Dėl „patenkinamo“ įvertinimo įsiplieskęs ginčas persikels į teismą

pilypaitis janusevicius3
Meras Edgaras Pilypaitis (kairėje) nemato galimybių iš naujo įvertinti Šakių kultūros centro direktoriaus Raimondo Januševičiaus veiklos, nes nuomonės nepakeitė. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Gegužės 14 d. Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus II-oji darbo ginčių komisija priėmė Šakių kultūros centro direktoriui Raimondui Januševičiui palankų sprendimą ir siūlo savivaldybei jo „patenkinamai“ įvertintą veiklą bei pasiektus tikslus už 2019 m. įvertinti iš naujo. Tačiau meras tokių galimybių nemato, priimtą sprendimą kritikuoja ir sako skųsiąs jį teismui.

R. Januševičius į Darbo ginčų komisiją kreipėsi po to, kai jo veiklą už 2019 m. rajono meras Edgaras Pilypaitis sausio mėnesį įvertino „patenkinamai“. Vasario pradžioje rašėme, kad R. Januševičius tokį įvertinimą traktavo ne kaip darbo rezultatų įvertinimą, o kaip psichologinį spaudimą ar net politinį sprendimą, nusistatymą prieš jį. Ir dabar Šakių kultūros centro direktorius sako, jog mero įvertinimas neteisingas, neadekvatus ir nepagrįstas, kad su išvada nesutinka, jis rašė ir sausio mėnesį.
Meras tuomet teisinosi, kad jokių povandeninių srovių ar principo „myli-nemyli“ nėra, veikla esą įvertinta adekvačiai, nes įstaigoje būta neracionaliai naudotų lėšų, galimo viešų ir privačių interesų supainiojimo, daug netvarkos įstaigos dokumentuose ir pan.

Darbo ginčių komisijos sprendime rašoma, kad nors meras ir nurodė pastabas, pateikė nemažai „abstrakčių išvadų“, tai, komisijos nuomone, nepagrindė „patenkinamo“ R. Januševičiaus įvertinimo.

„Komisija, išklausiusi ir atsakovo pateiktą vertinimo metu darytą garso įrašą, nenustatė, kokie buvo konkretūs mero siūlymai ir pastabos ieškovui, liečiantys jo veiklą. Komisija nenustatė, kad ieškovo iškeltos užduotys nėra ambicingos ir lengvai pasiekiamos, juolab kad šių tikslų iškėlimas buvo atsakovo pareiga“, – rašoma sprendime ir priduriama, kad komisija kritiškai vertina atsakovo, tai yra mero, teiginius, kad nebuvo jokio suinteresuotumo ar šališkumo ieškovo atžvilgiu.

Todėl komisija vertina, kad R. Januševičiaus veikloje nurodyti pažeidimai yra neįrodyti.

„Vertindama byloje nustatytų aplinkybių visumą, Darbo ginčų komisija konstatuoja, kad ieškovo 2019 m. veiklos vertinimas buvo atliktas šališkai, nesilaikant nustatytų teisės aktų reikalavimų, tiesioginio vadovo (mero) vertinimas nėra pagrįstas objektyviais duomenimis ir sprendimas ieškovo praėjusių kalendorinių metų veiklą vertinti „patenkinamai“ negali būti laikomas pagrįstu ir teisėtu“, – rašoma sprendime ir nurodoma R. Januševičiaus pasiektus tikslus ir rezultatus įvertinti iš naujo.

Meras sako nematantis galimybių, kaip jis galėtų iš naujo įvertinti R. Januševičiaus veiklą, nes jo nuomonė apie vadovą ir jo veiklą nepasikeitė.

„Kaip aš kitaip įvertinsiu? Tai čia pasaka be galo. Mes tai ir atsiliepime savo rašėm, gal čia ir įstatymo spraga“, – sakė E. Pilypaitis, pridūręs „kad iš visai kitų dalykų aš galiu priimti dar griežtesnį vertinimą“.

„Jeigu jie (Darbo ginčių komisija – red. past.) į 26 lapus sudėsto, perrašo ieškovo ir atsakovo pozicijas, tik į tris su puse puslapio sugeba įdėti motyvaciją, iš kur galima galbūt tik iš pusės puslapio išpešti, kad ten kažkokia ale motyvacija yra, tai jie net nesuformuoja praktikos, kaip reikėtų elgtis ateity. Ir jų sprendimas yra ydingas ne tik šiuo konkrečiu atveju, bet apskritai, nes tada kyla teisė ir prielaida kvestionuoti bet kuriam, kas, pavyzdžiui, norėjo „labai gero“ įvertinimo, o gavo „gerą“, – Darbo ginčių komisijos priimtą sprendimą kritikavo meras, patikinęs, kad, „teisininkų nuomone, išvada nekvalifikuota“ ir bus skundžiama teismui.

Beje, nors priimtu Darbo ginčių komisijos sprendimu R. Januševičius džiaugiasi, vertina teigiamai, sako jau supratęs, kad sprendimas bus skundžiamas.

„Aš mero sprendimą jau gavau gegužės 19 d., iš kurio eina suprasti mero poziciją, nes bus vykdomas Šakių kultūros centro auditas. Tai jo pozicija viską pasako“, – teigia R. Januševičius, pridūręs, kad per nepilną pusmetį įstaigoje bus atliekamas jau antras auditas.

Beje, apie tik kovo 30d. suformuotą savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriaus išvadą rašoma ir Darbo ginčių komisijos sprendime, kur nurodoma, kad ieškovas, tai yra R. Januševičius, apie ją nebuvo informuotas, o sužinojo tik gavęs atsakovo atsiliepimą. Meras sako, kad tai nebuvo auditas, „o pagal dokumentų poėmį nustatytos rizikos“, iš kurių matyti tam tikri požymiai, kurie reikalauja nuodugnesnio tyrimo.

Būtent tuo remiantis ir bus atliekamas vidaus auditas.

„Būsim ištikrinti, pertikrinti ir labai skaidrūs“, – šmaikštauja Šakių kultūros centro direktorius, leidžiantis suprasti, kad visa ši situacija, kuriai dar nematyti galo, yra tik mero principingumo rodymas, kuris kainuos ne kam kitam, o visiems mokesčių mokėtojams.

Nors meras konkrečiai nepatvirtino, kad interesus gynė ne vietiniai savivaldybės juristai, o samdyti teisininkai, pripažino, kad konsultuotasi buvo. Galima paminėti, kad tų teisinių „konsultacijų“ dėl atsiliepimo į R. Januševičiaus skundą Darbo ginčių komisijai kaina siekia kone 3 tūkst. eurų. Konsultacijų, galima suprasti, dar reikės ne vienos, o ir konsultuojamasi su advokatų profesine bendrija „Greenlex“ ne tik dėl šio skundo – teisinių ginčių savivaldybė turi ir daugiau, tad ir išlaidos už šias paslaugas tik augs.

R. Januševičius irgi pripažino, kad naudojasi advokato paslaugomis, tačiau pabrėžė, jog sąskaitas apmoka iš asmeninių lėšų, be to, „tai ženkliai ir keliskart mažesnės sumos, tikrai ne 140 eurų už valandą kaina“.

Nors savo teisumu įsitikinusios abi pusės, laikas parodys, kam teismo verdiktas bus palankus, skirtumas tik tas, kieno lėšomis dengiamos bylinėjimosi išlaidos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.