Aklo vaiko integracija – išbandymas rajono specialistams

vaikai2Gintarė MARTINAITIENĖ

Nelengvas, bet pirmasis atvejis rajone, kai ikimokyklinio ugdymo įstaigą pradėjo lankyti visiškai aklas penkiametis berniukas. Tai išbandymas ne tik šeimai, bet ir ugdymo įstaigai, tačiau tikimasi, kad socialinių įgūdžių neturinčiam mažamečiui, surėmus pečius, bus padedama integruotis į visuomenę.

Nuotr. Šiuo metu berniukas lanko lopšelį – darželį „Klevelis“, kur dedamos visos pastangos, kad socialinių įgūdžių neturintis mažametis gautų tinkamą pagalbą.

Apie šį atvejį bene pirmasis garsiai prabilo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis, norėjęs atkreipti seniūnų dėmesį, kad tokių atvejų nepasikartotų. „Tikrai nesmagus atvejis. Vaikas penkerių, bet lyg iki dabar niekas apie jį nieko nežinojo, negirdėjo.

Kur buvo socialinės darbuotojos, medikai, juk su jais turi vykti nuolatinis bendravimas. Gal anksčiau buvo galima jam suteikti pagalbą, nes vaikas neturi jokių socialinių įgūdžių“, - mintimis dalijosi A. Damijonaitis. Tad kaip yra iš tikrųjų ir ar tikrai kažkas kažką pražiūrėjo? Galų gale, kaip šiam vaikui bus stengiamasi padėti dabar?
 
Reikėjo atvesti anksčiau

Šakių rajono lopšelio – darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė prisiminė, kad tėvai dėl galimybės lankyti jos vadovaujamą ikimokyklinio ugdymo įstaigą į ją kreipėsi dar pavasarį, o lankyti darželį  berniukas pradėjo praėjusį mėnesį. „Su šiuo vaiku mokysimės dirbti visi. Tai didžiulė atsakomybė ir išbandymas ne tik mums, bet ir auklėtojoms, nes vaikas tikrai socialiai apleistas, neturi įgūdžių, tačiau yra labai mielas, žingeidus. Turėsime labai kantriai dirbti, kad atsigriebtume už tai, kas prarasta. Aišku, labai daug kas priklausys ir nuo tėvų“, - kalbėjo „Klevelio“ vadovė, apgailestaudama, kad penkiametis tik dabar atvestas į ugdymo įstaigą. Tai, ne tik jos, bet ir daugelio kitų nuomone, turėjo būti daroma gerokai anksčiau. Kai apie tai buvo prabilta seniūnų susirinkimo metu, Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius (šioje seniūnijoje gyvena šeima) tikino, kad šeima buvo tvarkinga ir niekam į akis nekrito vaiko aklumo ar socialinių įgūdžių neturėjimo faktas.

Dirbs specialistas

V. Butikienė džiaugėsi, kad į šį atvejį itin palankiai pažiūrėjo Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė, savivaldybės administracija. Nuo spalio 8 dienos oficialiai puse etato darželyje su vaiku pradės dirbti specialusis pedagogas. Dabar vaikas darželyje pabūna keletą valandų iš ryto, kartu su juo pasilieka kas nors iš artimųjų. „Džiugu, kaip į jį reaguoja ir grupės draugai, aiškina, kaip atrodo ir koks yra žaislas, kurį jam duoda. Aišku, pradžia nelengva“, - pasakojo darželio direktorė.

Siekia suteikti kompleksinę pagalbą

Kol kas tik pradžia, bet svarbiausia, kad ji jau yra. Vaikas lanko ugdymo įstaigą, bendrauja su bendraamžiais, stengiasi labiau suprasti supantį pasaulį. Siekiama, kad jis gautų kompleksinę specialistų pagalbą. Artimiausiu metu, kaip minėjome, su juo pradės dirbti ne tik specialusis pedagogas, bet derinama, kad atvykinėtų ir specialistai iš Kauno. „Laukiame įvairių konsultacijų. Turėtų važinėti specialistas iš aklųjų mokyklos Kaune. Žiūrėsime, kaip seksis“, - teigė V. Butikienė. V. Pranckevičienės nuomone, reikia tik padėkoti darželiui, kad vaiką priėmė ir daro viską, kad jam padėtų. „Visgi anksčiau reikia pastebėti tokius vaikus. Jų nėra daug, bet tikrai pasitaiko. Galbūt ne aklų, bet kitokių yra, kuriems reikia pagalbos, bet mes apie juos sužinome per vėlai“, - kalbėjo Švietimo ir sporto skyriaus vedėja. Kodėl šiuo konkrečiu atveju taip atsitiko, sunku pasakyti. Vieni mąstė, kad galbūt tėvai vaiką itin ir perdėtai saugojo, kiti – kad patiems tėvams trūksta socialių įgūdžių, treti įtarimo strėles smeigė medikų pusėn... Tačiau aišku tai, kad kaltųjų paieškos tikrai nepadės vaikui integruotis į visuomenę.

Vienintelis atvejis

Pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė Dana Kriaučiūnienė taip pat pripažino, kad tai sunkus, rimtas, pirmasis ir vienintelis toks atvejis rajone. Vaiko įvertinimas vyko šių metų kovo mėnesį, o trečiadienį kartu su specialistais iš Kauno tarnyboje vyko pasitarimas dėl tolimesnio vaiko ugdymo. Kadangi rajone specialisto, galinčio dirbti su akluoju, nėra, D. Kriaučiūnienė patikino, kad jis atvažinės iš Kauno, padės su juo dirbti. „Apmokys mus, kaip paruošti aplinką, kaip dirbti auklėtojoms ir pan. Negalia dėl regos yra pagrindinė problema, tačiau sutrikimų yra ir daugiau, tad bus teikiama kompleksinė specialistų pagalba. Dirbs soc. pedagogas, spec. pedagogas, logopedas, mokytojo padėjėjas “, - teigė Pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė.

Atsimušdavo kaip į sieną

Mažamečio mama Vaida džiaugiasi, kad šiuo metu vaikas apsipranta darželyje, pratinasi būti naujoje aplinkoje. Jai atrodo keisti pastebėjimai, kad esą apie juos niekas iki šiol nežinojo. „Keistai skamba, kad niekas nieko nežino. Daug kur atsimušdavome kaip į sieną, tačiau lankėmės ir pas gydytoją, ir Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje. Be to, buvome pasirašę sutartį su Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centru, kurio specialistai turėjo atvažinėti kartą per savaitę, bet išvis per dvejus metus gal penkis kartus buvo“, - pasakojo jauna moteris, neneigdama, kad vaikas turi problemų ir pagalba būtina. Dėl to ji nusiteikusi daryti viską, kad padėtų savo atžalai. Nors šeima gyvena Paluobiuose, vaiką vežios į darželį Šakiuose, o vėliau sako teks mąstyti apie specialią mokyklą Kaune ar Vilniuje. „O ką daryti?“ – retoriškai klausė ji.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.