Korupcija – po infrastruktūros gerinimo kauke

vingio gatve
Nuotr. Savivaldybės administracija neįsivaizduoja, kaip jiems pavyks pasiekti rodiklius, pagal kuriuos Vingio gatve, kuri veda į ežero pusiasalį, per parą pravažiuoja daugiau kaip 100 automobilių.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Savivaldybėje vykstančių susitikimų su tarybos nariais metu rajono vadovai, aiškindami situaciją rajone dėl startavusių arba dar turinčių startuoti projektų, paatviravo apie kai kurių dar tik ketinamų vykdyti infrastruktūrinių projektų užkulisius. Daug dėmesio vadovai skyrė trimetei kelių priežiūros programai, nuo kurios įgyvendinimo priklauso, kokią infrastruktūrą turėsime rajone ateinančiais metais.

Sąmatos išpūstos, neatitinka tikrovės

Vienas iš galvos skausmų ir atsakomybė už investicijų įsisavinimą savivaldybei gula dėl dar 2016 m. pradėto rengti projekto „Šakių miesto susisiekimo infrastruktūros modernizavimas“, pagal kurį numatyta sutvarkyti net 15 Šakių miesto gatvių.

Pasirodo, savivaldybės administracijos atsakingų skyrių specialistai pastaruoju metu susidūrė su nemenkais iššūkiais koreguodami prie buvusios rajono valdžios inicijuotą projektą, pagal kurį 15-ai miesto gatvių numatyta pagerinti techninius parametrus bei įdiegti eismo saugumo priemones, nors tada viešai buvo teigta, kad pagal šį projektą turi būti asfaltuojamos gatvės. Čia kalba eina apie Šakių miesto gatves: Aušros g., S. Banaičio g., Birutės g., J. Basanavičiaus g., L. Giros g., Griškabūdžio g., Jazminų g., V. Kudirkos g., Medžiotojų g., J. Staugaičio g., E. Steponaičio g., Striūpų g., Vingio g., Vytauto g., P. Vaičaičio g., kuriose (skirtingai pagal jų būklę) numatyta arba kelio dangos rekonstrukcija, arba pėsčiųjų-dviračių takų įrengimas, arba apšvietimo įrengimas, o eismo saugumo priemonės – pėsčiųjų-dviračių takų ir apšvietimo įrengimas. Bendra projekto vertė yra apie 1 mln. 30 tūkst. eurų. Savivaldybė prie projekto įgyvendinimo savo lėšomis turi prisidėti 15 proc.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis ir administracijos direktorius Dainius Grincevičius savivaldybėje vykusių verslo pusryčių metu paatviravo, kad pradėjus domėtis, kas slepiasi po gražiais ir kilniais tikslais, paaiškėjo, jog projekto paraiškos sąmatose numatyta daug darbų, kurie realybėje arba nėra reikalingi, arba neatitinka tikrovės. Darbų numatyta labai daug, o darbų sąmatos dirbtinai išpūstos. Pavyzdžiui, numatyta praplatinti gatvę, kurios realus plotis yra 3,5 m, o parašyta, kad gatvė platinama 6 m, vadinasi, gatvę ir platins realiai tik 3,5 m, nes daugiau jos praplatinti nėra galimybės, tačiau tie likę pinigai už 2,5 m turėjo nukeliauti kitais keliais...

