinį atmečiau, palikau kartušą – pačią skydo formą, tarsi tvirtovę, kuri naudojama ir heraldikoje. Ji miesto ženklui yra labai tinkama ir už kitas geometrines formas man patiko labiau“,– apie tai, kaip kūrė naująjį Šakių užrašą, pasakojo K. Dovydaitis.

K. Dovydaičio projekto įgyvendinimas sustojo, nes nepavyko suderinti su Architektūros ir urbanistikos kyriumi. „Mums buvo pasakyta, kad projektą reikia tobulinti, ties tuo viskas ir sustojo“,– teigė Zanavykų sąšaukos pirmininkas Raimondas Januševičius.  
 
Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė:

 „Visi užrašai turėtų būti vienodi, šiuo metu bene prasčiausiai atrodo tas, kuris pasitinka važiuojančius nuo Kauno. Kadangi Šakiai yra miestas, tai ir užrašas turėtų būti solidus. Manyčiau, kad jo išraiška turėtų būti architektūrinė, o ne skulptūrinė, erdvinė. Manau, kad nereikia keisti pačio užrašo principo, kuris jau yra, kurį matome važiuodami nuo Gelgaudiškio arba Kudirkos Naumiesčio. Tiek, kad tie užrašai jau morališkai pasenę, juos permąsčius naujai ir pagaminus kitus, manau, išeitų geras rezultatas. Galima būtų palengvinti postamentą, nes jis yra sunkokas, bet manau, kad nieko labai ten nereikia išgalvoti.“
 
Įsivaizduoja kitokį sprendimą

Paklausta, kokia turėtų būti vizualinė ženklų išraiška, vedėja, mano, jog „nusispalvinti“ nereikėtų. „Svarbu ir dydis, ir forma, ir spalvos, bet manau, kad nusispalvinti šioje vietoje nereikėtų – manau, kad tinkamiausia spalva yra balta, truputį pilkšva. Užrašas turėtų būti aiškiai matomas. Spalvų tikrai nereikia, nebent kažką pagalvoti apie metalą, bet gali užrašas būti ir paprastesnis – juk čia ne sostinė“, – mano V. Valaitienė.

Pasidomėjus, kodėl nebuvo palaimintas K. Dovydaičio projektas, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja teigė, jog turėjusi galvoje ne tokį sprendimą, kokį pasiūlė skulptorius. „Ne tokį sprendimą turiu galvoje. Gali būti juosta ar akcentas fasadinėje pusėje, bet jokiu būdu ne ažūras, jis netinka miestui, tai turi būti lakoniška ir solidu. Metalas išbrangintų užrašo kainą“,– svarstė vedėja. Kiek savivaldybė galėtų skirti užrašui, nėra nustatyta.

„Mes seniai šnekame apie užrašo pakeitimą, tik gal nepakankamai. Turėjome projektuką, kurį darė viena reklamos firma, bet ji norėjo ateiti į Šakius su monopoliu mainais siūlydama miesto užrašus, tačiau, suprantama, su jais nesusitarėme“,– prisiminė V. Valaitienė. Ji įsitikinusi, jog nėra svarbu, kas sukurs Šakių užrašą – vietinis menininkas ar žmogus iš šalies, svarbiausia, kad tinkama būtų pati idėja.
 
Sima Kazarian

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.