Gali platinti ligą net nežinodamas, kad serga

Žiemą kyla ne tik gripo epidemijos, ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, bet ir kitų ligų protrūkiai. Viena iš jų vėjaraupiai, paplintanti lapkričio–gegužės mėnesiais. Lietuvoje šia iš pirmo žvilgsnio nekalta liga kasmet apserga 13–18 tūkst. gyventojų. Tai viena labiausiai paplitusių infekcijų, galinčių sukelti sunkias komplikacijas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC)  Marijampolės departamento Šakių skyriaus duomenimis, Šakių rajone 2018 m. registruoti 53 susirgimai vėjaraupiais – 12 mieste ir 41 kaime (47 iš jų vaikai). Per šių metų sausio mėnesį šia liga apsirgo keturi, per vasario mėnesį – penki vaikai.
 
Pasak NVSC Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjo Roberto Jakimonio, vėjaraupiai ypač užkrečiama liga, todėl sparčiai plinta vaikų ugdymo įstaigose – vienas susirgęs vaikas gali apkrėsti visą grupę. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos požymių trunka 11–21 dieną (dažniausiai – 14–17 dienų). Ligos pradžia – ūmi, pasireiškianti karščiavimu, silpnumu, pūsleliniu odos ir gleivinių bėrimu.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) perspėja, kad užkrečiamasis laikotarpis, kai asmuo platina šią ligą net nežinodamas, kad pats serga, – viena ar dvi dienos iki pirmųjų bėrimų pasireiškimo ir tęsiasi tol, kol visi bėrimai virsta šašais – mažiausiai penkias dienas nuo pirmųjų bėrimų atsiradimo.

Virusas plinta oro lašeliniu keliu per seiles (kosint, čiaudint, kalbant) ir tiesioginio kontakto būdu per odą (liečiant bėrimus). Paprastai vėjaraupiais persergama lengvai ir vaikai pasveiksta nepasireiškus jokioms komplikacijoms. Tačiau suaugusieji serga sunkiau, sveiksta ilgiau. Infekcija ypač pavojinga kūdikiams, nėščiosioms ir asmenims, kurių nusilpusi imuninė sistema.

ULAC specialistų teigimu, specifinio gydymo nuo vėjaraupių nėra. Tai virusinė infekcija, todėl antibiotikai neveiksmingi. Gydymas turi būti skirtas simptomų palengvinimu, pavyzdžiui, karščiavimui mažinti, niežuliui nuraminti.

Nuo ligos pradžios vėjaraupiais sergantis asmuo turi būti izoliuojamas 10-čiai dienų, kad neužkrėstų kitų.

ULAC duomenimis, vienintelė efektyvi vėjaraupių profilaktikos priemonė – skiepai. Vakcina galima skiepyti vaikus nuo 9 mėnesių amžiaus ir suaugusius. Lietuvoje vėjaraupių vakcina nėra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, todėl ja galima pasiskiepyti savo lėšomis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.