„Linelis“ ne tik vienija, bet ir moko kontroliuoti bei valdyti savo ligą

jancaitiene b
Kone dvidešimt metų prie cukralige sergančių klubo „Linelis“ vairo stovinti Biruta Jančaitienė siekia suburti diabetu sergančius žmones, kasmet sugalvoja vis naujų veiklų ir užsiėmimų, mokymų. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių ligoninės salėje į ataskaitinį susirinkimą rinkosi cukralige sergančių klubo „Linelis“ nariai: išklausę jiems aktualius akių ligų gydytojos oftalmologės Gitanos Bacevičienės patarimus, klubo pirmininkės Birutos Jančaitienės finansinę ir veiklos ataskaitą už 2022 m., aptarė ir šių metų veiklas.

Susirinkime dalyvavęs Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis pirmiausiai pasidžiaugė, kad „Linelio“ nariai buriasi draugėn, palaiko vieni kitus, dėkojo klubo pirmininkei B. Jančaitienei už dedamas pastangas dėl likimo bendražygių. Jis sutiko, kad vis dar yra problema eilės pas gydytojus, bet tikino, kad šiuo klausimu vykdomos reformos tiek šalyje, tiek Šakių ligoninėje.

Kad reikia rūpintis savimi, mylėti save, akcentavo ir akių ligų gydytoja oftalmologė G. Bacevičienė. Ji pateikė kai kuriuos ne itin džiuginančius Tarptautinės diabeto federacijos skelbiamus duomenis: 2021 m. cukriniu diabetu pasaulyje sirgo 537 mln. žmonių, diagnozę buvo išgirdę 1 iš 10 suaugusiųjų, iš jų Europoje 61 mln. Lietuvoje minėtų metų pabaigoje cukriniu diabetu sirgo beveik 187 tūkst. suaugusiųjų ir daugiau kaip 900 vaikų.

„Vienas iš pagrindinių diabeto rizikos veiksnių yra antsvoris, kuris, deja, yra susijęs su dabartiniu mūsų gyvenimo būdu: sumažėjęs fizinis aktyvumas, greito maisto vartojimas ir stresas. Rūkymas – taip pat svarbus diabeto progresavimo faktorius. Tiesa, susirgti pirminiu cukriniu diabetu turi įtakos paveldimumas. Dar viena neraminanti tendencija, kad antro tipo cukriniu diabetu sergantieji jaunėja. Cukrinis diabetas yra sisteminė liga, pažeidžiamas visas organizmas, taip pat ir kraujagyslės, vystosi akių pažeidimai. Sergantys diabetu neretu atveju susiduria su diabetine retinopatija – cukrinio diabeto komplikacija“, – priminė gydytoja, pridurdama, kad, pacientui nustačius antro tipo diabetą, šis turi būti kuo skubiau siunčiamas konsultacijai pas oftalmologą.

Endokrinologė Daina Bagdonienė priminė apie galimybę sergantiems pacientams gauti ortopedinę avalynę.

Apžvelgdama praėjusius metus, „Lineliui“ jau 20 metų vadovaujanti B. Jančaitienė informavo, kad praėjusių metų pabaigoje klube buvo registruota 120 narių, per 2022 m. į klubą buvo priimti septyni nauji nariai, keturi išėjo į Amžinybę.

Pasak B. Jančaitienės, pernai buvo vykdomi du projektai: projektui „Gera cukrinio diabeto kontrolė – komplikacijų prevencija“ rajono savivaldybė skyrė 3 tūkst. eurų, tiesa, pasak pirmininkės, šie pinigai gauti tik gruodžio 28 d., todėl visos veiklos vykdytos iš praeitų metų likusių lėšų, o projektui „Kartu mes stipresni“ iš savivaldybės buvo gauta 1 tūkst. eurų.

Pristatydama 2022 m. veiklas B. Jančaitienė vardijo: buvo vykdomi ketvirtadienio susirinkimai kabinete, jų metu klubo nariai siuvo, klausėsi medicinos naujovių. Birželį pagal Lietuvos diabeto asociacijos 2022 m. Neįgaliųjų asociacijų veiklos rėmimo programą klubo nariai dalyvavo cukriniu diabetu sergančiųjų savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo mokymuose Marijampolėje. Du klubo nariai važiavo į Druskininkus, kur dalyvavo penkių dienų diabeto kontrolės mokymo stovykloje.

„Linelio“ nariai aktyvūs įvairių sportinių varžybų dalyviai, iš kurių dažniausiai grįžta su taurėmis ir medaliais: spalio mėnesį dalyvavo respublikinėse diabeto klubų sporto varžybose Raseiniuose, lapkritį jėgas išbandė rajono neįgaliųjų sporto varžybose. Lapkritį dalyvauta Pasaulinėje diabeto dienos minėjime Vilniuje, ši diena paminėta ir Šakiuose. Pasak klubo pirmininkės, ir toliau atliekami profilaktiniai cukraus kiekio kraujyje tyrimai rajono visuomenei (pernai atlikti 199 tyrimai).

„Buvo lankomi sunkiai sergantys klubo nariai namuose, ligoninėje, atsisveikinta su išėjusiais į Amžinybę“, – pasakojo B. Jančaitienė.

„Linelio“ nariai taip pat sveikatinasi bei keliauja: pernai sveikatinimosi tikslais net keturis kartus apsilankyta Kudirkos Naumiesčio sveikatingumo centre, 18 klubo narių suteikta galimybė apsilankyti baseine, aplankytas Ventės ragas, bičiuliai Marijampolės diabeto klube „Diabetas ABC“.

Pristatydama finansinę ataskaitą, B. Jančaitienė paminėjo, kad pernai buvo gauta 527 eurai iš 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, kvietė paraginti artimuosius ir šiemet skirti minėtą mokestį bei pasidžiaugė gauta parama maisto papildais bei sūreliais. Klubo nario mokesčio pernai buvo surinkta 427 eurai, jį sumokėjo 83 klubo nariai.

Susirinkimo metu aptartos ir šių metų klubo veiklos, pirmininkė jau suplanavusi pakviesti bičiulius į molio terapiją, dalyvauti neurografikos užsiėmimuose, pati vyks į tris seniūnijas, kad supažindintų gyventojus su „Linelio“ klubo veikla bei cukrinio diabeto liga, numatyta 30-iai žmonių atlikti profilaktinius tyrimus. „Linelio“ nariai pageidavo ekskursijų bei šiaurietiško ėjimo užsiėmimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.