Geriamojo vandens kokybė pernai: iš 69 vandenviečių reikalavimų neatitiko 25

D. Pavalkio nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Priežiūros departamento Alytaus apygardos priežiūros skyrius informuoja apie Šakių rajono savivaldybėje viešai tiekiamo geriamojo vandens saugą, kokybę ir geriamojo vandens tiekėjų stebėsenos programų vykdymą.

Pranešime spaudai informuojama, kad Šakių rajono savivaldybėje yra 69 geriamojo vandens tiekimo sistemos/vandenvietės, kurias eksploatuoja vienintelis geriamojo vandens tiekėjas – UAB „Šakių vandenys“.

Pernai Šakių rajono savivaldybėje viešai tiekiamo geriamojo vandens mikrobinio, toksinio (cheminio) užterštumo atvejų nebuvo, tačiau nustatyta indikatorinių rodiklių neatitikimų, kurie turi įtakos viešai tiekiamo geriamojo vandens kokybei.

Pasak skyriaus vyriausiosios specialistės-inspektorės Kristinos Paškevičienės, geriamojo vandens indikatorinių (kokybės) rodiklių verčių neatitikimai nustatyti 25-iose „Šakių vandenys“ vandenvietėse (Valakbūdžio, Duobiškių, Žygėnų, Kukarskės, Turčinų, Braškių, Žaltynų, Tarpučių, Janukiškių, Raugalų, Sintautų, Veršių, Šlamų, Sudargo I, Sudargo II, Pervazninkų, Patašinės, Bliuviškių, Baltrušių, Buktiškių, Liepalotų, Joginiškių, Liepalotėlių, Barzdų, Paluobių).

„Pažymime, kad iš aukščiau paminėtų vandenviečių, net 23-jose neatitikimai, palyginti su 2022 m., kartojasi“, – sako inspektorė ir priduria, kad pateikti duomenys rodo, jog dalyje vandenviečių geriamojo vandens rodikliai neatitiko Lietuvos higienos normos geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimų.

Pavyzdžiui, bendrosios geležies kiekis Patašinės vandenvietėje viršijo 8 kartus, Janukiškių – 6, Turčinų – 5, Tarpučių – 4 ir kt.; drumstumas Raugalų vandenvietėje viršijo daugiau kaip 7 kartus, Žaltynų – 5, Braškių – 4, Patašinės – 3 ir kt.; amonis, chloridas, natris daugelyje vandenviečių viršijo daugiau kaip 2 kartus.

VMVT Priežiūros departamento Alytaus apygardos priežiūros skyrius informuoja, kad pagal geriamojo vandens tiekėjo pateiktas praėjusių metų geriamojo vandens programinės priežiūros ataskaitas, pernai buvo tiekiama 2 471,62 m³/d geriamojo vandens, kurio 453,79 m³/d (18,4 proc.) neatitiko higienos normoje nustatytų indikatorinių (kokybės) rodiklių verčių geriamojo vandens vartojimo vietose.

„Viešai tiekiamą geriamąjį vandenį iš viso praėjusiais metais vartojo 18 625 vartotojų, iš kurių 2 951 (15,8 proc.) vartotojams buvo tiekiamas geriamasis vanduo, kuris neatitiko higienos normoje nustatytų indikatorinių (kokybės) rodiklių verčių“, – rašoma pranešime.

Kaip skelbiama, geriamojo vandens gerinimo įrenginiai įrengti 31 UAB „Šakių vandenys“ vandenvietėje: Šakių, Kudirkos Naumiesčio I, Būblelių, Keturnaujienos, Išdagų, Panovių, Sudargo, Plokščių, Mikytų, Lekėčių, Lukšių, Kriūkų, Barzdų, Šlamų, Žvirgždaičių, Degutinės, Katilių, Kidulių I, Sintautų, Bizierių Voniškių, Gotlybiškių, Baltrušių, Voverių, Prūselių, Kretkampio, Duobiškių, Jotyškių, Joginiškių, Kubilių.

„7 iš aukščiau paminėtų vandenviečių viešai tiekiamas geriamasis vanduo neatitiko higienos normų reikalavimų. Darytina išvada, kad dalies vandens gerinimo įrenginių projektavimas ir/arba eksploatacija vykdoma netinkamai“, – pažymi K. Paškevičienė ir priduria, kad skyrius vandenviečių kontrolę atlieka pagal joms priskirtas rizikos grupes, kurias įvertina ir nustato vandenviečių valstybinę kontrolę atliekantys VMVT pareigūnai. Šakių rajono savivaldybėje visos 69 vandenvietės priskirtos vidutinės rizikos grupei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.