Svečiai iš Ukrainos domėjosi viskuo

ukrainieciai centre
Nuotr. Svečiai iš Ukrainos buvo sužavėti rekonstruotu Šakių kultūros centru ir jo erdvėmis, po kurias mielai pavedžiojo centro direktorius Raimondas Januševičius.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 27 d. Šakiuose lankėsi Ukrainos savivaldos atstovų delegacija. Svečiai susipažino su vietos savivaldos funkcijomis, biudžeto sandara, planuojamomis investicijomis, lankėsi rajono įstaigose bei įmonėse.

Pirmadienį į Lietuvą atskridusi penkiolikos asmenų Ukrainos savivaldos atstovų delegacija, antradienį viešėjo ir mūsų rajone. Viešnagės tikslas – susipažinti su skirtingomis Lietuvos savivaldybėmis, pasisemti gerosios patirties.

Antradienį savivaldybės posėdžių salėje svečius pasitiko rajono vadovai, surengtame susitikime svečiams Šakių rajonas buvo pristatytas informatyviomis, į ukrainiečių kalbą išverstomis skaidrėmis. Rajono meras Edgaras Pilypaitis detaliai supažindino su rajone esančiomis švietimo, kultūros įstaigomis. Svečiams pirmiausiai kilo klausimas, iš ko yra finansuojamos švietimo įstaigos, jiems buvo paaiškinta, kad švietimo įstaigų finansavimo šaltiniai yra savivaldybės biudžetas bei Valstybės lėšos (mokinio krepšelis). Svečius nustebino, kad rajone yra 23 bibliotekos filialai. Jie teiravosi, kokia veikla užsiima jose dirbantys žmonės.

„Šiuo metu reikia peržiūrėti bibliotekų tinklą. Tai padaryti pavesta naujai Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei. Kalbant apie šių įstaigų veiklą, noriu paminėti, kad beveik kiekvienoje bibliotekoje veikia viešosios interneto prieigos taškas, todėl gyventojai čia gali susimokėti mokesčius. Bibliotekininkai taip pat renka kraštotyrinę medžiagą, organizuoja susitikimus su rašytojais ir vykdo įvairiapusę kultūrinę veiklą“, – pasakojo meras.

Bene labiausiai svečius domino, kaip paskirstomos rajono biudžeto lėšos, kurias iš viso sudaro apie 30 mln. eurų. Savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė paaiškino, kad gyventojų pajamų mokesčio pavidalu surinktos lėšos bei žemės mokestis sudaro esminę rajono biudžeto dalį (apie 16 mln. eurų), kita dalis – valstybės lėšos.

Ukrainos savivaldos atstovai teiravosi ir apie planuojamas investicijas, kokie konkrečiai įgyvendinti projektai.

E. Grigaitienė priminė, kad dažniausiai projektai yra tęstiniai, bendra vykdomų projektų vertė yra apie 29 mln. eurų. Savivaldybės prisidėjimas prie įgyvendinamų projektų yra iki 20 procentų, didžioji dalis yra europinės lėšos. Rajono meras E. Pilypaitis paminėjo, kad ypatingas dėmesys ankstesniais laikotarpiais buvo skirtas vandentvarkos projektų įgyvendinimui, viešosios infrastruktūros tvarkymui – suremontuoti vaikų darželiai, mokyklos. Meras pasidžiaugė, kad šiemet iš valstybės ir biudžeto lėšų baigtas rekonstruoti Šakių kultūros centras, kurį svečiai vėliau su malonumu apžiūrėjo. E. Pilypaitis pristatė ir vykdomą socialinį projektą – Integrali pagalba į namus, šiuo metu paslaugos teikiamos 50 rajonų gyventojų. Svečiai iš Ukrainos domėjosi savivaldybės administracijos valdymu, ypač seniūno funkcijomis, kaip biudžeto lėšos paskirstomos seniūnijoms.

Svečius domino ir atliekų tvarkymo sistema, todėl jie lankėsi stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėje. Taip pat domėjosi, kaip vyksta savivaldos rinkimai, kiek uždirba tarybos nariai.

Neišvengta klausimo ir apie sveikatos įstaigų finansavimą. Mat svečiai pastebėjo, kad Šakiuose nėra gimdymo namų. Meras pasakojo, kad 2012m. buvo uždarytas Akušerijos skyrius, vienas iš argumentų – per mažas gimdymų skaičius. Į kitus klausimus atsakymų svečiai sulaukė apsilankę Šakių ligoninėje.

Šeimos verslo pavyzdį svečiams pristatė UAB „Lauksva“ direktorė Loreta Valaitienė, įmonėje dirbanti imigrantė iš Ukrainos Tatjana Meškuvienė savo tautiečiams pasakojo apie inovatyvių technologijų diegimą įmonėje.

Svečiai iš Ukrainos taip pat susipažino su Gelgaudiškio dvaru, kitomis dienomis lankėsi Alytuje, Elektrėnuose bei Vilniuje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.