Tyla prieš audrą ar dar viena galimybė pacientams?

sakiu paspc
Nuotr. Kalbama, kad keletas medikių ketina palikti Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą ir steigti privačią įstaigą. Pačios gydytojos fakto neneigia, bet kol kas situacijos plačiau nekomentuoja.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Apie viešumo, skaidrumo ir elementariausios pagarbos stoką darbuotojams Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centre (PASPC) rašėme dar praėjusių metų gruodį. Medikų skundai tada pasiekė rajono valdžią ir specialiąsias tarnybas, o šiandien čia tyla. Tarsi prieš audrą. Puse lūpų šakiečiai kalba, kad keletas gydytojų svarsto apie darbovietės pakeitimą. Beje, dvi medikės šiuo metu jau yra išėjusios iš darbo. Ar, visų žvilgsniui nukrypus į Šakių ligoninės išsaugojimą, bus laiku susigriebta dėl medikų stygiaus poliklinikoje?

Mažame miestelyje jokia paslaptis nepraslys pro ausis – čia visi apie visus viską žino. Štai jau kuris laikas netyla kalbos, kad grupė gydytojų ketina išeiti iš darbo poliklinikoje ir planuoja steigti atskirą gydymo įstaigą. Paaiškėjo, kad tokių planų medikės, nepanorusios paviešinti savo pavardžių, turi.

„Šiuo metu apie tai gal dar ir kiek ankstoka kalbėti – reikia įveikti daug biurokratinių kliūčių, susitvarkyti dokumentus, tik tuomet informaciją pateikti žmonėms“, – komentavo viena iš medikių.

„Kai atidarysim naują įstaigą, tikrai pranešim“, – antrino kita gydytoja.

Tad kol kas detalesnė informacija neviešinama, paslėpta po devyniais užraktais.

Tačiau kyla klausimas, ar tokie pokyčiai nesukeltų ligoniams nepatogumų poliklinikoje? Juo labiau, kad šiuo metu čia jau trūksta dviejų medikų. Iš darbo išėjo šeimos gydytoja Ramunė Balčiūnienė ir vidaus ligų gydytoja Dalija Salomėja Murauskienė. Jų abiejų pacientai kviečiami pasirinkti kitą šeimos gydytoją.

Privačią praktiką besirenkantys medikai ramino, kad jokios griūties Šakių PASPC  dar dėl keleto gydytojų darbovietės pakeitimo nebūtų, nes jie išeina dirbti ne į kitą miestą, o tik į kitą įmonę.

Šiuo metu Šakiuose sėkmingai veikia ir UAB Dalios Zaleskienės ambulatorija, ir UAB Šakių psichikos sveikatos centras. Tad privatūs gydytojų kabinetai jau jokia naujiena. Paslaugos čia suteikiamos tokios pat, kaip ir poliklinikoje, pirminė grandis visur išlieka nemokama.

Pasidomėjus apie priežastis, paskatinusias kurti savo įstaigą, viena iš pakalbintų medikių teigė, jog tokius veiksmus paskatino artėjantys pokyčiai, kad ateityje nei terapeutų, nei vaikų, nei vidaus ligų gydytojų nereikės, o bus tik šeimos gydytojai.

„Dėl tokios neapibrėžtos ateities gydytojai ir turi teisę kažką mąstyti, pakeisti darbo modelį“, – įsitikinusi medikė.  

Savivaldybės gydytoja Evelina Avlas patvirtino, kad tokių gandų, jog keletas gydytojų planuoja išeiti iš PASPC ir įkurti savo įstaigą, ji yra girdėjusi.

„Rūpestis yra, nes pacientai netektų gydytojų, prie kurių prisirašę, paslaugų. Tačiau žmogus visada turi teisę rinktis gydytoją, ar tai būtų privati, ar savivaldybės įstaiga. Viskas vyksta laisva valia. Nėra prievartos pagal prisirašymo vietą, tad, manau, didelių problemų nekiltų, pacientai patys pasiskirstytų“, – komentavo E. Avlas.

O ką apie tai mano Šakių PASPC vadovas? Šiuo metu, pasibaigus vyriausiosios gydytojos Rimos Laukaitienės kadencijai, po neįvykusio konkurso, kurio metu ji nesurinko pereinamojo balo, laikinai prie poliklinikos vairo stojo vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Reda Naujokaitienė. Skelbti naują konkursą kol kas delsiama. Kaip teigė savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Morkeliūnas, ieškoti naujo vadovo gali būti pradėta galbūt dar net šį mėnesį, nors tas pats buvo kalbama ir rugsėjį.

R. Naujokaitienė patikino, kad kol kas dar nė vienas įstaigos gydytojas prašymo išeiti iš darbo ant stalo nėra padėjęs ar žodžiu įspėjęs, kad jo jau nuo tos ar tos dienos darbe nebus, tad jai sunku pasakyti, kiek pagrįstos po Šakius sklandančios kalbos.

Kaip informavo laikinoji įmonės vadovė, jei būtų gauta tokia žinia, būtų atitinkamai ir reaguojama, nesėdima ir nelaukiama, kol neliks nei gydytojų, nei pacientų.

„Šiuo metu darbas vyksta pilnu tempu. Visi gydytojai savo darbo vietose. Nė vienas prašymo apie išėjimą nėra pateikęs. Ruošiamės ateinančiam gripo sezonui“, – pakomentavo PASPC vadovaujanti gydytoja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.