Balsų perskaičiavimas tik patvirtino kandidatus į Seimą, bet ar tai pabaiga?

cikana rinkimai
Nuotr.  Vidas Cikana perskaičiuotais balsais buvo nepatenkintas ir prašė juos perskaičiuoti dar kartą, tačiau Zanavykų rinkimų apygardos komisija ketvirtadienį nusprendė daugiau to nedaryti.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Zanavykų rinkimų apygardos komisija trečiadienį perskaičiavo kandidatų į Lietuvos Respublikos Seimą vienmandatėje apygardoje antrą vietą užėmusio Arvydo Vidžiūno ir trečioje vietoje likusio Vido Cikanos rinkėjų balsus. Tiesa, perskaičiavimas, kurį inicijavo V. Cikana, norėtų rezultatų nedavė. Tad jis sprendimą apskundė dar kartą ir paprašė absoliučiai visų (ir galiojančių, ir negaliojančių) biuletenių perskaičiavimo.

Antradienį savivaldybės salėje buvo sušauktas Zanavykų rinkimų komisijos posėdis, nes buvo gautas Rasos Kalinauskienės (Lietuvos centro partijos atstovės Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) prašymas perskaičiuoti Seimo rinkimų biuletenius Zanavykų rinkimų apygardoje. Motyvuojama, kad „perskaičiavus balsus gali paaiškėti kitokia rinkėjų valia, nei skelbia VRK“.

Pats V. Cikana aiškino, jog tiesiog nusprendė pasinaudoti jam suteikta įstatymo galimybe, nes skirtumas tarp visų kandidatų minimalus. Už pirmoje vietoje Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatą Mindaugą Bastį balsavo 2943 rinkėjai (18,78 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų arba 20,09 proc. nuo galiojančių biuletenių), už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatą Arvydą Vidžiūną – 2932 rinkėjai (18,71 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų arba 20,02 nuo galiojančių biuletenių), už Antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija) kandidatą V. Cikaną buvo atiduoti 2915 balsai (18,60 proc. nuo dalyvavusių arba 19,90 proc. nuo galiojančių biuletenių). Tad M. Bastys prieš A. Vidžiūną pirmauja 11 balsų, V. Cikana nuo antroje vietoje esančio A. Vidžiūno atsilieka 17, o nuo M. Basčio – tik 28 balsais. Kaip numato įstatymas, jei balsų skirtumas tarp pirmos ir antros vietos yra mažesnis nei 50 balsų, jie gali būti perskaičiuojami. Būtent tai ir buvo priežastis, kaip sakė V. Cikana, pateikti tokį prašymą.

„Yra įstatyminė galimybė pasinaudoti. Be to, tai daryti aktyvino gyventojai, nedavė miegot, sakė nepasiduok“, – kalbėjo trečioje vietoje likęs kandidatas.

Jis sako būtų nieko nedaręs, jei skirtumas būtų didesnis nei 50 balsų, tačiau kai skirtumas minimalus, neketinąs nuleisti rankų.

Zanavykų rinkimų komisijos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė informavo, kad V. Cikana nori, jog būtų perskaičiuoti visi Zanavykų rinkimų vienmandatės apygardos biuleteniai. Tačiau Zanavykų rinkimų apygarda, kaip aiškino pirmininkė ir pavaduotoja Jūratė Šneideraitienė, nusprendė perskaičiuoti tik už A. Vidžiūną ir už V. Cikaną atiduotus galiojančius rinkėjų biuletenius. Brigita Gaižauskienė, viena iš komisijos narių, teiravosi, „ar ši nuomonė nebus primesta“, nes kandidato prašymas daug išsamesnis ir detalesnis, pagrįstas. Apygardos pirmininkė teigė, jog dėl sprendimo ne kartą buvo konsultuotasi su VRK. Pats V. Cikana taip pat argumentavo, kad balsai gali pasikeisti ir skirtumai išryškėti, pavyzdžiui, tarp jo ir M. Basčio, o ne A. Vidžiūno. Tiek jis pats, tiek jo partiečiai piktinosi, kad M. Bastys „neliečiamasis“, ir nesuprato, kodėl dėl skaidrumo negali būti perskaičiuoti visų trijų kandidatų balsai. L. Sniečkuvienė argumentavo, kad jei bus rasta netikslumų, ir be kitų kandidatų prašymų gali tekti perskaičiuoti visus balsus. Kad balsai tarp antros ir trečios vietos būtų perskaičiuoti, vienbalsiai balsavo visi komisijos nariai.

