Atleidimas nuo žemės mokesčio sukėlė bangas

valiuliu poilsiaviete
Gintarė MARTINAITIENĖ

Klausimas atviras, ar įstaigai 48,50 eurų mokestis per metus yra daug, ar mažai. Būtent nuo tokio dydžio žemės mokesčio atleista VšĮ „Motorsport LT“, remiantis šios įstaigos vadovo bei tarybos nario Valdo Stankūno prašymu. Tiesa, nors būta nemažai svarstymų, net sarkastiškų pasisakymų, kad tokiais atleidinėjimais nereikėtų juokinti žmonių ir patys tarybos nariai galėtų „susimesti ant mokesčio“, visgi sprendimui pritarta ir įstaiga nuo mokesčio atleista. V. Stankūnas sako, jog jo vadovaujama įstaiga dėl žmonių padariusi kur kas daugiau darbų nei 50 eurų, tad jam keliamos bangos juokingai graudžios...

„Ar po tokio sprendimo ir kiti nepuls prašyti mažinti mokesčių?“ – retoriškai keltas klausimas Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdyje atkreipiant dėmesį, kad įstaigai jis, rodos, neturėtų būti labai didelė našta.

Štai tarybos narė Rasita Grincevičienė tarybos posėdžio metu iškart pareiškė, kad šiuo klausimu susilaikys ir siūlė „susimesti ir sumokėti“, o komiteto posėdyje siūlė gal ne visą mokestį kompensuoti, tik kažkurią dalį dengti. Juokaudami tarybos nariai net apskaičiavo, kad pakaktų susimesti po 2 eurus ir išeitų suma, reikalinga padengti įstaigos žemės mokestį.

Tiesa, niekas neabejojo, kad žemės sklype, kuriame yra ir Valiulių tvenkinys bei paplūdimys, viešoji paslauga užtikrinama, džiugu, kad vasarą žmonės turi kur pasipliuškenti, praleisti laiką, tačiau per kitas priemones ta pati įstaiga irgi gauna finansavimą. Pavyzdžiui, vien iš Sporto programos paramos suma veiklai viršija 1 tūkst. eurų. Be to, kaip buvo kalbama komiteto metu, „šiukšles sezoniškai ten kuopia savivaldybė“, omeny turint seniūniją bei jos darbininkus, už šiukšlių išvežimą taip pat moka seniūnija.

Tiesa, „Motorsport LT“ vadovas V. Stankūnas teigia, jog nereikia klaidinti žmonių, nes Sporto programos lėšos skirtos išimtinai veiklai ir nereikia galvoti, kad iš tos sumos galima žemės mokestį padengti.

„Kiek pinigų į visą eigą sudėta, tai niekas neskaičiuoja. Sklypo atskyrimas, kelio juosta, kadastriniai mums kainavo... <...> Valiulių tvenkinys patrauklus ne tik šakiečiams, bet atvyksta ir turistai, ir kaituotojai. Žmonės palaiko, bet ne valdžia“, – sako V. Stankūnas ir rodo 2017 m. pasirašytą sutartį, pagal kurią „Motorsport LT“ savivaldybei dovanojo privatų sklypą ir leido neatlygintinai juo naudotis, todėl savas investicijas į bendrą gėrį jie skaičiuoja kur kas didesnėmis sumomis.

Prašymas atleisti „Motorsport LT“ nuo žemės mokesčio – ne naujiena. Anksčiau mokestis buvo didesnis ir siekdavo kone 200 eurų, tačiau, tarybos sprendimu sumažinus žemės mokestinę vertę, šiais metais jis toks, koks yra.

Žinoma, tai nėra vienintelė įstaiga, prašanti lengvatų. Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė patikino, kad „šiai dienai yra trys prašymai“, tikėtina, jų atsiras ir daugiau. Visgi vedėja laikosi pozicijos, kad apskritai žmonės turi būti pratinamai mokėti mokesčius, nes ir dabar yra konkretus prašymas asmens, kuris visą gyvenimą turi namų valdą, ji neįteisinta ir tik identifikavus ir gavus mokestį už žemę pateiktas prašymas savivaldybei – esą pilietis jo nemokės, nes neturi iš ko.

„Žmonės, ar biednas, ar nelabai, turi pratintis bent kažkiek mokėti mokesčius“, – teigė E. Grigaitienė.

Tiesa, nėra aiškių kriterijų, kuriais remiantis lengvatos būtų taikomos arba ne. Tad, kaip sakė meras Edgaras Pilypaitis, nematant bendro konteksto, gana sunku spręsti. Vieną mėnesį atrodo, jog paremti reikia, kitą kartą žiūrint jau lyg ir kitaip atrodo.

Tarybos nariui Vilhelm Haase apskritai kilo klausimas, kodėl klausimas dėl atleidimo nuo mokesčio svarstomas lapkričio 22 d. tarybos posėdyje, kai šis mokestis turėjo būti sumokėtas iki lapkričio 15 d., kiti prašymai bus svarstomi gruodį.

„Ar nereikėtų visų prašymų gauti iki tos dienos, kada ir delspinigiai nesiskaičiuoja?“ – svarstė V. Haase.

Jei visi prašymai būtų gaunami iki konkrečios datos, tada galbūt bendrame kontekste labiausiai išryškėtų, kas vertas paramos, o kam ji, atsižvelgiant į kriterijus, kuriuos reiktų pasitvirtinti, nepriklausytų.

Nors diskusijų būta įvairių, visgi atėjus laikui balsuoti 15 balsavus už septyniems susilaikius sprendimui atleisti nuo mokesčio tarybos nariai pritarė. Balsuodami susilaikė R. Grincevičienė, E. Pilypaitis, Mantas Ižganaitis, Raminta Jakelaitienė, Rima Rauktienė, Mindaugas Tarnauskas ir Artūras Varankevičius.

Pats „Motorsport LT“ vadovas bei tarybos narys V. Stankūnas svarstant šį klausimą nusišalino. Nors jis pripažįsta, kad situacija nemaloni, bet sako, jog gerus darbus ne dėl tarybos narių, o dėl paprastų žmonių daro.

„Gal tai net paskatinimas nesustoti, eiti į priekį, rengti projektus ir poilsiavietę padaryti dar patrauklesnę“, – sako V. Stankūnas ir prasitaria turintis minčių įrengti vandens pramogas.

O valdžia, anot jo, bent 300 m ilgio kelią į poilsiavietę galėtų sutvarkyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px