Kraštietis moksleivis su bendramoksliu neliko abejingi moters skausmui

Pirmąją pagalbą moksleiviai Augustinas Kazimieras Šulskis ir kraštietis Valentinas Kasparavičius (dešinėje) moteriai teikė 45 minutes, po to ji perduota medikams. Generolo Plechavičiaus kadetų licėjaus nuotr.

Praėjusios savaitės pabaigoje viešojoje erdvėje nuvilnijo žinia ir pagyros dviem generolo Plechavičiaus kadetų licėjaus auklėtiniams, vienas jų – mūsų kraštietis Valentinas Kasparavičius, kilęs iš Pervazninkų kaimo. Moksleiviai suteikė pirmąją pagalbą nuo šalčio nukentėjusiai garbingo amžiaus kaunietei.
 
Kaip skelbiama licėjaus pranešime spaudai, įvykis Kaune, viename iš nedidelių prekybos centrų, įvyko sausio 9 d. Kadetai Augustinas Kazimieras Šulskis ir kraštietis V. Kasparavičius su daugybe kauniečių dalyvavę pagrobtosios devynmetės paieškose, vakarop vyko į bendrabutį ilsėtis, tačiau prieš tai užsuko į netoliese esančią parduotuvę kavos. Čia jie išvydo ant suoliuko sėdinčią ir verkiančią moterį, kartojančią, jog jai labai skauda kojas. Greta nukentėjusios moters buvo keli praeiviai bei prekybos centro darbuotojos.

Situacijai neabejingi kadetai pasakoja išsyk supratę, jog skausmas kaunietei galėjo kilti nušalus pėdas.

„Nuaviau  moteriai batus ir pamačiau, jog odos pažeidimai yra paviršiniai, bet pavojingi. Paprašiau parduotuvės darbuotojų, kad atneštų kuo pėdas pridengti. Valentinas surado vienkartines pirštines. Tada ėmėme kojas šildyti rankomis“, – pasakoja A. K. Šulskis.

Pirmosios pagalbos procedūra truko apie 45 minutes. Tuomet moteris perduota paramedikų globon.

Iš Kybartų kilęs dešimtokas A. K. Šulskis pasakoja kartą padėjęs vandenyje sušalusiam vyriškiui. Jaunuolis žinių, kaip elgtis netikėtose, gyvybei ir sveikatai pavojingose situacijose, yra įgijęs tiek Šaulių sąjungoje, tiek kadetų licėjuje. Dvyliktokas V. Kasparavičius taip pat pasakojo prisiminęs visą iš mokytojų gautą informaciją.

Apie tai, kad kadetai liko neabejingi benamės moters pagalbos šauksmui, mokyklai pranešė įvykio liudininkė. Sesele daugybę metų dirbusi pensinio amžiaus kaunietė, nenorėjusi viešai skelbti savo pavardės, pasakojo, jog moksleiviai elgėsi ryžtingai ir žinojo, ką daryti.

„Skausmas buvo tikrai didelis, nes į parduotuvę atklydusi senolė šaukė balsu. Bandžiau ją kalbinti. Moteris vos pastovėjo ant kojų. Į verksmą sureagavo ir parduotuvės darbuotojos. Kartu nuvedėme nukentėjusiąją prie suoliuko. Tada ir pasirodė du moksleiviai, nepraėję pro šalį, o iškart ėmęsi veiksmų“, – prisiminimais dalinasi pašnekovė.

Kauno ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Artūras Šulnius patikina, jog į gydymo įstaigą kasmet pristatomi dešimtys kauniečių, nušalusių galūnes ar veido odą. Neretai tai benamiai, bet yra ir miestiečių, nukenčiančių pasivaikščiojimų gamtoje metu.

Pirmoji pagalba, įtariant nušalimą, A. Šulniaus teigimu, yra įėjimas į šiltą patalpą.

„Jei drabužiai šlapi, juos būtina nusivilkti, o sušalusias vietas pridengti. Nutraukus šalčio poveikį, pažeistos vietos atšildomos palaipsniui. Rekomenduojama gerti šiltus skysčius ir jokiu būdu nekaitinti galūnių prie radiatoriaus bei atviros ugnies, nekišti į karštą vandenį, netrinti šiukščiais audiniais, tokiais kaip vilna ar sniegu. Nepatariama pažeistų vietų masažuoti“, – įspėja medikas.

„Jei nušalimai yra giluminiai, į gydymo įstaigą būtina kreiptis kuo skubiau“, – neabejoja A. Šulnius.

Paviršiniai nušalimo požymiai – kai oda tampa pabalusi, minkšta, dilgčioja, sumažėja jautrumas. Taip pat nušalimai gali būti giluminiai – oda tampa sustingusi, kieta, balta, nejautri nušalusiose vietose, skausminga, atsiranda patinimas, pūslės. Jeigu nušalimas nepažeidė kraujagyslių, audinius įmanoma atkurti, bet jeigu paveiktos kraujagyslės, žala yra daug rimtesnė, gali atsirasti gangrena, dėl kurios dažniausiai pažeistas kūno dalis tenka amputuoti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.