Tad trečiadienį tai ir buvo daroma. Tiesa, neišvengta tam tikrų nesklandumų ir lengvo chaoso. Nors J. Šneideraitienė patikino, kad pats kandidatas balsų skaičiavime dalyvauti negali, V. Cikana sukinėjosi apygardos būstinėje ir tik po kelinto raginimo paliko patalpas. Nors ne iš karto, bet buvo patikslinta, kad nuo kiekvienos partijos gali būti ne daugiau kaip po du stebėtojus, o V. Cikanos delegacija buvo keliskart didesnė, tad galiausiai iš salės buvo išprašyta ir jų dalis bei pasiūlyta jiems kas valandą keistis. Tačiau galbūt šiuos niuansus buvo galima išsiaiškinti iki balsų perskaičiavimo ir išvengti erzelynės ir ore tvyrančios įtampos? Negana to, kad stebėtojai „buvo prilipę tiek, kad komisijai buvo sunku ir kvėpuoti“, L. Sniečkuvienė sakė, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Vilhelm Haase taip pat elgėsi ne itin korektiškai ir audringai reagavo į komisijos darbą. Visa tai tik kėlė papildomą įtampą. Be to, šiai Zanavykų rinkimų komisijai jų darbo praktikoje balsų perskaičiavimas pasitaikė pirmą kartą.

Po maždaug 6 val. komisijos darbo paaiškėjo, kad iš esmės rezultatai nepasikeitė. V. Cikana kaip turėjo, taip ir turi 2915 rinkėjų balsų, o A. Vidžiūno rezultatas – plius vienas balsas ir bendras rezultatas – 2933.

Rinkimų komisijos pirmininkė informavo, kad perskaičiuojant balsus buvo aptikti du neužantspauduoti biuleteniai, tarp galiojančių pakliuvęs negaliojantis, kitose apylinkėse biuleteniai buvo sudėti netvarkingai, tačiau ji tai vertina kaip žmogiškąsias klaidas, o ne sąmoningą balsų klastojimą ir didelius pažeidimus.

„Kai žmonės atidirba po parą laiko ir reikia skaičiuoti balsus, tiesiog žmogiškai gali suklysti. Visgi komisija tik organizuoja darbą, o tiesiogiai dirba apylinkės ir norisi tikėt, kad viskas atlikta ir teisingai, ir sąžiningai“, – sakė L. Sniečkuvienė.

Ji pabrėžė, kad balsų perskaičiavimas buvo skaidrus, atviras, nebuvo jokio šnabždėjimosi, tačiau V. Cikana apskundė šį skaičiavimą VRK ir paprašė dar kartą perskaičiuoti visų trijų kandidatų visiškai visus balsus, tai yra ir galiojančius, ir sugadintus. V. Cikana įsitikinęs, kad būtent tarp negaliojančių ir gali būti įmaišyti galiojantys, galbūt už jį atiduoti rinkėjų balsai. Jo stebėtojai, kaip sakė L. Sniečkuvienė, visgi liko nepatenkinti ir surašė VRK komisijos darbo pažeidimus, tarp kurių – biuletenių maišymas, galimas klastojimas, neantspauduotų biuletenių nefiksavimas ir pan. Zanavykų rinkimų apygardos pirmininkė tai vadina „nesąmonių nesąmone“, tačiau ketvirtadienį turėjo būti priimtas sprendimas, kaip komisija elgsis toliau. Buvo nuspręsta balsų dar kartą neperskaičiuoti ir palikti galioti paskutinį rezultatą.

Be Zanavykų rinkiminės apygardos, Seimo rinkimų vienmandatininkų balsai buvo perskaičiuojami dar šešiose apygardose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.