Kovai su jaunimo rūkymu vien baudų nepakanka

rukymasGintarė MARTINAITIENĖ

Jaunimo rūkymas – didžiulė ne tik šalies, bet ir rajono problema. Nors yra paskelbtos nerūkymo zonos, apie tabako gaminių žalą informacijos apstu, nepilnamečiams tai nė motais. Redakciją ne pirmą kartą pasieka pasipiktinusių gyventojų skambučiai. Netoli ugdymo įstaigų gyvenantys skundžiasi, jog tampa rūkorių įkaitais, kitus apskritai piktina tokie jaunimo įpročiai.

Nuotr. Nepilnamečiai dūmą traukia gana drąsiai. Jei ne prie pačios ugdymo įstaigos, kur yra nerūkymo zona, tai paeina į  artimiausią gatvę ar skersgatvį.

Šakietė piktinosi

„Kiek galima? Nejau nematot, kad mokiniai pertraukų metu rūkyti traukia šniūrais? Tas pats su „Varpu“, tas pats su gimnazistais“, – tikino į redakciją paskambinusi šakietė.
Moteris gyvena netoli vienos ugdymo įstaigos, tad sako prisižiūrinti „tiek o tiek“. Ji tikino, kad jos kaimynė net padėdavo kibiriuką nuorūkoms mesti, nes rūkoriai ne tik jas, bet ir cigarečių pakelius drabsto, kur papuola.

„Pikta ne tik todėl. Kodėl jie mano, kad yra nebaudžiami? Ar šiais laikais nepilnamečiai turi tik teises? Nejau niekas negali jų sutramdyti? Nejau jie neturi tėvų?“ – vieną po kito klausimus žėrė pašnekovė.

Ji vardijo ir rūkorių būriavimosi vietas, minėdama ne tik teritorijas prie mokyklų, bet ir konkrečias gatves prie gimnazijos, Jaunimo kūrybos ir sporto centro. Kita vertus, tai vieša paslaptis.

Nerūkymo zonos

Prieš kelerius metus buvo kalbama, kad situacija pasikeis, kai rajone bus paskelbtos nerūkymo zonos. Pirmosios nerūkymo zonos oficialiai patvirtintos nuo praėjusių metų sausio 1 d. Viešai traukti dūmą draudžiama ne tik prie mokyklų, savivaldybės, bet ir prie gydymo įstaigų, J. Lingio parke, V. Kudirkos skverelyje ir panašiose vietose. Nerūkymo zonų poreikį buvo pateikusios seniūnijos, o paskui jos buvo svarstytos ir galiausiai patvirtintos tarybos. Daugelis šių vietų paženklintos įspėjamaisiais ženklais, lipdukais. Tiesa, nė viena seniūnija bei jos teritorija nėra nerūkymo zona. Tad ar seniūnai mėgsta užtraukti dūmą, ar tiesiog apie tai nepagalvojo? Tačiau gal pavyzdį reikėtų pradėti rodyti kiekvienam nuo savęs?

Situacija gerėja?

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės komisijos pirmininkas Viktoras Lebedžinskas mano, kad situacija keičiasi į gera. Lyginant kelerius paskutiniuosius metus atsirado ne tik ženklai, bet ir reakcija į juos. Fiksuotas ne vienas atvejis tiek J. Lingio parke, tiek prie ligoninės, kai jie tiesiog nulankstomi, uždažomi ir pan. Ar tai tik vandalizmas? V. Lebedžinskas svarsto: galbūt jaunuoliams, užtraukusiems dūmą šalia drausminančio ženklo, jis bado akis ir verčia susimąstyti?

Bet  Marijampolės apskrities Šakių policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė  Aušra Mockevičiūtė tikina, kad situacija blogėja.

„Tikrai negerėja. Pažiūrėkite, kas kartais darosi prie sporto centro, kitose vietose“, – teigė pareigūnė. Ji pasigenda bendro mokyklos, tėvų, visuomenės požiūrio.

„O ką galima padaryti, kai kalbiesi su tėvais ir jiems norma, jei vaikas nuo 16 m. rūko?“ – retoriškai teiravosi A. Mockevičiūtė.

Baus ir toliau

A. Mockevičiūtė informavo, kad 2015 m. už tabako gaminių nupirkimą ar perdavimą nepilnamečiams yra nubausti trys asmenys, 20 asmenų, iš jų keturi nepilnamečiai, nubausti už rūkymą neleistinose vietose, 9 nepilnamečiai bausti už rūkymą ar tabako gaminių turėjimą. Pareigūnė tikino, jog rūkoriai bus gaudomi bei baudžiami ir šiais metais.

„Tikrai šia kryptimi bus dirbama toliau, nes situacija negerėja“, – tikino A. Mockevičiūtė.

