Rūpinasi, kad vaikams būtų gera

arstikaitiene
Nuotr. Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Šakių padalinio bei vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė pristatydama veiklą džiaugėsi, kad veikla sulaukia palaikymo, atsiranda ir finansiškai prisidedančių.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį į ataskaitinį susirinkimą pakvietė VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių padalinys. Jo vadovė Jūratė Arštikaitienė apžvelgė praėjusių metų veiklą, padėkojo daugiausiai prie veiklos prisidedantiems.

Skatina atrasti

Nors anksčiau šalyje buvo daug „Gelbėkit vaikus“ organizacijų, laikui bėgant keitėsi situacija ir liko pagrindinė, po kurios vėliava dirba ir šakiečiai. Pasak J. Arštikaitienės, tiek organizacijos, tiek jos vadovaujamo dienos centro misija – keisti požiūrį į vaikus ir siekti ilgalaikių pokyčių. Ta linkme ji ir dirba. Lankantys dienos centrą vaikai užimti ne tik dienos centre, kur jie žaidžia, bendrauja, pavalgo, ruošia pamokas, bet ieškoma ir kitokios popamokinės veiklos. Tad kai kurie lanko ir Meno mokyklą, sporto klubą, „Mena meną“ studiją.

„Labai svarbu atrasti, kas vaikui patinka, ir skatinti, kad jis tuo ir užsiimtų, kad laisvalaikį leistų pilnavertiškai“, – kalbėjo J. Arštikaitienė.

Vasarą organizuojamos stovyklos, stengiamasi šiltuoju metų laiku daug laiko leisti lauke, tad džiaugiasi, jog šalia yra parkas. Be to, kiek įmanoma stengiasi dalyvauti įvairiuose miesto renginiuose, į veiklą bandoma įtraukti mamas.

Beje, dalyvauti vasaros stovyklose sąlygos suteikiamos ne tik dienos centro lankytojams, tik kitiems apskaičiuojamas mokestis.

Džiaugiasi parama

Žinoma, galbūt veiklos galėtų būti ir daugiau, tačiau viskas atsiremia į finansus. Ir dabar, kaip sako J. Arštikaitienė, jei ne rėmėjai, įvairūs projektai ar savivaldybės parama, jiems nepavyktų išgyventi. Būtent dėl savivaldybės palankaus požiūrio ji susirinkimo metu ne kartą tarė dėkingumo žodžius, nes ne viename rajone iš savivaldos šios organizacijos negauna jokios paramos. Apskritai ji džiaugiasi galimybe dalyvauti bet kokiose akcijose ar projektuose, iš kurių vaikams gali išpešti kokios nors naudos. Taip pernai visiems centrą lankantiems pirmokams buvo padovanotos kuprinės, o sužinojusios, kad Kaune iš prekybos centro gali pasiimti 100 kg ledų, su viena darbuotoja keliavo jų parsivežti. Vėliau skubėjo dalinti ir džiuginti vaikus, daugiavaikes šeimas.

„Juk vasara, tirpsta, šaldytuvo nėra, tai į tokią avantiūrą įsipainiojom“, – prisiminė vadovė.

Džiaugiasi ji ir galimybe dalyvauti „Maisto banko“ akcijose, kurių metu surinktas maistas atkeliauja į dienos centrą, o jei reikia, maisto daviniai dalijami ir sunkiai besiverčiantiems.

„Būna, sulaukiam prašymų padėti, kad sunku, savaitgalį neturės ką valgyti, tai ir suriktuojam, parūpinam“, – pasakojo J. Arštikaitienė.

Ji pripažino labai mėgstanti ir organizuojamas Pyragų dienas, nes jų metu surinktas lėšas dienos centrui aukojo Šakių „Žiburio“ gimnazija, Šakių „Sodros“ skyrius, praėjusiais metais prisidėjo cukrainė „Laimė“.

Apskritai centro veiklą finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, rengiami projektai, šiek tiek skiria „Gelbėkit vaikus“, surenkama tikslinių lėšų. Dviejų centrų, Šakių ir Sintautų, metinis biudžetas yra šiek tiek didesnis nei 36 tūkst. eurų.

Didžioji avantiūra

J. Arštikaitienė džiaugėsi ir Sintautų dienos centro veikla, kuriam vadovauja Ingrida Jakaitienė. Šis centras kol kas priklauso Šakiams, bet J. Arštikaitienė įsitikinusi, kad perleis jį Sintautų bendruomenei, nes bendruomenės centrui ir vaikų dienos centrui vadovauja ta pati jauna ir iniciatyvi I. Jakaitienė. J. Arštikaitienė kalbėjo, kad centras tvarkosi gerai, o dvi jaunos jame dirbančios moterys – tikras atradimas. Dirbdamos nelengvą, mažai apmokamą darbą mato kur kas daugiau nei tik piniginį atlygį.

Visgi didžiausia, ko gero, ne tik praėjusių metų avantiūra ji laiko sumanymą Šakių dienos centre įrengti tualetą.

„Neturint pinigų tvarkyti savivaldybės turtą proto daug nereikia“, – sarkastiškai sumanymą prisiminė centro vadovė.

Tad ji dėkojo visiems, prie šių darbų prisidėjusiems. Čia dirbo ir jos vyras, ir sūnus, o plyteles teko pjaustyti ir darbuotojai Vidai Mikšienei, vadinamai tiesiog Vidute. Pastaroji renginio metu ne kartą buvo giriama už savo atsidavimą darbui – jos veikla netelpa į jokius pareigybinius aprašymus. Tai tas žmogus, kuris ne tik auklėja, prižiūri vaikus, bet ir daržovėmis centrą aprūpina, statybinius darbus dirba, kai tik reikia, ištiesia pagalbos ranką.

Įrenginėjant tualetą, kaip sakė J. Arštikaitienė, tikriausiai būtų neišsivertusi ir be seniūnijos paramos, be tarybos nario Mindaugo Tarnausko, kitų prisidėjimo. Visiems susirinkimo metu buvo padėkota, įteiktos dienos centrą lankančių vaikų gamintos gėlės.

„Kai pagalvoji, kartais labai paprastai viskas išsisprendžia, tik reikia neapsunkinti savo proto“, – sakė J. Arštikaitienė, kuriai ne vienas susirinkimo dalyvis dėkojo už jos iniciatyvas, sumanymus, rūpestį bei atsidavimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.