Pilietiškas požiūris pakeistų esamą situaciją?

gipsiniu gatve
Nuotr. Savivaldybės administracija įsitikinusi, kad gatvės sutvarkymas – bendras seniūnijos ir gyventojų reikalas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nors už lango pavasario saulės spinduliai kiekvieną drėgną žemės lopinėlį baigia išdžiovinti, tačiau problemos dėl duobių keliuose nesibaigia. Gipsinių gatvės (Šakių sen. Girėnų k.) gyventojai į rajono savivaldybę kreipėsi su nuotraukomis, kuriose užfiksuota, kaip atrodo minėta gatvė, kai šlapia. Rajono vicemeras, atsakingų skyrių vadovai nuvyko į Girėnus apžiūrėti minėtos gatvės ir aptarė jos tvarkymo galimybes.

Balandžio 23 d. penkiolika Gipsinių gatvės gyventojų raštu kreipėsi į rajono savivaldybę ir prašė skirti lėšų minėtos gatvės priežiūrai ir remontui bei paviršinio vandens nuvedimo įrengimui.

Gipsinių gatvė Girėnuose, kaip ir daugelis tokių gatvelių, rajone asfaltuota maždaug prieš 30 metų.

„Šiuo metu gatvė yra kritinės būklės, neatitinka techninių normatyvų, saugaus eismo reikalavimų, visiškai neprižiūrima (nežvyruojama, netaisomos išdaužos), neturi jokio paviršinio vandens nuvedimo, kasmet tampa panašesnė į lauko nei gatvės kelią“, – rašoma gyventojų kreipimesi.

Šios gatvės gyventojas Dainius Mockaitis pasakojo, kad atvykę savivaldybės atstovai praėjusį ketvirtadienį susitiko su juo, apžiūrėjo gatvę.

„Kelias buvęs asfaltuotas, todėl jo nunugreideriuosi. Duobes patys gyventojai šiek tiek pasilyginam, kas statybinio gruzo atveža, viskas tuo ir užsibaigia. Aišku, norėtume, kad kelias būtų suremontuotas ir asfaltas paklotas, bet suprantame, kad ne mes vieni tokie esame rajone. Nesuprantu tik, kodėl Šakių seniūnija retai mūsų gatvėje duobes užpila žvyru, gal prieš metus buvo atvežę asfalto drožlių, tuomet patys pasilyginom. Dar kai darė gatvėje nuotekų tinklus, tose perkastose per kelią vietose užasfaltavo“, – pasakojo D. Mockaitis.

Girėniškis iš pokalbio su rajono savivaldybės atstovais suprato, kad Gipsinių gatvės remontas Šakių seniūno rankose, t.y. situacija pasikeis, kada gatvė bus įtraukta į trimetę programą.

Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis, apžiūrėjęs Gipsinių gatvę, sakė, kad yra planuojama gyventojų ir savivaldybės partnerystės sutartis dėl paviršinio vandens nuvedimo sistemų įrengimo.

„Blogiausia, kad gyventojai nepaiso ribų tarp kelio ir nuosavo žemės sklypo – kiekvienas pagal savo supratimą griovių vietas apsodina augmenija arba visai užlygina, todėl vanduo nuo kelio neturi kur nutekėti. Dėl to tokia bloga šio kelio būklė“, – aiškino skyriaus vedėjas ir pridūrė, kad galbūt jau šiais metais planuojama kelio pakraščiuose nutiesti paviršinio vandens surinkimo drenažą. O gatvių pažvyravimo darbai, vedėjo žodžiais, atliekami Šakių seniūno nuožiūra.
Vicemeras Bernardinas Petras Vainius trumpai reziumavo susidariusią situaciją:

„Gyventojams pirmiausiai pasiūlysime viešos ir privačios partnerystės pagrindu šitą padėtį taisyti. Pirmiausia turi būti pakloti lietaus nuvedimo vamzdžiai, surenkantys paviršinį vandenį, ir tik tuomet būtų galima galvoti apie šios gatvės dangos rekonstravimą. Duobes šioje gatvėje užasfaltuoti – tai praktiškai pinigų švaistymas, nebent žvyro į duobes būtų galima įpilti, nes gatvės pagrindas yra išmirkęs. Žmonės griovių vietose užsėję pievutes, vandeniui tai nėra kur nubėgti, taip pažeidžiama kelio konstrukcija. Jei bus žmonių supratimas ir noras prisidėti – problemą galbūt išspręsime bendrai.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.