Socialinių įstaigų vadovai aptarė praeinančius metus

socialiniu kaledinis
Nuotr. Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė (stovi) įstaigų vadovams dėkojo už darbą bei pristatė praėjusių metų socialinę rajono situaciją.


Artėjant šventėms rajono socialinių paslaugų įstaigų vadovai, kaip ir daugelis kitų, praėjusią savaitę tradiciškai rinkosi į šventinį pasitarimą.
 
Šiais metais jis vyko Zypliuose, „Kuchmistrų“ restorane. Susirinkusius pasveikinusi Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė ne tik dėkojo už atsakingą bei nelengvą dabą, bet ir pristatė praėjusių metų socialinę rajono situaciją.

Sausio 1 d. duomenimis, Vaiko teisių apsaugos skyriaus apskaitoje buvo 170 vaikų, netekusių tėvų globos. Iš jų 90 globojama 69 šeimose, 32 vaikai auga keturiose šeimynose, 48 vaikai globojami socialinės globos įstaigose. Per 2016 m. 38 vaikams buvo nustatyta laikinoji globa, o 50 vaikų globa baigėsi: 29 vaikai grąžinti tėvams, 21 sulaukė pilnametystės. Paskutiniais duomenimis, apskaitoje yra 159 globojami vaikai, iš kurių 33 globojami Šakių vaikų globos namuose ir 25 šeimynose. Tiesa, Vaikų globos namuose be 33 mūsų rajono apskaitoje esančių vaikų yra aštuoni iš Kauno ir trys iš Jurbarko. Iš įstaigos išvyko 28 vaikai: dviem vaikams surasti fiziniai globėjai – šeimos, septyni vaikai tapo pilnamečiai, o 19 grąžinta tėvams. Iki metų pabaigos dar du globotiniai taps pilnamečiai. Įstaiga, pasitelkusi savanorius, per metus įsirengė patalpas dar dviem šeimynoms.

Vaikų globos namų Dienos užimtumo centre paslaugos teikiamos šešiems asmenims su sunkia negalia ir keturiems asmenims su negalia.

Per šiuos metus sumažėjo ir šeimynose globojamų vaikų skaičius: nuo 38 iki 25 vaikų. Dalytės Jasukynienės šeimynoje metų pradžioje buvo globojama 11 nepilnamečių. Vienam globotiniui šiais metais sukako 18 metų, o 3 vienos šeimos vaikai buvo grąžinti į šeimą, todėl šiuo metu šeimoje yra septyni globotiniai. Genovaitės Dobilevičiūtės šeimyna metų pradžioje turėjo aštuonis globojamus vaikus, tačiau dvi globotinės tapo pilnametės, du vienos šeimos vaikai buvo grąžinti į šeimą. Šiuo metu moteris globoja šešis vaikus. Ilonos Leleivienės šeimyna globoja septynis vaikus, o dar viena Lekėčiuose įsikūrusi šeimyna, kurioje šiuo metu keturi globotiniai, po dvejų metų planuoja nutraukti savo veiklą.

Šakių socialinių paslaugų centre per metus pagalbos į namus paslaugos buvo teikiamos 124 asmenims. Dienos socialinę globą namuose teikia ir UAB Dalios Zaleskienės ambulatorija.

Kukarskės globos namuose paslaugos teikiamos 26 asmenims su sunkia negalia ir 19 asmenų su negalia. 2016 m. 13 asmenų apgyvendinta Kukarskės globos namuose, 11 asmenų mirė. Šakių parapijos namuose apgyvendinti du asmenys, trys mirė. Kudirkos Naumiesčio Socialinės pagalbos centre paslaugos teikiamos 25 asmenims.

Šakiuose veikiančioje Giedrės ir Juliaus Šedbarų valgykloje kiekvieną dieną apsilanko 40–70 žmonių, remtinų skaičius išaugo iki 150. Iš viso valgykloje dirba 15 savanorių, iš kurių dalis ir patys paramos gavėjai. Planuojama, kad per šiuos metus paramos maisto produktais bus surinkta iš išdalinta dvigubai daugiau nei 2015 m. (apie 20 000 eurų). Į šią sumą neįskaičiuota pavienių ūkininkų suteikta parama daržovėmis. Be maitinimo, valgykloje renkama įvairi labdara, tarp kurios būna ne tik avalynė, rūbai, šeimoms yra perduotas ir šaldytuvas, spinta, indai ir pan.

Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centrą lanko 11 asmenų.

Paramą maistu rajone gavo 4400 nepasiturinčių  asmenų. Iš viso per metus išdalinta 72,5 tonos  maisto produktų.

Išklausę rajono socialinės situacijos socialinių įstaigų vadovai dalijosi rūpesčiais bei problemomis, o vėliau visus nudžiugino ir speciali dovana – UAB „Gulbelė“  edukacinis renginys „Ragaučius“, kurį vedė Rima Rauktienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.