Medžių pjovimas kapinėse gyventojams kelia šoką

valakbudis medziai
Nuotr. Valakbūdžio kaimo gyventoja Aldona Mozūraitienė antradienio rytą rodė vietą, kur po medžiais palaidotas jos artimųjų kapelis. Moteris verkdama pasakojo, kad po pamatyto vaizdo kapinėse net sveikata pašlijo.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Balandžio mėnesį intensyviai artimųjų kapus tvarko ne tik gyventojai, bet šiuo metu rajono seniūnijose esančiose kapinėse pjaunami medžiai. Balandžio 24 d. sulaukėme Valakbūdžio kaimo (Šakių sen.) moterų skundo apie, jų žodžiais, išdarkytą jų artimųjų kapelį. Nuvykus į kapinaites savaitės pradžioje , jau nupjautus medžius šalino Šakių seniūnijos darbuotojai. Susiekus su darbus atlikusios MB „Arbora LT“ (Kaunas) vadovu, šis sakė, kad su gyventojais pasirengęs kalbėtis ir padėti sutvarkyti kapavietę.

Kapelis po tona medienos

Valakbūdžio kaimo kapinaitėse mus antradienį pasitiko ašarodama šio kaimo gyventoja Aldona Mozūraitienė ir palydėjo į kapinių pakraštį, kur nupjauti medžiai buvo suversti, anot moters, tiesiai ant jos dėdės kapo.

„Savaitgalį atvykusi į Valakbūžio kapines dukra Rūta planavo sutvarkyti giminaičio, palaidoto prieš 20 metų, kapą, užsakė antkapį, norėjo pamatuoti ir užtverti tvorelę. O kur kapas? Jis buvo palaidotas po medžių kamienais, šakos buvo sumestos už tvoros“, – pasakojo valakbūdietė.

Greta buvo nukelti du antkapiai. Moters artimojo kapas buvo be antkapio, jos žodžiais – žydėjo gėlės, buvo padėtos žvakelės, moteris tikino, kad kapas buvo nuolat prižiūrimas.

A. Mozūraitienė žvelgdama į išguldytus medžius tikino, kad jie kapinių pakraštyje galėjo dar augti, nes buvo sveiki. Moteris žvelgdama į pakraštyje gulinčius du antkapius svarstė, o kas dabar, nuvežus medieną, ras jų tikrą buvimo vietą.

„Nereikia man pagalbos iš niekur. Tik nesuprantu, jeigu yra prižiūrimas kapas, kaip taip galima elgtis?“ – svarstė moteris.

Tvarko seniūnija

Čia pat, Valakbūdžio kapinėse, antradienį sutikome ir Šakių seniūnijos darbuotojus. Šie atvyko tvarkyti nupjautų medžių ir šakų.

„Sutvarkėm pirmadienį medžius kapinių priekyje, šiandien tvarkysime nupjautus medžius patvoryje, dirbsim, kol sutvarkysim“, – aiškino Šakių seniūnijos pavaduotojas Algirdas Stankevičius.

„Kaip jūs šitaip galite padaryti?! Ir gėlių ant kapo buvo pasodinta, žvakės nuo Visų Šventųjų dienos stovi. Kur jūsų žmoniškumas?“ – Šakių seniūnijos pavaduotoją A. Stankevičių užsipuolė valakbūdietė ir samprotavo, kad pjaunant medžius turi kažkas prižiūrėti darbus.

A. Stankevičius paaiškino, kad darbus atliko MB „Arbora LT“, o seniūnijos vyrai rąstus ir šakas sutvarkys.

„Kaip tą galingą medį nupjauti? Tai rangovams tikrai sudėtingas darbas galingus medžius pjauti kapinėse, kad nepažeistų ir nesulaužytų antkapių, paminklų“, – kalbėjo A. Stankevičius.

Nori taikiai išspręsti

MB „Arbora LT“ darbinkai Valakbūdžio kapinėse balandžio 19–20 dienomis viename kapinių gale išpjovė tris medžius, o kitą dieną kapinių patvoryje išpjovė dar septynis ilgaamžius jovarus bei liepas. Medžiai gulėjo ant žemės supjaustyti galingais rąstais, kamieno apimtis siekė iki 1,40 metro.

Susisiekus su kauniečių įmonės „Arbora LT“ vadovu Einiumi Sujeta, jis patikino, kad minėtoje kapinių vietoje, patvoryje, įmonės darbų vykdytojas nukėlė du antkapius ir padėjo nuošalėje. Įmonės vadovas teigė negalintis pasakyti, ar buvo dar vienas be antkapio kapas.

„Jei kažkokios problemos kils ir kapą prižiūrintys gyventojai patirs nepatogumų, mes tikrai pasirengę  geranoriškai žmonėms padėti. Prašome ir spaudoje tai paviešinti, kad stengsimės geranoriški išspręsti šią problemą“, – pažadėjo įmonės vadovas.

Balandžio 26 d. A. Mozūraitienės  dukra Rūta patikino, kad galingi medžiai nuo kapinių buvo nuridenti, ir jų artimųjų kapelis, buvęs „palaidotas“, rastas, aišku, šiek tiek suniokotas.

Medžių šalinimas rajono gyventojams šoką sukelia ne pirmą kartą. Neseniai medžių pjovimu Plokščių kapinėse piktinosi ir kita rajono gyventoja – plokštietė Laima Rimienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.