Darbus laikinai stabdė

Įsigilinus į kiekvieno objekto techninio projekto sąmatas, paaiškėjo, kad didžioji dalis numatytų darbų yra tiesiog nebūtini. Anot D. Grincevičiaus, savivaldybėje buvo numatyta ne vienas toks projektas, pagal kurį kažką miesto infrastruktūroje neva pakeitus, didelė finansavimo dalis atitektų kažkam kitam, bet ne tam, kam numatyta. Todėl dabartiniai vadovai patys vyko į objektus, matavo, žiūrėjo kiekvieną detalę atskirai, kad dar galėtų pakoreguoti Centrinei valdymų agentūrai pateiktą paraišką. Taip pat buvo laikinai sustabdyti miestelių projektai, kurie jau turėjo startuoti praktiškai dabar, tačiau ir ten pastebėjus kliauzių, visi numatyti darbai buvo peržiūrimi, kad nebūtų švaistomi pinigai. Kaip pavyzdį administracijos direktorius vardija Barzdų miestelio Bažnyčios gatvę, kur prie buvusios valdžios buvo padarytas darbų pirkimas jos rekonstrukcijai už 83 tūkst. eurų – buvo numatyta netgi nuskusti ten esančią asfalto dangą, o jos vietoje turėjo būti paklota nauja. Dabar savivaldybė padarė naują šios gatvės darbų pirkimą ir gatvės remontas atsieis tik 15 tūkst. 530 eurų.  Anot rajono mero E. Pilypaičio, jeigu buvusios valdžios numatytus projektus dabartinė valdžia būtų pradėjusi apskritai stabdyti, ji būtų užversta kaltinimais, kad nenori europinių pinigų ir žlugdo Europos Sąjungos investicijų pritraukimą į mūsų kraštą. Už rodiklius, pagal kuriuos yra pritrauktos investicijos šiam ir kitiems jau vykdomiems projektams, teks atsiskaityti dabartinei valdžiai, todėl meras pateikia elementarų pavyzdį ir kol kas nesuvokia, kaip teks pasiekti rodiklį, kad, pavyzdžiui, Vingio gatve (gatvelė vedanti į Šakių ežero pusiasalį) pravažiuoja 100 automobilių per parą...

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis sako, kad nuosekliai buvo patikrintos ir iš trimetės kelių priežiūros programos numatytos lėšos gatvių tvarkymui seniūnijose. Pasirodo, kai kuriose seniūnijose yra žymiai daugiau asfaltuotų gatvių negu pačiame Šakių mieste. Jei daugelyje seniūnijų asfaltuotos gatvės sudaro 35-45 proc., tai Barzdų seniūnijoje išasfaltuotų gyvenviečių gatvių yra 94 proc., Žvirgždaičiuose – 72 proc., o Lukšių seniūnijoje 80 proc. išasfaltuotų gyvenviečių gatvių.

Tas pats su skveru

Kaip sako rajono vadovas, ta pati situacija yra ir su miesto skveru, kurio antroji dalis šiuo metu yra rekonstruojama, o pirmasis rekonstrukcijos etapas jau baigtas. Pasak E. Pilypaičio, tai yra bendras Lietuvos–Lenkijos projektas, parengtas pagal aplinkosauginę programą, pagal kurią numatyta mieste įrengti zoną, kurioje turi atsirasti medžių, krūmų ir pan.

„O ką mes dabar darome? Priešingai, viską kertame, pjauname, klojame betonu“, – aiškina rajono meras.

Kalbant apie skvero rekonstrukcijos projektą, jame savivaldybė negali nieko keisti. Kaip sako E. Pilypaitis, antrinant administracijos direktoriui, tai yra autorinis projektas, patvirtintas dar 2013 m., todėl šiandien savivaldybė jau nebegali nieko, kas buvo numatyta autoriaus, koreguoti. Anot E. Pilypaičio, jau dabar beveik šimtu procentų aišku, kad tas visas šaligatvis, kuris rengiamas aplink visą skverą, bus nurašomas kaip netinkamos finansuoti išlaidos, o tai reiškia, kad už jį susimokės rajono mokesčių mokėtojai, nes europinėmis lėšomis to finansuoti negalima.

Galbūt tai, kas vyksta su dabar įgyvendinamais arba numatytais įgyvendinti savivaldybės projektais, ir skatina dabartinius atsakingus administracijos darbuotojus intensyviai domėtis projektų darbų kokybe, juos nuolat kontroliuoti. Šiuo metu Šakių miesto skvero antrojoje dalyje, kur vyksta rekonstrukcijos darbai, nuolatos lankosi rajono mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius kartu su kitais atsakingais administracijos žmonėmis, ir čia nuolat vyksta gamybiniai pasitarimai su darbų rangovais. Pastarojo gamybinio susitikimo su darbų vykdytojais Šakių miesto skvero rekonstruojamoje dalyje metu buvo taip pat aptariamos rekonstrukcijos darbų detalės, o UAB „Šilutės polderiai“ darbų vadovas Paulius Olberkis patikino, kad rekonstrukcija vyksta sklandžiai, rangovų įmonė nuo darbų plano neatsilieka ir tikimasi, kad darbai bus baigti laiku.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.