Gvildeno bendruomenių centrų problemas

Vasario 19 dieną savivaldybės salėje vyko bendruomenių pirmininkų arba jų deleguotų atstovų susirinkimas. Jo metu buvo pateikta rajono bendruomenių centrų asociacijos 2012 metų veiklos ataskaita, gvildentos bendruomenių centrų problemos ir galimybės.
 
Susirinkimo metu Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė pristatė 2012 metų veiklos ataskaitą. Svarbiausią vietą bendruomenių veikloje, jos manymu, užima bendruomenėse įgyvendinami projektai, kurių dėka per Kaimo Tinklą, Žemės ūkio ministeriją, Šakių krašto vietos veiklos grupę ir kitas organizacijas į mūsų rajoną pritrauktadaugiau nei  3 mln. litų. Ji pabrėžė, kad bendruomenės, įgyvendindamos vadinamus minkštuosius projektus turėjo galimybę sustiprinti bendruomenių materialinę bazę ir įsigyti svarbių priemonių, tačiau iš niekur negaunama lėšų transporto, telefono, patalpų išlaikymui, interneto išlaidoms padengti. Tuo susidomėjo bendruomenių pirmininkų susirinkime dalyvavęs Seimo narys Mindaugas Bastys, pritaręs G. Šnirpūnienei, jog tokios išlaidos turėtų būti finansuojamos. Juo labiau, kad vis gilėjanti demografinė Lietuvos problema verčia susimąstyti ir Vyriausybę bei Seimą, ką daryti, kad kaimas visiškai neištuštėtų.

Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininkas Algimantas Damijonaitis ragino bendruomenes imtis viešojo verslumo, kuris ir padėtų išgyventi – išsilaikyti patalpas, padengti susidariusias išlaidas. Šiuo klausimu pasisakė Ritinių bendruomenės pirmininkas Kęstutis Kasperavičius, įkūręs „Sūrio namus“, Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininkas Edgaras Pilypaitis, rengiantis teatralizuotas ekskursijas, Panovių bendruomenės atstovė Lina Viliūšienė, besiverčianti sportinių baidarių verslu. Nors buvo daug ir ilgai diskutuota, tačiau, kol nėra  patirties, pamokų iš ko pasimokyti, tol verslumas atrodo sunkiai pasiekiamas. Pirmieji dažniausiai laimi arba pralaimi, tačiau tik drąsiausieji bando praminti kelius į naujoves.

Baltrušių bendruomenės centro pirmininkas Jonas Būtautas dalijosi mintimis iš seminaro Ukmergėje ir apgailestavo, kad kaimo bendruomenes remia tik Žemės ūkio ministerija, juk galėtų atkreipti dėmesį ir kitos ministerijos. Šiai minčiai pritarė ir Seimo narys. Taip pat buvo išsakyta daug minčių apie skirtumą tarp bendruomenių, kurios įsikūrusios netoli seniūnijų, mokyklų, kultūros centrų ir tų, kurių kaimai nutolę nuo visų kultūrinių objektų. Juk žmonių poreikiai panašūs, nežiūrint į tai, kur jie gyvena. Mikytų bendruomenės pirmininkė Saulina Kučiauskienė mano, kad skiriasi ir bendruomenių pirmininkų darbo sąlygos. Kriūkų bendruomenės pirmininkė Lilija Liutvinienė akcentavo, kad bendruomenės per daug užsikrauna sau darbų, kurių neturėtų, o ir nepajėgia atlikti.  

G.Šnirpūnienė pasveikino atgimstantį Gelgaudiškio bendruomenės centrą „Tėviškė“, kuris pagaliau pabudo iš letargo miego ir pradeda savo veiklą. Atgimimo iniciatorei Loretai Bataitienei ji įteikė simbolinę dovanėlę ir palinkėjo sėkmės. Bendruomeniečiai išsiskirstė linkėdami vieni kitiems gerų ir gražių darbų savo kaimui bei kantrybės vienijant žmones.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.