V. Lebedžinskas mano, kad problema ir ta, jog administracinės teisės protokolus gali fiksuoti ir surašyti ne visi. Visgi dėl jaunimo rūkymo jis daug ką „nurašo“ pilietiškam žmonių požiūriui. Šiai minčiai pritaria ir A. Mockevičiūtė.

„O kodėl ta moteris, kuri skambino jums, negalėtų tiesiog išeiti ir pabarti tų jaunuolių? Jei jie rūkė nerūkymo zonoje, juos galima tiesiog nufotografuoti ir perduoti nuotrauką identifikavimui mokyklai, policijai ar Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės komisijai“, – patarė V. Lebedžinksas. Jis pats tikino ne kartą drausminęs rūkorius ligoninės teritorijoje. Ir rezultatai akivaizdūs. Jei anksčiau prie įėjimo į ligoninę būriuodavo po tris ir daugiau, tai dabar vos vienas kitas.

„Vakar vieną prie ligoninės sakiau vėl sudrausminsiu, bet pamatęs, kad artėju sparčiu žingsniu, tiesiog numetė cigaretę ir baigė rūkyti“, – asmenine patirtimi dalijosi komisijos pirmininkas.

Užburtas ratas

Jaunuoliams iki 18 m draudžiama ne tik rūkyti, įsigyti, bet su savimi ir turėti tabako gaminių. Pagal galiojančius įstatymus, nepaisantiems šio reikalavimo gali tekti susimokėti baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių konfiskavimu. Už pakartotinus nusižengimus numatytos baudos nuo 28 iki 86 eurų. Tačiau akivaizdu, kad jaunimas ir įsigyja, ir rūko. Užburtas ratas, kaip svarsto V. Lebedžinskas, – kažkas parduoda, gal tiesiog nuperka, tuomet jaunimas rūko, kažkas jų nesudrausmina ar sudrausmina nepakankamai...

„Šakiai – mūsų namai. Reikia bendro požiūrio ir tai turi būti etikos norma, savaime suprantamas dalykas. Žinoma, tam reikia laiko“, – kalbėjo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės komisijos pirmininkas.

Žvelgiant į statistiką, duomenys nedžiugina. Mūsų rajono paaugliai pagal rūkymą antrieji šalyje, rūkančios mergaitės sudaro apie 15 proc. Rūkančiųjų amžius stipriai jaunėja.


Nerūkymo zonos rajone

Lekėčiai – VšĮ Lekėčių ambulatorijos, Lekėčių mokyklos teritorijos, Lekėčių parkas prie Laisvės paminklo.
Kriūkai – Kriūkų mokyklos, Kriūkų mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus – darželio „Pušelė“, VšĮ Panemunių ambulatorijos teritorijos.
Kudirkos Naumiestis – VšĮ Kudirkos Naumiesčio PSPC, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos, Kudirkos Naumiesčio Vinco  Kudirkos gimnazijos skyriaus –  darželio „Linelis” teritorijos, Varpo aikštė.
Kiduliai – VšĮ Kidulių ambulatorijos, Kidulių pagrindinės mokyklos teritorijos.
Griškabūdis – VšĮ Griškabūdžio ambulatorijos, Griškabūdžio gimnazijos, Griškabūdžio gimnazijos skyriaus – darželis „Pumpurėlis“ teritorijos.
Gelgaudiškis – VšĮ Gelgaudiškio ambulatorijos teritorija.
Barzdai – Griškabūdžio gimnazijos Barzdų pradinio ugdymo skyriaus teritorija.
Žvirgždaičiai – Žvirgždaičių progimnazijos teritorija.
Sudargas – Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriaus teritorija.
Slavikai – Slavikų pagrindinės mokyklos teritorija.
Sintautai – Sintautų pagrindinės mokyklos, Sintautų pagrindinės mokyklos skyriaus – darželio „Vyturėlis“, vaikų žaidimo ir riedučių aikštelės bei rekreacinio parko teritorijos.
Šakių seniūnija – Šakių „Varpo“ mokyklos, „Žiburio“ gimnazijos, Jaunimo kūrybos ir sporto centro, Meno mokyklos, visuomenės sveikatos biuro, VšĮ Šakių ligoninės, Šakių PASPC, Šakių GMP stoties teritorijos, J.Lingio parkas, Šakių mokyklos „Berželis“, Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“, Šakių rajono pedagoginės psichologinės tarnybos, Šakių rajono savivaldybės, UAB Šakių autobusų parko, V.Kudirkos skverelio, Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus teritorijos.
Plokščiai – Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro, VšĮ Panemunių ambulatorijos teritorijos.
Lukšiai – VšĮ Lukšių ambulatorijos, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos skyriaus – lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ teritorijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.