Burnos priežiūra – daug dėmesio ir kantrybės reikalaujantis nuolatinis darbas

barboriniene
Nuotr. Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė-dantų higienistė Mantė Barborinienė, čia pat ant maketo pademonstravusi dantų valymo procesą, kvietė didesnį dėmesį skirti burnos higienai, kuri turi tapti kasdieniu įpročiu.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Šv. Apolonija laikoma odontologų globėja, todėl per jos varduves, vasario 9 d., švenčiama Tarptautinė odontologų diena. Ta proga Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė-dantų higienistė Mantė Barborinienė priminė, kodėl burnos higiena yra tokia svarbi.

Vaikų dantys prasti

„Burnos priežiūra yra daug dėmesio ir kantrybės reikalaujantis nuolatinis darbas, kuris laikui bėgant virsta įpročiu, be kurio negali gyventi. Žinoma, jis pirmiausiai prasideda nuo tėvų, o ne nuo mokytojų ar odontologų“, – įsitikinusi M. Barborinienė.

Pasak jos, tikriausiai niekas nesiginčys, kad sveiki dantys yra didelė vertybė, o dantų ėduonis labiausiai paplitusi vaikų ir paauglių burnos liga. Lietuva šioje srityje nuo kitų išsivysčiusių šalių vis dar gerokai atsilieka. Pagal 2017 m. sveikatos pažymų duomenis, sveikus dantis mūsų šalyje turi 18 proc. vaikų. Mūsų rajone tik 11 proc. ir jis patenka į penketuką rajonų, kuriuose vaikų dantų būklė prasčiausia. Lyginant su kitomis šalimis, pavyzdžiui, Norvegija, tiriant penkiamečių dantukus, tik 18 proc. turi ėduonies pažeistus dantis.

„Pagal Kauno mieste atliktus tyrimus, 45 proc. tėvų neturėjo žinių, kaip atlikti tinkamą burnos higieną. Tai parodė, kad tėvams taip pat trūksta informacijos. Ne veltui šiemet burnos higienos mokymai ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei bendruomenei yra viena iš Sveikatos apsaugos ministerijos prioritetinių sričių“, – informavo Visuomenės sveikatos biuro specialistė, ketinanti gerokai padirbėti vesdama mokymus trims tikslinėms grupėms – mokiniams, jų tėvams ir bendruomenei.

Turėtų pasirūpinti tėvai

Tiesa, ne vienam kyla klausimas, kodėl mūsų senolių, kurie neturėjo jokių dantų valymo priemonių, nevargino ėduonis? Odontologai mano, kad anksčiau žmonės dantis valė valgydami rupų maistą, grauždami morkas, nes dantys labiau gesti pradėjo tik atsiradus saldainiams, pyragaičiams bei kitokiems mūsų dienų išradimams. Pasak M. Barborinienės, formuoti vaikų burnos priežiūros įpročius reikėtų pradėti dar neišdygus dantims, o pirmasis apsilankymas pas odontologą turėtų įvykti tada, kai išdygsta pirmasis dantukas.

„Pas odontologą vaikus reikėtų pradėti vestis ne tada, kai jau pradeda skaudėti dantis, o išdygus pirmajam dantukui. Tada vaikai pripranta prie odontologo kėdės, o tėvai būna informuoti apie burnos higieną. Išdygus pirmiesiems vaiko pieniniams dantukams, būtina pradėti juos valyti. Tai galima daryti drėgna marle ar sudrėkinto audinio gabalėliu ryte ir vakare, kol neišdygsta pirmieji krūminiai dantukai (iki 1–1,5 metų). Šie dantukai turi vageles, todėl būtina pradėti naudoti minkštą vaikišką dantų šepetėlį“, – paaiškino Visuomenės sveikatos biuro specialistė.

Jos teigimu, tėvai vaikams dantis turėtų valyti iki tol, kol šie neišmoksta rašyti, nes kol neišlavinti rankos judesiai, tol jie patys tinkamai nemokės išsivalyti dantų. Iki dešimties metų tėvams patartina išvalyti mažylių dantis bent du kartus per savaitę, kitomis dienomis vaikai tai daryti gali patys. M. Barborinienė patarė vaikams pirkti minkštą arba labai minkštą dantų šepetėlį su maža galvute ir patogia rankena, o dantų pastą rinktis pagal vaiko amžių. Vaikiškose pastose fluoro yra mažiau nei skirtose suaugusiems ir jas naudoti yra visiškai saugu. Pasta su fluoru netinka tada, jei geriamajame vandenyje yra per didelis fluoro kiekis.

Svarbi liežuvio ir tarpdančių švara

„Be dantų, būtina valyti ir liežuvį, nes prie jo prilimpa bakterijų ir apnašų, todėl valydami dantis nuvalykite ir jas. Kiekvienai burnos daliai – viršutiniams, apatiniams dantims, iš kairės ir dešinės, iš vidaus ir išorės – skirkite apie 30 sekundžių. Tiems, kuriems sunku apskaičiuoti laiką, skirtą dantų valymui, patariama klausytis muzikos per radiją – dainų vidutinė trukmė yra apie tris minutes, tiek turėtų trukti ir dantų valymas“, – pasufleravo Visuomenės sveikatos biuro specialistė.

Beje, kaip informavo M. Barborinienė, tarpdančių valymas yra taip pat labai svarbi burnos higienos dalis. Odontologai laikosi nuomonės, kad dantų siūlas turėtų tapti kasdieniu vaikų draugu nuo 5-erių metų. Tarp dantų kaupiasi apie 50 proc. visų apnašų ir bakterijų, tai pagrindinė vieta, nuo kurios prasideda dantenų uždegimas.

„Atminkite, kad neužtenka įkišti dantų siūlą tarp dantų ir vėl jį ištraukti. Atsargiai įkišę dantų siūlą į tarpdantį, tarsi apgaubkite juo dantį ir iš pradžių braukite per vieno danties paviršių, paskui tame pačiame tarpdantyje tą patį pakartokite kitam dančiui. Vienam dančiui reikėtų skirti 3–4 judesius aukštyn–žemyn. Didesnius tarpdančius rekomenduojama išvalyti tarpdančių šepetėliais“, – mokė dantų higienistė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.