Už sunkiai sergančius vaikus žygiuojantis Saulius Bagdonas pasiekė Šakius

bagdonas kavaliauskiene
Nuotr. Į susitikimą su Sauliumi Bagdonu su savo atžalomis atvyko Indrė Kavaliauskienė, kurios vyresnysis sūnus įveikė retą hematologinę ligą.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Ar daug pažįstame tokių žmonių, kurie nepaisydami savo asmeninių problemų atiduoda visa save, kad tik kažkam padėtų? Saulius Bagdonas – vienas iš tokių. Jis leidosi į keturiasdešimties dienų 1000 km širdies formos žygį pėsčiomis už onkologinėmis ligomis sergančius vaikus. Toje širdyje – ir Šakiai.

Svajonė – nuo paauglystės

Ankstyvą ketvirtadienio rytą S. Bagdonas atvyko į rajono savivaldybės administraciją, kur susitiko su rajono meru Juozu Bertašiumi ir jo pavaduotoju Edgaru Pilypaičiu. Vėliau vyras apsilankė ir Šakių „Varpo“ mokykloje. Tiek valdžios atstovams, tiek vėliau vykusiame susitikime „Varpe“ žygeivis pasakojo, jog sportuoja visą gyvenimą, o dvylika metų atidavė boksui. Aplink Lietuvą S. Bagdonas apeiti svajojo dar tada, kai buvo paauglys. Tačiau dėl kitų veiklų ši svajonė buvo nustumta nuošalėn. Kai bokse buvo „pasiektos lubos“, tauragiškis įkūrė aktyvaus turizmo organizaciją VšĮ „Aktyvi Tauragė“, tada prasidėjo šio žygio organizavimas. Organizacija jau daugiau nei dvejus metus rengia įvairius renginius, skirtus vėžiu sergantiems vaikams. Buvo organizuotas ir ne vienas pėsčiųjų žygis, kurio metu taip pat buvo renkamos lėšos. Tačiau, kaip sakė žygeivis, norėjosi didesnio ir labiau finansine prasme apčiuopiamo renginio. Tada ir gimė mintis surengti „1000 km Širdies žygį“.

Reikia funkcinių lovų

Susisiekus su „Mamų unija“ ir pasiteiravus, kokios pagalbos mažiesiems ligoniukams šiuo metu reikia labiausiai, atsakymas buvo vienas vienintelis – Kauno klinikų Vaikų onkologijos skyriui labai reikia funkcinių lovyčių.

„Šešiolika palatų. Ir jos pilnos vaikų. Ir tik trijose palatose yra funkcinės lovos. Kai tu žygiuoji kažkur Visagine ir gauni ketverių metų mergaitės nuotrauką, kuriai šiuo metu atliekama chemoterapija, o ji guli rusiškoj lovoj, paramstyta šalikais, pagalvėmis ir panašiai, o mama kas valandą ją turi sodinti, vartyti, kad neatsirastų pragulų, tada dar labiau įsitikinu, dėl ko einu ir kad elgiuosi teisingai“, – kalbėjo S. Bagdonas.

Vyras pasakojo, kad žygiuodamas patyrė visko: „Iki dabar vyksta eksperimentai su kūnu. Būna, kad atsiranda įvairūs tinimai, puoli skambinti chirurgui ir klausi, ką daryti. Nueini į vietinę vaistinę, nusiperki kremų ir žygiuoji toliau. Bet visa tai, ką patiriu aš, yra menkniekis prieš tai, ką išgyvena tos šeimos. Mano paties gyvenimas yra stipriai susijęs su vėžiu, žinau, kas yra chemoterapija, slenkantys plaukai ir tas mirties kvapas klinikose. Šiandien turėčiau būti namuose, bet ten nesu, nes žinau, kad vaikams reikia pagalbos. Norime paskleisti žinią, kad sveiki žmonės suvoktų, kaip reikia branginti gyvenimą.“

Šiuo metu funkcinėms lovoms žmonės suaukoję 15 tūkst. eurų, tačiau S. Bagdonas tiki, jog bus surinkta 20 tūkst. eurų. Viena lova kainuoja apie 5 tūkst. eurų. Rajono merui žygeivis teigė, jog jis neprašo pinigų, prašo viešumo – paskleisti žinią apie šią akciją, kad žmonės prie jos prisidėtų tiek žygiuodami drauge, tiek aukodami. S. Bagdonas J. Bertašiui įteikė iniciatyvos marškinėlius bei į švarko atlapą įsegė simbolinę širdį.

Buvo pasmerkti

Su S. Bagdonu į savivaldybę susitikti atvyko Indrė Kavaliauskienė su savo atžalomis – dvejų metukų Vyteniu bei šešerių Stepu. Moteris atvyko neatsitiktinai. Vyresnysis berniukas sirgo. Liga, kuria susirgo Stepas, buvo priskiriama hematologinei, tačiau ji be galo reta (vos keli vaikai pasaulyje serga šia liga). Laiku nepastebėjus, liga perauga į leukemiją (kraujo vėžį). Pasak gydytojų, jei žmogus turi šį sindromą ir leukemiją, pasveikti yra labai maža galimybė, nes gydymui chemijos taikymas tampa neveiksmingas. Stepo atveju buvo beveik pasiekta onkologinės ligos riba, todėl buvo būtina kaulų čiulpų transplantacija, kuri buvo atlikta prieš metus laiko. Berniuko donoru tapo jaunesnysis brolis. Vaikas tuo metu tapo jauniausiu donoru Lietuvoje, nes jam tebuvo šiek tiek daugiau nei vieneri metukai. I. Kavaliauskienė prisiminė, jog kai kurie žmonės dėl sprendimo, kad mažasis brolis taptų donoru, juos paprasčiausiai pasmerkė.

„Internetinėje spaudoje pasirodė straipsniai apie tai, jog nė dvejų metukų neturintis berniukas išgelbėjo broliui gyvybę. Paskaičius komentarus supratau, kad dauguma jų – mus smerkiantys. Žmonės mus kaltino, kad pasinaudojome vaiku“, – prisiminė I. Kavaliauskienė.

Moteris pasakojo tuo metu įsitikinusi, jog mūsų visuomenei trūksta informacijos, kas yra kaulų čiulpų transplantacija, kad donoru tapęs asmuo nepatiria jokių ilgalaikių sutrikimų, mat kaulų čiulpai nuolat atsinaujina.
S. Bagdonas žygį pradėjo rugsėjo 10 d. Vilniuje nuo Baltojo tilto. Šiuo metu nueita per 1000 km. Ir šis skaičius nuolat kinta. Iki finišo tiesiosios liko ne tiek ir daug – mažiau nei 300 km. Aplankęs Šakius vyras nieko nelaukdamas išžygiavo į Kauną, vėliau Prienus, Birštoną, Alytų, Varėną, o finišuos jis Santariškėse, Vilniuje.

Žygio organizatoriai prašo nelikti abejingiems ir paaukoti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams skambinant ar siunčiant žinutę trumpuoju numeriu 1418 (auka – 3 eurai) arba aukojant į „Mamų unijos“ sąskaitą Danske banke, LT 517400032266923810, paskirtyje nurodant „Širdies žygis“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.