Su kunigu Dariumi atsisveikino pusšimtis kunigų, parapijiečiai ir baikeriai

laidotuvesGiedrė PLEČKAITYTĖ

Ketvirtadienį, dangui apniukus, sunkiais debesimis paskutinėn kelionėn – į Amžinojo poilsio vietą buvo išlydėtas liepos 10-ąją Vokietijoje tragiškai avarijoje žuvęs Šakių rajono 37-erių metų kunigas Darius Sruoginis. Paskutinį kartą ištarti sudiev į Paluobių bažnyčią, kurios šventoriuje atgulė Dievo tarno palaikai, suėjo gausus būrys vietos gyventojų, Slavikų ir Sudargo parapijų nariai, baikeriai bei kiek daugiau nei pusšimtis kunigų.

Nuotr. Paskutinę pagarbą dvasininkui atidavė 54 kunigai ir du vyskupai.

Išskirtinė pagarba

Praėjusią savaitę gedulingomis nuotaikomis, kai iš Vokietijos atskriejo žinia apie liepos 10-ąją tragiškai kelyje žuvusį Sudargo ir Slavikų parapijų kleboną 37-erių metų D. Sruoginį, gyveno nemaža dalis rajono gyventojų. Liepos 17-ąją, antradienį, Šakių dekanato dekano Donato Jasulaičio ir kitų bendraminčių dėka kunigas Darius buvo pašarvotas Slavikų Šv. Onos bažnyčioje. Parapijiečiai iki trečiadienio pavakarės ėjo atsisveikinti su čia aštuonerius metus dirbusiu klebonu.
 
Trečiadienio pavakarę D. Sruoginio palaikai buvo pervežti į gimtuosius Paluobius. Išskirtiniu karsto pervežimu iš Slavikų į Paluobius pasirūpino Kauno, Šakių ir Elektrėnų baikerius vienijantis klubas „Aliens“, kurio nariu trejus metus buvo ir pats motociklu avariją patyręs klebonas D. Sruoginis. Baikeriai, apsirengę „Aliens“ klubo simbolika papuoštais rūbais ir raudonos spalvos gedulo juostele perrištomis rankomis, galingais motociklais trečiadienį patraukė į Slavikus. Prieš Šv. Mišias baikeriai uždengė bendražygio karstą. Po jų karstą su velionio palaikais šakiečiai baikeriai apnešė aplink Slavikų Šv. Onos bažnyčią ir riaumojančiais plieniniais žirgais palydėjo į gimtuosius Paluobius. Baikeriai Dariaus atminimą pagerbė didžiuliu raudonų gėlių žiedų vainiku. Kokia viso to reikšmė, teiraujamės baikerių klubo „Aliens“ prezidento Juliaus Urbaičio: „Pirmas dalykas - žmogus iš gyvenimo išėjo ne savo noru. Mūsų brolis buvo sulaistytas krauju. Antra – mūsų klube tai pirmas atvejis, kai tokiomis skaudžiomis aplinkybėmis pasitraukė mūsų klubo narys“. Pasak J. Urbaičio, pasaulis prarado šiuolaikišką kunigą, laiminusį klubo narius, techniką. „Saugodamas mus, savęs neišsaugojo. Į kelionę kvietė važiuoti ir mus, bet mes negalėjome kartu vykti, nes turėjome renginį. Dabar, kai diskutuojame, galvojame, kad jeigu būtume važiavę kartu, gal būtų neįvykusi ši nelaimė“, - kalbėjo J. Urbaitis. Po laidotuvių baikerių ryšėtos gedulo juostelės buvo sudegintos siekiant sunaikinti slogius ženklus. „Žmogus savo protu, kūnu užprogramuoja daugelį įvykių. Kaip užprogramuosi, taip ir bus. Tai yra istorija, kurios negalime pakeisti. Mūsų kaspinai rodė, kad mes esame vieningi, mes gerbiame visą aplinką, žmones, kurie yra su juo, nesvarbu, kokios jų pareigos“, - teigė klubo „Aliens“ prezidentas.

Atsisveikino pusšimtis kunigų

Laidotuvių dieną, ketvirtadienį, į Paluobių Šv. Angelų Sargų bažnyčią nuo pat ryto plūdo su kunigu norėję atsisveikinti žmonės. Artėjant laidojimo ceremonijai, miestelio pakelėse nusidriekė ilgos automobilių eilės, o bažnyčia buvo pilna žmonių. Vietinių gyventojų tikinimu, net per didžiausią miestelio šventę – Žolines žmonių tiek nebūna. Likus dešimčiai minučių iki vidurdienio buvo uždengtas D. Sruoginio karstas. Netrukus už žuvusiojo kunigo sielą Šv. Mišias aukojo du Vilkaviškio vyskupijos vyskupai Juozas Žemaitis ir Rimantas Norvila. Be to, dar 54 kunigai iš Vilkaviškio, Kauno ir Kalvarijos, vadovaujami vyskupo J. Žemaičio giedojo psalmes. Gausus būrys tikinčiųjų maldomis prisidėjo prie prašymo Viešpaties gailestingumo tikėjimo broliui kunigui Dariui.

Paskelbtas gedulas

Iš karto po Šv. Mišių kunigo karstas gėlių taku apnešus jį aplink Paluobių bažnyčią buvo įleistas į duobę šventoriuje. Laidojimo ceremonijoje atsisveikinimo kalbas sakė Slavikų seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis, buvusi Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinės mokyklos direktorė Irena Prūsaitienė, dėkojusi kunigui už krikšto vandeniu pašventintus vaikus, už sujungtas jaunavedžių rankas, už į Amžinybę palydėtą ne vieną parapijietį. Prie kapo duobės kalbėjęs kunigas sakė: „Kai susėsdavome ir kalbėdavome apie tą ginklą, apie kurį šiandien daug internete purvo rašoma, mes visai kitaip kalbėdavome apie medžioklę. Švento rašto žodžiais pasakyta: eikite, išpuoselėkite, prižiūrėkite, tvarkykite šitą žemę. Jūs esate žmonės ir Dievo valioje puoselėkite tą Dievo pasaulį“.

Kunigo karstą įleidus į duobę, tarp tirštų debesų nušvito saulės spinduliai. Gausiai susirinkę žmonės, braukdami ašaras, paskutinį kartą sugiedojo giesmę „Marija, Marija, skaisčiausia lelija“. Beje, tai sutapimas, ar ne, bet pats D. Sruoginis vienos gražiai giedančios pažįstamos yra prašęs, kad ji jo laidotuvėse giedotų šią giesmę. Paluobių kapinėse ilsisi kunigo mama, seneliai, kiti artimieji.

Pagerbiant D. Sruoginio atminimą, Slavikų seniūnijoje paskelbtas gedulas. Dėl to neįvyks miestelio šventė, kuri kasmet rengiama per Šv. Onos atlaidus. Liepos paskutinį sekmadienį bus aukojamos Šv. Mišios. Pasak vietos seniūno, miestelio šventę su kviestiniais šalies popmuzikos atlikėjais planuojama surengti rudeniop.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.