Socialinių paslaugų plano svarstyme – nuo socialinių globėjų iki vienišų mamų

poceviciute ratkeviciene
Nuotr. Šių metų Socialinių paslaugų plano gaires pristatė rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė (dešinėje), o apie praėjusių metų veiklą papasakojo socialinių paslaugų koordinatorė Virginija Ratkevičienė.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Ketvirtadienį savivaldybės posėdžių salėje buvo svarstomas socialinių paslaugų planas. Kalbėta apie tai, kokie iškelti tikslai, kokios šiemet prioritetinės socialinių paslaugų kryptys. Taip pat aptarti praėjusieji metai.

Globėjų klausimas

Šių metų planą pristatinėdama rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė pasakojo, kad, rengdama užduotis šiems metams, atskira eilute norėjo išskirti prevenciją, tačiau pradėjus gilintis buvo pastebėta, kad į prevencinę veiklą įeina visa tai, kas daroma iki šiol, tad atskirai to išskirti netikslinga.

„Tačiau turime akcentuoti ir didelėmis raidėmis kiekvienas sau užsirašyti, kad prevencija yra nepaprastai svarbi, ypač žinant, kokie skaudūs įvykiai pastaruoju metu mus supa“, – kalbėjo vedėja.

Viena iš naujienų, kurią pristatė L. Pocevičiūtė, – socialiniai globėjai. Pasak vedėjos, rajone jau yra viena šeima, norinti tapti socialiniais globėjais. Kaip kalbėjo vedėja, kadangi šis statusas yra visiškai naujas, todėl trūksta informacijos, trūksta ir teisės aktų, o Vyriausybė dar nėra pateikusi konkrečios informacijos apie šį darinį. Numatytas ir laikinojo globėjo etatas, kurio atlyginimui metams bus skirta apie 7 tūkst. eurų.

Svarstyme dalyvavusi tarybos narė Dinara Gudaitienė teiravosi, kas skaičiavo, koks atlygis turėtų būti mokamas tokiam globėjui. Anot jos, numatyta juokingai maža suma. Vedėja į tokią pastabą atsakė, kad iš pradžių buvo norima steigti du etatus, tačiau vis tik atsižvelgta į savivaldybės galimybes bei turimas lėšas.

„Numatyta juokinga suma – septyni tūkstančiai eurų. Tai šeimai reikės išlaikyti kambarį, jie visą laiką turės būti pasiruošę vaiko priėmimui. Vaikų namuose gyvenantiems vaikams kas mėnesį skiriame po 700 eurų, o čia yra 300 eurų ir dar šiek tiek. Kur motyvacija, kur paskatinimas?“ – piktinosi D. Gudaitienė.

Laikina nakvynė – problema

Rajonui vis dar aktuali išlieka laikinosios nakvynės namų paslauga, viešo dušo ir skalbyklos poreikis. Dėl laikinosios nakvynės namų rajono spaudoje, savivaldybės interneto svetainėje buvo skelbtas konkursas, tačiau susidomėjusių asmenų neatsirado. Anot L. Pocevičiūtės, apie tokią veiklos sritį galėtų pagalvoti bendruomenės ir kitos nevyriausybinės organizacijos.

„Galbūt žmonės prisibijo laikinosios nakvynės statuso ir būsimų klientų. Tačiau šiuo metu aktyviai dirba policijos darbuotojai, bendradarbiaujant su jais, manau, būtų užtikrintas saugumas, juk visi esame už tai, kad tai būtų saugi įstaiga. Nereikia didelių patalpų, pakaktų vienos ar dviejų vietų. Greitu metu vėl skelbsime pirkimą, tik šįkart didesniu mastu – Jurbarko, Marijampolės savivaldybėse“, – situaciją apibūdino L. Pocevičiūtė.

Dar viena naujovė, paminėta per pristatymą, – nuspręsta Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre steigti dienos socialinės globos paslaugų sutrikusio intelekto asmenims padalinį. Jau yra papildyti mokyklos-daugiafunkcio centro nuostatai, o šiuo metu įstaiga rūpinasi dienos socialinės globos teikimo licencija.

„Kai ši veikla prasidės, turėsime rajone tris tokias palankiai išsidėsčiusias įstaigas: Gelgaudiškyje, Šakiuose ir Paluobiuose“, – sakė vedėja.

Plokščių mišrių socialinių paslaugų centras nuo šių metų pradės teikti laikinojo atokvėpio paslaugas suaugusiems neįgaliems asmenims. „Vilties žiedas“ dalyvavo Sveikatos apsaugos ir darbo ministerijos teiktuose projektuose, kuriais skatinama pereiti iš institucinės globos prie bendruomeninių paslaugų teikimo.

Nauji etatai

Taip pat stiprinamos socialinės priežiūros paslaugos socialinės rizikos šeimoms. Šiemet papildomai pradėjo dirbti keturi socialiniai darbuotojai darbui su rizikos šeimomis, laikantis nuostatos, kad vienam darbuotojui turi tekti ne daugiau kaip dešimt tokių šeimų. Nauji etatai paskirstyti Gelgaudiškio, Kudirkos Naumiesčio, Šakių, Sintautų seniūnijoms.

Dar viena Socialinių paslaugų plano svarstyme pateiktų naujienų, keliančių ir šiokį tokį nerimą, – Šakių Vaikų globos namų vadovo Virginijaus Kelerto pateiktas prašymas dėl savivaldybės pasitraukimo iš įstaigos steigimo dalininkų sąrašo.

„Tai yra savivaldybei iššūkis. Neaišku, kaip tai atsilieps vaikų globos kokybei“, – pristatinėdama planą situaciją komentavo vedėja.

Posėdyje imta kalbėti ir apie Šeimos tarybos, kaip patariamojo organo prie rajono savivaldybės, steigimą. Tai būtų visuomeninis patariamasis darinys, sudarytas iš aktyvių savivaldybės šeimų, kuris teiktų savo pasiūlymus, patarimus įvairiais klausimais. Anot L. Pocevičiūtės, per daug šeimoms svarbių klausimų ir sprendimų tiek švietimo, tiek socialiniais klausimais priima vadovai.

Verta paminėti, kad rajone ryškėja dar viena padidintos rizikos grupė – vienišos mamos ar tėčiai.

„Išskirdami tokius asmenis jokiu būdu nenorime pasakyti, kad jie nesusitvarko su savo atžalomis, tiesiog jiems reikalinga didesnė pagalba ir dėmesys, gal ir finansinė parama. Manau, kad reikėtų atlikti ir tyrimą, nustatant, kokie šių asmenų poreikiai bei kokios pagalbos jiems reikia“, – kalbėjo L. Pocevičiūtė.

Kaip bebaigdama pristatymą minėjo vedėja, šiuo metu rajone vaikų dienos centrai yra Šakiuose, Gelgaudiškyje, Griškabūdyje, Sintautuose, Lekėčiuose, Lukšiuose. Tačiau norėtųsi, kad jie būtų įsteigti ir likusiose seniūnijose. Praėjusių metų socialinių paslaugų ataskaitą pristatė bei apie vykdytą veiklą papasakojo socialinių paslaugų koordinatorė Virginija Ratkevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px